Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Dárkové recepty · Ostatní · Sladké nepečené · Uskladňování a zavařování · Vegan

ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Neboli také burákové máslo, v každém případě domácí

Před nějakou dobu jsem zkoušela kešu máslo. Povedlo se, a tak mne to navnadilo zkusit i to burákové. Velkou výhodou proti kupovanému je nesporně násobně nižší cena.

Recept mám od kamarádky (a ten na tu makovou buchtu od stejné).

Jak je to s použitými buráky? Za mne je fajn mít burákové máslo lehounce slané. Takže by mi nevadilo, kdybych použila většinu nesolených a přisypala do nich pár solených – typicky na spotřebování otevřených pytlíčků po párty 🙂 Já používám teda nesolené a mají hodně podobný obal.

ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

P: nesolené arašídy, podle nutnosti 1 lžíce rostlinného oleje na 250 g ořechů

PP: Rozpalte troubu na 160 stupňů. Ořechy rozprostřete na plech a 8-10 minut pečte až se rozvoní..

Ještě teplé ořechy (v Downshiftology nechává vychladnout, ale má Vitamix…) dáme do mixéru. Neděsíme se, mixujeme….ještě mixujeme….a ještě chvilku. Během několika minut se z ořechů stane hladký krém. Kdyby to vypadalo, že se to opravdu nedaří, přilejte olej.

Kamarádka to zkoušela i tyčovým mixérem a šlo jí to bez problému.

Já jsem si až ke konci mixování uvědomila, že jsem vlastně pro svůj účel možná potřebovala máslo s kousky arašídů, takže jsem nedomixovala úplně dojemna, ale stačilo by jen o chvilku déle a bylo by to. Pokud chcete arašídové máslo hrubší (s kousky), tak udělej dvě třetiny množství najemno a pak na chvilku přidejte zbytek.

Celé jsem to mixovala mým vcelku chabým mixérem a šlo to.

Burákové máslo můžete používat třeba do sendvičů (i do mražených sendvičů), do smoothies (teplá smoothies), na toasty, do krémů s rostlinným základem (čokoládový krém do mističky), na lžičku, na palačinky, nebo třeba do extra jednoduchých sušenek ze 3 ingrediencí, nebo do plněných čokoládových sušenek, nebo do nepečených muesli tyčinek…a tak 🙂

P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *