Dárkové recepty · Ostatní · Ostatní · Sladké a pečení · Tvoření · Zimní a vánoční

ADVENTNÍ KALENDÁŘ, CITRONOVÉ ÚLKY

Přípravy na Vánoce se přece jen projeví 🙂


Jeden je moje guilty Nespresso pleasure
https://minniemalistka.cz/adventni-kalendar-nejen-nespresso/

A další ze speciální akce. Pozvala mne na ni kamarádka, které jsem za to moc vděčná. A vím, že loni se něčeho podobného účastnili další lidé kolem mě a vlastně znám i další organizovaný adventní kalendář. Takže pokud vás to zaujme, určitě na příští rok najdete nějakou podobnou akci. Jen doporučuji, abyste se zaměřili na kvalitu (čím víc známých a ověřených lidí, tím méně odfláknuté balíčky to budou).Spočívá to celé v tom, že vyrobíte a zabalíte 24 stejných dárečků a stejnou akci udělá dalších 23 lidí. Přinesete to ve smluvený čas na smluvené místo, napytlujete si to navzájem a odcházíte s krásným, rukodělným adventním kalendářem, kde 1 dáreček znáte (váš) a ty ostatní vás budou rozmazlovat zbytek adventu. Jak celá ta smečka dárečků vypadá, to vidíte.

Co například v adventním kalendáři bylo:
– pohlednice
– odkaz na stažení e-kuchařky
– citronový extrakt (aha, ten můj)
– vanilkový extrakt
– semínka květin
– potvrzení o úhradě poukazu o darování peněz Člověku v tísni na pořízení kozy
– čokoládové lanýže
– různé sáčkové čaje
– luxusnější bonbony různého typu
– sušený kvásek a návod k němu
– bavlněná taška na nákup
– šumivá bomba do koupele
– čokoládové figurky
– granola
– malá sada na balení dárků
– ozdoba na stromeček
– skládané papírové 3D hvězdičky i s návodem
– ovocné kůže ( variace na https://kitchenette.cz/clanek/ovocne-kuze )
…asi jsem na něco zapomněla, protože jsem to nepsala průběžně, ale teda skláním klobouk za všechny ty úžasné nápady!

Pro mne je adventní kalendář jedna z nejhezčích hmotných věcí v prosinci. Měla jsem velké štěstí, že mi maminka vyráběla opravdu neuvěřitelně nádherné kalendáře – vyšívané, zavěšené pod hříbečkem, navazované oříšky na větvích…taky bych vám to přála. Nikdy jsem nebyla fanda toho, že někdo dostane adventní kalendář až od Mikuláše – co to jako je za podvod?? Adventní kalendář (u nás je speciální název Těšeníčko, protože se TĚŠÍME na Ježíška) pro mne musí být od 1.12, jinak to neplatí. A taky u nás nosil Těšeníčko Ježíšek, což v praxi znamenalo, že se prostě  „samo“ objevilo přes noc a ráno 1.12. už někde doma bylo. Pamatuji si, že jsem myslím jednou, nebo dvakrát nedostala adventní kalendář už prvního prosince a byly z toho velké slzy – vůbec jsem nechápala, co se stalo se světaběhem. A můžu říct, že když se mi nenadále objeví doma adventní kalendář jako překvapení, tak to obrečím ještě dneska.

CITRONOVÝ EXTRAKT A CITRONOVÉ ÚLKY

Já jsem vyráběla číslo 3. Chtěla jsem něco, co se dá využít vánočně, ale přesto to moc vánoční není. Také aby se to dalo lehce darovat, kdyby to nebylo úplně ono pro obdarovaného. Aby to vydrželo (kolem Vánoc je spousta věcí „snězme hned“) apod. A tak mi cvrnkl do nosu recept od Gemmy, který vlastně znám a používám, jen trochu jinak. Vanilkový extrakt je taková klasika a dá se i poměrně často koupit…narozdíl od dobrého (neplastového) citronového.
https://www.biggerbolderbaking.com/homemade-extracts/

Obvykle tedy připravuji „extrakt“ v trochu jiné verzi, a to jako limoncello (případně další likéry, na které jsem dost specialista – grepový, malinový, višňový, pomerančový, kávový, nově i zázvorovo-medový…já už si ani na vše nevzpomenu). Můj recept byl podle úžasného Emanuela Ridiho a je to prostě „ten můj“. Možná bych to ani neměla prozrazovat, ale vždycky mám trochu limoncella doma, protože ho používám na vaření 🙂
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Domaci-Limoncello

CITRONOVÝ EXTRAKT

P: vodka střední kvality, biocitrony s dobrou kůrou (můj poměr byl 1,5 l vodky na 1 kg citronů, ale je to takové od oka)

PP: Oloupat citrony nožem, nebo dobrou škrabkou, která dělá tenké slupky – jakkoliv, ale  nechcete tam dávat to bílé, to je hořké. Kůru dáte do vhodné nádoby (šroubovací sklenice třeba) a zalijete vodkou, aby nečouhala ven. Zavřete, dáte do tmy. Louhujete 5-6 týdnů. Vyndáte, přecedíte.  Uchovávejte ve skříňce a vydrží dlouho…

Mě jako vhodná škrabka zcela funguje tahle moje oblíbenkyně
https://www.tupperware.cz/cs/vyrobky/prehled-vyrobku/9318/VertikalniskrabkaT24

Nenapadá vás, jak využít tu vylouhovanou kůru? Šťávu z okrouhaných citronů samozřejmě nevyhodím. Nějaké nechám na použití, nějaké vymačkám a pokud nestíháme konzumovat, tak šťávu zamrazím a vhazujeme do pití ledovou citronovou kostku 🙂

Co je můj vánoční majstrštyk s limoncellem, nebo s extraktem? No přece…

CITRONOVÉ ÚLKY

P úlky: 200 g piškotů, 3 lžíce limoncella (extraktu méně), bio citron středně velký, 100 g měkkého másla, 3 lžíce kakaa, 180 g moučkového cukru

P krém: měkké máslo, uvařený pudink, moučkový cukr dle chuti, lžíce  limoncella (extraktu méně)

P podklad: piškoty na podklad, z 240 g pytlíku mi vždycky zbude

PP: Smícháme máslo, limoncello, kakao , cukr, šťávu i kůru z citronu a piškoty umleté na prášek. Těsto nastrkáme do tvořítka a uděláme úlky. Úlky nalepíme krémem na piškotek. Můžeme dozdobit nebo nechat tak. Dělat až na poslední chvíli (já obvykle 23-24.12), protože obsahují nepečené máslo a máslový krém, skladujeme v lednici.

Máslový krém bohužel „neumím“ na recept, dělám ho totiž od oka s inspirací dle rodinného receptu…je to nastavovaný pudinkový máslový krém. Takže normálně uvařím vanilkový pudink, teplý ho dám do robota a nechám ho na nejnižší stupeň míchat dokud nevychladne (neudělá se škraloup a nemusím u toho stát, ale možností je více např. https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/1087-pudink-bez-skraloupu.html ). Pak vyšlehám máslo se lžící limoncella (nedávejte moc víc, vystředí se vám), po lžících zašlehám pudink „až se mi to zdá dost“ a zbytek pudinku sním (tzn. nedám všechen). Osladím podle svojí chuti moučkovým cukrem (nesladím krémy moc a ještě si nikdo nestěžoval, ani babičky). Všechny suroviny MUSÍ mít stejnou pokojovou teplotu, jinak se vám to srazí.

Tvořítko na úlky používám tohle a je to naprosto supr
https://eshop.tescoma.cz/formicka-na-vceli-ulky-delicia

Zdobím vždy a pouze  a „jen“ zlatým jedlým prachem. Něco takového a vydrží to fakt na dlouho, jen to lehce posněžím
https://www.cukrarskepotreby.cz/zlata-prachova-barva-perletova-gold-sparkle-zlata-trpytiva

Tento recept kdysi vznikl pro milého člověka, který měl moc rád úlky, ale nemohl ořechy. A mě u klasických úlků vadilo, že jsou tvrdé a jsou v nich syrové bílky (alespoň podle receptů v mém okolí), takže win-win. Úlky jsou měkké, úžasné, krásné a velmi žravé 😀 Dosvědčí všichni, ke kterým se úlky dostaly 🙂

VÁNOČNÍ BALÍČEK v adventním kalendáři ode mne tedy obsahoval

– 50 ml citronového extraktu – limoncello by ochutnávali + diskvalifikovalo by to ty, kdo nepoužívají cukr
– balení v lahvičce s dávkovacím víčkem – trochu mne zklamala, čekala jsem, že budou mnohem lepší, proto jsem je koupila. Nakonec jsem je musela pojistit vložením potravinové folie dovnitř kvůli přenosu + mělo to být 50 ml a když jsem tam dala 50 ml, vypadalo to poloprázdné, naštěstí jsem na to přišla dost včas
http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/65-1-Ekologicke-obaly-a-pomucky/9-2-Dozy-a-lahvicky-plast/5/274-Lahvicka-50-ml-s-davkovacim-vickem
– recept na extrakt
– recept na úlky
– no a nějakou ozdobičku jako hezká etiketa na lahvičce + vánoční pytlíček, v kterém to bylo a tak

Nemusíte dělat adventní kalendář, ale třeba se vám něco z toho bude hodit 🙂 Limoncello se dá i koupit, ale nikdy jsem nepila lepší jak svoje…teda italovo 🙂

Moje kolekce cukroví na Vánoce 2019

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *