Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Ostatní · Rychlé a snadné · Sladké a pečení · Vegan · Zimní a vánoční

NENUDLOVÉ NUDLE S MÁKEM

Klidně se ošklíbejte, ale zkusili jste nudle z celeru? Tak jestli ne, pak byste měli. Velké překvapení!

Ráda bych řekla, že jsem neměla ráda celer. Kdysi jsem ho dokonce trochu nesnášela. Pak v rámci těhotenství se to nějak změnilo a začala jsem mít hodně ráda řapíkatý celer, což je dost jiný pocit v jídle, jak klasický bulvový. No a nakonec došlo i na ten bulvový. Už jsem ukazovala recept na pečená celerová kolečka, který je můj oblíbený. Ale teď jsem na webu Veganotic.cz objevila recept na Raw nudle s mákem a javorovým sirupem. A ty nudle jsou z celeru! To jsem si teda říkala, že bude pěkně hnusné. Ale bylo to tak absurdní, že jsem to musela vyzkoušet. A podařilo se mi na to zmermomocnit všechny členy domácnosti, takže jsme to ochutnávali 4. Zaráz. A všichni jsme čekali, kdy to začne být nechutný, jenže ono nic 😀 My byli tak překvapení, že to je moc dobré, že to bylo až legrační. Tak takhle to máte s celerovými nudlemi.

Jo a upřímně…z Veganotic.cz bych snědla snad úplně všechno. Mají ty recepty nádherně nafocené a fakt dobroty. A ano, je to veganské, to je pro mne výhoda, že tam není mléko. Pak mi stačí si pohlídat jen aby tam nebyly ořechy.

Klasické domácí nudle s mákem už jsem už dělala taky, ale tohle je hodně dobrá věc do repertoáru.

Co se týká porcí, tak když to vezmu tak, že se mi nechce doloupávat ručně konce kousků, tak vyjde 1 velký celer na 4 porce. Jinak by to bylo asi tak na 5-6 porcí. Ty konce se dají dát do polévky, nebo tak něco, ale nemusím se s tím crcat. Možná vyzkouším příště krouháí najemno v robotu, protože i v originálním receptu říkali, že lenošní mohou nastrouhat.

Podle toho, jaké si vyberete sladidlo i tuk, tak si určíte, jak moc bude vaše ochucení klasické, nebo spíš zdravější, přépadně veganské. Mě máslo nevadí a mám ho ráda. Tady jsem dokonce jako část másla použila pěnu z domácího ghí.

CELEROVÉ NUDLE S MÁKEM (na 4 porce)

P:

  • 1 větší celer,
  • mletý mák,
  • sladidlo (javorový sirup, moučkový cukr, agávový sirup…),
  • tuk (máslo, kokosový olej…)

PP: Celer oloupejte. Rozkrojte na čtvrtiny a ty nakrájejte na cca 1 cm tlusté proužky, z kterých budete dělat nudle.

Škrabkou dělejte tenké proužky celeru.

Mě se třeba nechtělo dělat proužk až do konce kousků, takže tady vidíte, kolik mi toho „zbylo“ a kolik jsem nastrouhala – vlevo půlka celeru a vpravo druhá půlka částečně na kousky a částečně na proužky.

Celerové nudle zalijte vodou, přidejte lžíci citronové šťávy. Nechte 20 minut ležet.

V mezičase si namelte mák, rozpusťte máslo a připravte cukr.

Nudle sceďte, propláchněte vodou. A buď teď můžete nudle ohřát ponořením na chvilku do horké vody, nebo ohřejete až ochucené nudle v mikrovlnce, nebo neohřívejte vůbec.

Smíchejte s mákem, cukrem a rozpuštěný máslem – podle chuti a zvyku.

RAW – pokud byste chtěli dělat RAW, tak samozřejmě nudle neohřívejte. Nejsem si jistá, jestli se smí použít máslo, to se rozpouští při 24-36 stupních, pro RAW se musíte držet do 42 stupňů. Takže bych to viděla na ten kokosový olej.

Jídlo bylo mnohem sytější, než jsem čekala. Jasně, spousta vlákniny. Celerovitosti bych si asi (minimálně zpočátku) nevšimla. Na rozdíl mne upozornilo, že nudle se nechovaly na skus stejně, jako klasické nudle. Ale tím, že jsem použila klasické ochucení máslem, mákem a moučkovým cukrem, tak mi to tak moc připomínalo normální nudle s mákem, že to bylo až podezřelé. Fakt dost dobrý!

P.S. recept zlobí při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *