Dárkové recepty · Sladké a pečení · Zimní a vánoční

POVIDLOVÉ BOCHÁNKY

Další ze sekce „něco zajímavého na pečení“…nejen na Vánoce

Když už jsem říkala, že péct vlastně nechci, tak ať je toho aspoň hodně a ať je to neobvyklé 😀

Povidlové bochánky (cca 70 malých kousků, 40 větších kousků)

P těsto: 125 g másla, 1 vejce, 100 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 130 g mletého máku
P náplň: 5 lžic povidlí, 2 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy

PP: Jak to u mne začíná? Přece těstem. Změklé máslo utřít s vejcem a cukrem (robot šlehací metla), pak přisypat mouku a mletý mák (robotu vyměním metlu za hnětací). Hotové těsto zabalit, dát uležet do lednice.

Odležené těsto „velmi složitě a náročně“ nakrájejte na potřebný počet kousků.

Z jednotlivých kousků udělejte kuličky, které dejte na pečící papír na plech.

Do kuličky udělejte zvoleným nástrojem důlek. Já jsem zkoušela různé ucpávky na lahve.

Pokud chcete ten větší rozměr (40 ks), tak doporučuji dělat otvor korkem od vína. Pokud chcete dělat tu menší velikost (70 ks), tak to mi vyhovoval ten opakovaně použitelný špunt na pivo (tohle, kdo to neznáte https://eshop.tescoma.cz/vzduchotesny-uzaver-lahvi-presto-2-ks ). U mne vyhrávají ty malé – mají největší poměr povidlí a já navíc ráda malé cukroví. Zkoušela jsem i velkou velikost se špuntem od piva a to nebylo tak dobré.

Do důlku tedy dáte povidlí rozmíchané s citronem a rumem. Mě bez problému fungovalo, i když jsem dala povidlí „do kopečka“. U kupovaného povidlí to ale může fungovat trochu jinak, je řidší, takže tam může během pečení vytéct, když ho dáte víc.

Peče se to cca 12-15 minut na 150 stupňů. No a to je všechno 🙂 Složité, že? Však už mne znáte, že nic složitého nedělám.

Originál receptu je z Albert magazínu, ale jak vidíte, můj výsledek se poněkud nepodobá jejich originálu. Částečně je to podle mne tím, že jsem měla opravdu kvalitní povidla, žádnou kupovanou řidinu. A těsto mi asi vyšlo trochu méně tuhé, ale já nerada přidávám mouku…co já můžu vědět, jak to patří 🙂
https://www.albert.cz/recepty/makova-kolecka-s-povidly

Vypadá, že z těchto fešáků by se mohla stát stálice naší domácí sféry. Nejsou suché. Je v nich mák a povidlí. A chutnají průřezově vlastně všem a jsou dost rychle hotové. Jen největší problém je…sehnat dobrý mák. Kolegyně radila Nasyp si, které najdete na Úvoze https://www.facebook.com/nasypsi/

Moje kolekce cukroví na Vánoce 2019

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *