Sladké a pečení · Zimní a vánoční

LINECKÉ KOŠÍČKY SE SLANÝM KARAMELEM

Když spojíte víc dobrých receptů, určitě to nemůže být špatně 🙂

Pamatujete si, jak jsem zkoušela vegan+nevegan TWIX? No a tam jsem se zmínila, že mi to dalo inspiraci na vánoční cukroví. A opravdu…náplň je přímo z tohoto receptu, z jeho nevegan verze.
https://minniemalistka.cz/domaci-twix-vegan-a-nevegan/

Vanilkovou pastu mi poradila kamarádka a už ji mají i na rohlik.cz. Můžete ale určitě použít i vanilkový extrakt.
https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/prisady-na-peceni/vanilkova-pasta/vanilkova-pasta-bourbon

LINECKÉ KOŠÍČKY SE SLANÝM KARAMELEM (cca 40 kousků košíčků kolem 3,5 cm velkých)

P těsto: 210 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 lžíce mléka, 125 g měkkého másla

P náplň: 60 g mandlového másla, 35 g rozpuštěného másla, 60 g javorového sirupu, půl lžičky vanilkového extraktu/vanilkové pasty, 1/8 lžičky soli

P ostatní: rozpuštěná čokoláda/čokoládová poleva, ozdoba (například cukrová sněhová vločka)

PP: Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a zpracujte hnětacím hákem robota (samozřejmě lze ručně). Těsto zabalte do folie, nechte odpočinout v lednici.

Těsto natlačte do formiček na košíčky, okraje udělejte rovnoměrné a ne moc tlusté, jinak nebudete mít po upečení místo na náplň. A propíchejte vidličkou. Když mi došly formičky, zbytek jsem dala do jedné větší na tartelettku a upekla taky – druhý den na snídani s jogurtem a marmeládou, to nemá chybu.

Pečte cca 10 minut na 160 stupňů až jsou okraje dorůžova. Když to upečete víc, tak než to stihnete vyklepat z formičky, ještě se to tam tím teplem z formičky dopeče, tak pozor na to.

Ještě teplé košíčky opatrně vyklepávejte do dlaně a pak nechte zcela vychladnout.

Suroviny na náplň spojte na velmi mírném plameni a za stálého míchání. Nevařit ani nic podobného. Jakmile bude spojeno, hned odstavte. Je to chvilka. Pak náplň lijte do košíčků – co nejvíc můžete, jen ať se to nevylije. Pak dejte košíčky chladnout do lednice, takže doporučuji je před naléváním náplně mít na něčem, na čem to rovnou přenesete…

Na zatuhlý karamel dejte libovolné množství čokolády (já jen trošku doprostřed).

Bude hezké košíček něčím ozdobit – ořech, cukrové zdobení…cokoliv. Nezapomeňte, že když dáte čokoládu na vychlazený povrch, tak rychle zatuhne tzn. zdobte ihned.

Skladuji v lednici, protože v karamelu je máslo.

Můžete náplně udělat dvojnásobné množství. Bude se vám to lépe odměřovat (např. ta osmina lžičky soli) a zbytek dáte do skleničky s mašličkou jako jedlý dárek, nebo si necháte na pohár se zmrzlinou a slaným karamelem a tak.

No a to je taky vše 🙂

Moje kolekce cukroví na Vánoce 2019

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *