Buchta v sobě sice nemá mouku, ale má na sobě povidlí a pekanové ořechy
Kamarádka mi píše „Mám recept přesně pro Tebe!“ a poslala mi tohle. A jí to zase poslala Milada – také máte recepty jako „Buchta od Milady“? Já rozhodně ano. A moc děkuji. No a můžu teda říct, že kamarádka měla naprostou pravdu, že je to buchta přesně pro mne. Jednoduchý, skvělý, rychlý, šťavnatý, makový, povidlový…a zase trochu něco extra.
Že mám ráda mák, to je jasná věc. Už jsem dala spoustu receptů na věci s mákem počínaje nudlemi s mákem, celerovými nudlemi s mákem, makové makronky s povidlím, maková bábovka s banány, makový koláč s višňovým želé, makové linecké s lemon curd, nebo třeba RAW banán s mákem.
Ohledně povidlí je to na vás, jak moc dobré si pořídíte. Kdybyste chtěli doporučit ode mne, tak rozhodně od pana Netopila, jak už jsem psala dřív. A mák samozřejmě od pana Crháka.
Ořechy si samozřejmě můžete dát nahoru klidně vlašské, nebo jaké máte rádi. Je to jen ozdoba. Nicméně pekanové tam byly fajn a můžu je jíst 🙂 Minimálně ten jeden ano.
Tady není co vymýšlet, prostě je to bezlepkové a hotovo. A zrovna se mi to i hodilo.
MAKOVÁ BUCHTA BEZ MOUKY
P: 200 g mletého máku, 150 g krystalového/pískového cukru, 200 g Hery nebo másla v pokojové teplotě, 4-5 vajec, povidlí, pekanové ořechy, sůl, podle potřeby máslo na vymazání formy a polohrubou mouku na vysypání formy
PP: Ušleháme cukr se žloutky a tukem. Bílky vyšleháme zvlášť v míse se špetkou soli. Umeleme mlýnkem mák.
Do vaječné směsi přimícháme mák. Potom první půlku bílkového sněhu, vmíchat, ono to zřídne a lehčeji se vmíchá druhá polovina.
Těsto dáme do silikonové formy / máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové/koláčové formy.
Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů 20-25 minut. Neděste se toho, že po vytažení bude buchta vysoká a pak spadne. To ona opravdu dělá, cca na polovinu výšky. Nechte každopádně vychladnout.
Buchtu jsem zvládla přesunout na talíř, ale není to nutné. Pak jsem namazala povidly a pokladla/ozdobila pekanovými ořechy. A hotovo.
Buchta byla dost nevděčná v tom, že každý by chtěl druhý kousek 😀 Doporučuji, upečte si.