Sladké pečené

ŘEZY S CITRONOVÝM KRÉMEM

Tohle je recept, kterým vyřešíte přetlak žloutků v domácnosti jednoduchým způsobem, vlastně tam vytvoříte domácí lemon curd… a jen tak mimochodem vyrobíte absolutně geniální moučník.

Recept jsem našla u Gemmy, ale trochu jsem ho upravila. Přizpůsobila jsem množství na svůj plech a ubrala jsem cukru. A taky jsem zmenšila množství spodního těsta, protože se nám to zdálo nějaké tvrdší a v menší vrstvě by to mělo fungovat lépe.
https://www.biggerbolderbaking.com/lemon-bars-recipe/

Když jsem psala o receptu s citronovým krémem ( https://minniemalistka.cz/makove-slepovane-s-lemon-curd/ ), tak jsem říkala, že domácí jsem ještě nedělala (EDIT…později ano, veganský). A…vlastně tady už ano. Protože vrchní část buchty není nic jiného než domácí citronový krém, který nemusíte míchat při vaření. A ujedli byste se toho.

Co byste mohli dělat s bílky, když žloutky použijete sem? Já nevím…co třeba makové makronky s povidlím, nebo měkké jednoduché kokosky?

ŘEZY S CITRONOVÝM KRÉMEM

P těsto: 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce krystalového cukru, 177 g hladké mouky, 142 g měkkého másla

P krém: 12 žloutků, 400 g krystalového cukru, 172 g hodně měkkého másla, 2 lžičky vanilkového extraktu, 6 bio citronů, 106 g hladké mouky, 2 a 1/4 lžičky prášku do pečiva

PP: V robotu hnětacím hákem nechám promíchávat suroviny na těsto. Zastavila jsem ho než se těsto zcela spojilo do jedné koule, ale už bylo promíchané.

Do pekáče o rozměrech cca 20 x 30 x 8 cm jsem dala pečící papír. Dolů jsem namačkala rovnoměrně těsto, propíchala vidličkou a pekla jsem na 170 stupňů cca 25 minut, ale ještě zůstalo světlé.

V mezičase jsem v mixéru šlehací metlou smíchala (ale nikoliv vyšlehat – šlo by to i ručně, ale mě se nechtělo) suroviny na krém. Suroviny nalijeme na předpečený korpus a pečeme cca 40-45 minut na 170 stupňů. Necháme vychladnout, nakrájíme a je hotovo. Mám tendenci buchtu tohoto typu skladovat v lednici, což ale myslí úplně nevyhovuje korpusu právě kvůli možnosti tvrdnutí. Takže navrhuji skladovat v lednici (chladu) a před servírováním nechat chvíli v pokojové teplotě a nepoužívat vychlazený talíř, který drží nejvíc teplotu právě u korpusu.

Testovalo nás to 8 a všichni jsme byli naprosto uchvácení (výtky k výšce korpusu již vyřešeny). Málokdy se mi stane, že se buchta sní prakticky najednou. Pro estetiku by se to mělo pocukrovat moučkovým cukrem, ale já na to moc nejsem. Absolutně doporučuji a když to zkombinujete s pečením makronek/pusinkek/laskonek, či jiných sněhových dobrot, nikdo se nebude zlobit. Konečně mám recept na spotřebování žloutků, který není vaječný koňak.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *