Bezlepkové · Sladké pečené · Zimní a vánoční

MAKOVÉ MAKRONKY S POVIDLÍM

Geniální kombinace máku a povidel

Loni jsem vyzkoušela od přítelovy sestry tyhle zcela geniální makronky. A protože já mám kombinaci povidel a máku (viz loňské povidlové bochánky) velmi ráda, naprosto mne nadchly. A celkově jsem taková maková, ať už do cukroví (makové slepované linecké, banán obalený v máku), nebo v jídlech (nudle s mákem), nebo v buchtě (maková buchta s višňovým želé, maková bábovka s banány, šachovnicový koláč s meruňkami).

Makronky pro mne byly vždycky velký strašák a na klasické jsem si zatím vůbec netroufla. Tak jsem zvažovala, jestli si nemám pořídit tady tu speciální pomůcku na pečení makronek do hezkého tvaru. Ale byla jsem ujištěna, že to není tak zlé. Nevím, jak klasická verze z mandlové mouky, ale tady to opravdu nebylo potřeba.

Myslím, že dost zásadní záležitost tady bude povidlí. Pokud nemáte domácí, tak by to chtělo něco pořádného. Mě se podařilo sehnat takové povidlí, které bych od domácího nepoznala. Složení? Švestky. A nic k tomu. Dokonalé. Je od Jiřího Netopila, který je jménem rodinné firmy z okolí Kroměříže. Cena je samozřejmě odpovídající kvalitě – třeba na rohlik.cz 274,- Kč/kg. Výrobek oceněný v roce 2011 značkou kvality „Perla Zlínska“ v roce 2016 vítězství v testu povidel časopisu DTest a ocenění Regionální potravina. A já dávám naprostý palec nahoru!

Mák se mi podařilo sehnat můj oblíbený od Soukromého zemědělce Jaroslava Crháka z Bořitova. Je vyklepávaný tak, že nehořkne. Vynikající mák. A melu ho v mlýnku na kávu. Stejně tak lískové oříšky, respektive pistácie kvůli mým alergiím.

Tyhlety makronky se dobře hodí, když máte moc bílků, protože jste na něco potřebovali žloutky – třeba na řezy s citronovým krémem 🙂

Původní recept prý byl polomáčený v čokoládě, ale to mi k tomu vůbec nesedí.

MAKOVÉ MAKRONKY S POVIDLÍM

P:

  • 4 bílky,
  • 200 g cukru krystal,
  • 100 g máku,
  • 100 g mletých lískových oříšků (nebo pistácií),
  • 1/2 lžičky mleté skořice,
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu,
  • 150 g švestkových povidel na promazání

PP: Vymíchám tuhý sníh v robotu. Umelu si mák. Ostatní ingredience (kromě povidel samozřejmě) si promíchám dobře v míse zvlášť – čím více se míchá sníh, tím víc spadne, proto takto. A pak smíchám sníh dohromady se suchými ingrediencemi.

Na pečící papír sáčkem (já mám takovou specialitu od Tupperware, ale stačí jakýkoliv sáček) nastříkám na plech kopečky velikosti 2-2,5 cm (já mám raději menší cukroví). Myslím, že by se to dalo dát na plech i lžičkou, ale samozřejmě je to víc patlání a nebude to tak pravidelné. Necháme mezery, protože makronky trochu nabudou.

Pokyny k pečení jsem měla dvojí – v původním receptu bylo pečení 20-25 min na 150 °C /125 °C horkovzduch. To jsem tak měla u první dávky, kdy jsem měla makronky větší a nepoužila jsem ventilátor. Pak jsem zapnula ventilátor, abych mohla péct dva plechy naráz (péct cukroví před půlnocí se nevyplácí) a najednou jsem musela teplotu snížit na 140 °C a pekla jsem 15 minut, což odpovídalo pokynům od přítelovy sestry.

Upečené makronky. Okraje měly ve skutečnosti světlejší, to je to focení v noci mobilem

Od pečícího papíru odlepujte až po vychladnutí, jinak vám budou zůstávat přilepené na papíře. Počítejte tedy s větší spotřebou papíru, protože na to asi nebudete čekat, až zcela vychladnou a budete chtít péct dál.

Hotové makronky slepte po dvou povidly. Uchovávejte v uzavřené nádobě.

Makronky jsem upekla a byly tvrdé a suché. Pak jsem je promazala povidlím a do druhého dne nádherně změkly.

Doporučuji všem mako-povidlo žroutům.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *