Bezlaktózové · Sladké pečené

BUCHTA S MERUŇKAMI A ŽELATINOU

Jedna z mých absolutně nejoblíbenějších buchet – sladkokyselá, s meruňkami a se želé…a tak

Tady tahle buchta je u mne taková ta věc, kterou si zamilujete v dětství a nikdy se jí nevzdáte. Třeba jako rohlík 😀 Ale zpátky k buchtě. Recept je tedy samozřejmě od mojí maminky, mám ho nafocený z jejího receptovníku. Ale je tak vybledlý, že byste ho možná ani nepřečetli. Já ale moc dobře vím, co tam je.

Tento recept jsem pro vás částečně použila už jednou, a to u PF buchty.

Když říkám, že je na buchtě želé, je to samozřejmě nepřesné. Je to pudink uvařený z vody a šťávy při nedodržení/snížení množství tekutiny. Ale mě to želé připomíná a pro mne to je „buchta se želé“.

Tuhle buchtu jsem strašně dlouho nedělala, takže jsem najednou neměla ozkoušený plech a množství….no nic prostě. Ale teď už jsem si to všechno přepočítala a vím, jak na to. Jediná nevýhoda je to, že prostě MUSÍTE mít domácí zavařené meruňky. S těmi „příšerami“ z konzervy to nezkoušejte. Ne, vážně ne. Nebude to vůbec ani podobné. Já moc dobře vím, jak chutnají meruňky z konzervy. Na část buchty mi nevyšly meruňky, použila jsem broskve z konzervy (a ty jsou podle mne milionkrát lepší, jak meruňky) a bylo to pro mne úplně mimo chuť i struktura.

BUCHTA S MERUŇKAMI A ŽELATINOU (na plech o velikosti 45 x 35 cm)

P korpus:

  • 200 g másla/máslové Hery/Hery v pokojové teplotě,
  • 300 g hladké mouky,
  • 300 g cukru krupice/krystal,
  • 4 střední vejce (5 malých),
  • 7 lžic (bezlaktozového) mléka,
  • prášek do pečiva,
  • špetka soli,
  • podle potřeby polohrubá mouka na vysypání plechu
  • máslo na vymazání plechu

P vršek:

  • 2,5-3 ks 700 ml sklenic domácích zavařených meruněk (64 půlek meruněk),
  • 500 ml šťávy ze zavařených meruněk,
  • 500 ml vody,
  • 2 lžíce cukru,
  • 3 vanilkové pudinky (myšleno prášek, ne uvařený pudink)

PP: Tuk utřete se žloutky a cukrem do světlé pěny. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuha. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Připravte si mléko.

Do žloutkovo-tukovo-cukrové směsi přimíchejte mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte bílky. Nejdříve půlku, pak druhou. A míchejte se sněhem opatrně.

Vyložte si plech pečícím papírem (nebo vymažte rozpuštěným máslem a vysypte polohrubou moukou). Vlijte těsto, uhraďte.

Pečte na 180 stupňů cca 25 minut do zlatavé barvy. Upečenost vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout.

Okapejte meruňky a vyskládejte na vychladlý korpus.

Ze šťávy, vody, cukru a pudinkových prášků udělejte jakoby „pudink“ dle návodu na obalu.

Pudink nalijte na buchtu a rychle rozprostřete. Oproti obrázku budete mít tohoto želé vyšší a hezčí vrstvu, protože jsem přidávala poměr.

Nechte vychladnout.

A nezapomeňte na pravidlo, že co vypadá na plechu hrbolaté, to vypadá nakrájené hezké a rovné. Nebo minimálně hezčí a rovnější 😀

Tahle buchta potřebujete skladovat v chladnu, ideálně v lednici, protože je vlhká a obsahuje „želé“, takže by se kazila dříve. Ale tak nějak věřím, že ji sníte mnohem dřív, než se kazit začne. Já ji mám opravdu moc ráda.

POZN: Povím vám na sebe drb. „Taková kuchařka a ona neumí uvařit ani pudink!“. No, opravdu neumí 😀 Minimálně ne tím klasickým způsobem, který používáte asi všichni (podle návodu). Já vařím pudink tak, že dám všechny ingredience do hrnce a míchám, dokud se neuvaří a nezhoustne. Nejde od toho odejít, ale vždy se mi podaří. A vzniklo to tak, že když jsem kdysi jako dítě (10-12 let) zkoušela pudink, tak jsem udělala něco podle návodu špatně (vím, ale nebudu historku prodlužovat) a ono se mi to zhrudkovalo. Od té doby návodu zásadově nevěřím a dělám si to po svém 😀 Naštěstí nevařím pro větší množství lidí, ani nemám žádný jiný důvod to dělat „správně“. Ale hlavně, že mi to funguje a pudink zůstal moje oblíbené jídlo.

P.S. recept zlobí při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat, nicméně zlobí nejvíc u domácího kompou z meruněk, takže je to pochopitelné :-D. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *