Restaurace, podniky

SORRY, PEČOU JINAK

Může uspět cukrárna, kde vám naservírují dort, který vypadá, jako když řádí hmyz v lese?

O mě se dlouhodobě ví, že jsem pro každou špatnost. Bývalý podnik „U kouřícího králíka“, kde teď najdete cukrárnu od Sorry, pečeme jinak, jsem ale obcházela dlouho. Vždycky jsem zrovna někam spěchala. Je totiž pro mne „blbě“ umístěná kousek od Mendlova náměstí na Křídlovické 1, tam obvykle někam běžím. Ale tentokrát jsem to už nevydržela.

Musím říct, že takhle si představuji „něco extra“. Prostředí kavárny/cukrárny je příjemné, nepřeplácané a se zajímavými detaily. Například v jedné ze dvou místností je obrovský lustr z poskládaných papírových jeřábů.

A papírové jeřáby si tam můžete i poskládat – na stole jsou papíry a návod.

No ale to hlavní jsou samozřejmě dobroty. Můžete si vybrat ve dvou vitrínách. V jedné jsou pralinky a jejich příchutě nejsou jen ty klasické. Najdete tam například pistáciové, Lotus sušenky, tráva+medová víčka + med, fialka+malina, Baileys+lískový oříšek, arašídové máslo… Cenově 29 Kč, jedna 39 Kč. Málo to není, ale jsou ručně dělané a exkluzivní. Pralinku jsem si nedala, protože jsem vlastně nevěděla, co si dát prvně.

A pak vitrína s dorty. Úplně mne zmátlo, že tam jsou nádherné celé dorty. Je to proto, že mají ty rozkrájené někde vzadu. Když začnou krájet z těch ve vitríně, tak to znamená, že jsou poslední 🙂 To, jak mají dorty ozdobené, to je úplně jiný level, než „dáme tam pusinky ze šlehačky a hoblinky navrch“. Však posuďte sami.

Příchutě jsem taky nevěděla, kterou dřív. Měli například
– sýr, pistácie, jahoda, špenát, cvrček
– brandy, čokoláda, kakao
– křen, jablko, lískový oříšek, skořice, cream cheese, skořice
– sušené meruňky, ganache, mandle, čokoláda
– mák, švestky, drobenka, povidlí, tvaroh, rum, skořice, badyán
– amarena, višeň, lékořice, čokoláda
– černé pivo, med, granola ze sladu, kondenzované mléko
– absinth, podmáslí, vanilka
– …

Já jsem neodolala dortu, který je prý nejoblíbenější, a to mechový s cvrčkem. Zeptají se vás, jestli chcete porci s cvrčkem, nebo bez, nebojte 😀 Já si ale dala s cvrčkem, protože….proč bych si ho jinak dávala. Zrovna jsem tam potkala kamarádku, která mi poradila, že je dobré si dát pryč ty skákavé (velké) nožičky, že někdy drhnou v krku. Tak jsem to udělala a cvrčka jsem snědla. Jak chutnal? Nijak zvlášť, takové oříškové, lehce křupavé něco 😀 Nic speciálního, je to spíš taková legrácka pro lidi. Dort jsem si mohla vybrat trochu jiný, jsem totiž spíš na výraznější a kyselejší chutě, ale to absolutně není chyba dortu. Ten byl opravdu vynikající, korpus byl příjemný, nevysušený, dobroučký. Krém příjemný. Jahody jsem tam nijak necítila.

Cenově byl dílek dortu nejčastěji za 99 Kč, jeden sušenkový podávaný s banánovým mlékem za 118 Kč. Dala jsem si k tomu sojové capuccino skoro za 70 Kč. Káva mi přišla už trochu drahá, i když kvalitativně celkem slušná a pěnu měli dobrou a hustou.

Vlastně mne nepřekvapuje, že vrchní paní cukrářka a majitelka původně dělala cukrařinu v Borgo Agnese ( https://www.borgoagnese.cz/ ). Co už překvapí je to, že se cukrařit naučila prostě sama. Žádné školy, „jen“ chtít.
https://www.vitalia.cz/clanky/sorry-peceme-jinak-autorka-mechoveho-dortu/

Jestli ta cukrárna má úspěch? Rozhodně! Byla jsem tam cca kolem 14 hodiny a volný stoleček vydržel maximálně pár minut. Kompletně obsazeno.

Rozhodně se sem stavím zase – třeba jen na pralinku, jak poběžím kolem. A vám doporučuji, abyste se taky stavili. Je to prostě něco extra.

EDIT 8/2020- DRUHÁ NÁVŠTĚVA

Takovouhle zajímavou cukrárno-kavárnu jsem si nemohla nechat pro sebe,a tak jsem sem nalákala další oběť. Jeden den večer jsme šly jen kolem, tak jsme si ulovily několik pralinek. Druhý den jsme se vrátily na dorty.

PRALINKY

Znáte ten vtip „V PRAvěku měli PRAžáci v PRAsešitech PRAlinky.“? Tak asi tak.Ale tyhle byly lepší.

Chvíli jsme nerozhodně stály před vitrínou, ale pak jsme ulovily 4 příchutě:
1) tráva,med, medové víčko
2) moruši
3) baileys, lískový ořech
4) skořice, povidla, rum

Odtáhly jsme si pralinky domů v krabičce (za lidových 174 Kč)…

…a doma jsme je pěkně rozpůlily nožem, abychom mohly každá ochutnat a nemusely se přejíst čokoládou 😀 To je v naší rodině dost oblíbená ochutnávací taktika, často praktikováno i na různých oslavách.

Absolutně nejvíc nám oběma chutnala skořice + rum + povidla (druhá zleva). Ty ostatní byly rozhodně skvělé, měly vynikající čokoládu, rozplývaly se na jazyku atp.Ale prostě ta jedna pro nás vyčnívala. Nenašla jsem třeba chuť trávy a i moruše mi trochu zanikla v čokoládě, což jsem nečekala.

Druhý den odpoledne jsme se přesunuly k vitríně dorty a nastala opět tíže volby…

Prakticky všechny dortíky vypadají lákavě. A všechny bez výjimky jsou nádherné. Nakonec to vyhrály dva cheesecaky (mléko jsem vyřešila), k tomu kafíčko a mangová limonáda (celkem za „lidových“ 340 Kč vč. dýška). O té limonádě musím říct, že ji mají naprosto dokonale úžasnou. Já mám ráda mangové věci a tahle opravdu pozitivně vyčnívala – doporučuji!

Černý rybíz a levandule – nádhera už na pohled. Při ochutnávání mi došlo, že mám raději kyselejší chutě, což tento nebyl. Nicméně byl také vynikající. Dobře fungovalo, když člověk občas přikousl zrníčko/semínko levandule. Omáčka z černého bezu byla i v tubičce, kterou jsme vymáčkly a polily si tím dortík, jak jsme chtěly. Černý bez byl toho druhu, který nevoní myšinou, takže to byl opravdu skvělý dortík.

Calamansi, malina, rozmarýn – calamansi jsem neznala, je to druh citrusu. Malinová omáčka byla i v tubičce, kterou jsme vymáčkly a polily si tím dortík, jak jsme chtěly. Cheesecake byl naprosto skvělý, pro mne chutnější kvůli nakyslosti, kterou mám ráda u desertů. Perfektní byl i podklad, nádherně a jemně byl cítit rozmarýn. Opravdu skvělé. A krásné.

Myslím, že jediná nevýhoda tohoto místa jsou ceny. Na druhou stranu, tady předvádí opravdovou cukrařinu. A to já beru! Někdy se stavím na čokoládový….

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *