Ostatní · Sladké a pečení

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY PLNĚNÉ BURÁKOVÝM MÁSLEM

Prostě cookies s arašídovým máslem uvnitř – lahoda s překvapením

Když jsem dělala pokusy s přípravou kešu másla, tak jsem si řekla, že určitě musím zkusit i to arašídové. A nějakou dobu to leželo „ladem“. Jenže pak jsem v Albert magazínu uviděla recept na Cookies s čokoládou a burákovým máslem. To byla jasná výzva a jasná asociace. A kromě toho mi psala Ivet, že pekla skvělé sušenky plněné burákovým máslem… Cože? Počkat! To jsou ty samé 😀 Tak když je pochválila i ona, tak bylo jasné, že je upéct prostě musím.

Oproti receptu jsem trochu změnila postup při kompletování sušenek na plech. Oni tam totiž předpokládají, že budu těsto nabírat lžící a dávat na plech. Jenže…nabrat 48 dílků (24 pod náplň a 24 nad náplň) těsta lžící tak, aby na konci nic nezbylo, nebo aby nechybělo, tak to je hra, kterou nezahraju. Proto jsem šla cestou krájení, válečkování atp. A šlo mi to krásně. Také mne Ivet upozornila, že se jí srážela ta vaječná hmota šlehaná na začátku (máslo s cukrem, pak přidat vejce). Ona to vyřešila tím, že to šlehala chvíli nad párou a měla krásné nadýchané těsto. Já jsem to vyřešila tím, že jsem to ignorovala, protože to bylo minimálně (nevšímala bych si, kdy mi to Ivet neřekla) a těsto normálně fungovalo bez problému.

Když si člověk burákové máslo udělá doma, tak tím výrazně sníží cenu za takové sušenky, což mi přijde také super kombinace. Pro někoho je burákové máslo už moc „posh surovina“, ale rozmixovat doma arašídy v mixéru už zní trochu rozumněji.

Tohle je přesně ten recept, kde se kypřící prášek a soda odměřují na půl-lžičky/lžičky – něco jako ty hrníčkové buchty z mikrovlnky. Když kvůli tomu máte rozdělat pytlíček, tak to mě štve. Tak kupuji v dózách (pytlíčky mám doma taky pro buchty, které s tím počítají). Teď nějak dlouho nemají u Marks and Spencer, ale objevila jsem to v Candy Store. Mě to vydrží tak aspoň na rok.

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY PLNĚNÉ BURÁKOVÝM MÁSLEM (24 velkých sušenek)

P náplň:

P těsto:

  • 230 g másla pokojové teploty,
  • 150 g hnědého cukru / tmavého třtinového cukru,
  • 100 g cukru krystal / cukru krupice,
  • 3 vejce pokojové teploty,
  • 290 g hladké mouky,
  • 50 g kakaa (ne Granko),
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 1 lžička kypřícího prášku,
  • 0,5 lžičky jedlé sody,
  • 200 g čokolády na vaření,
  • 150 g nesolených arašídů (chcete-li, já jsem nedala)

PP: Předem si vyndejte máslo a vejce, ať mají pokojovoou teplotu.

Smíchejte ingredience na náplň (burákové máslo, moučkový cukr, extrakt a sůl). Vznikne velmi příjemné těsto. Udělejte z něj hada a nakouskujte na 24 dílků.

Potom z kousků udělejte kuličku, tu trochu rozplácněte. Dejte na nějakou podložku (třeba plastové prkénko), s kterým to dáte do mrazáku. Tam to počká, až budeme pokračovat v kompletaci. Já jsem to tam měla asi 4 hodiny.

Máslo s cukry vyšlehejte v robotu do pěny. Pak po jednom postupně zašlehejte vejce. Vznikne vám taková pěnová nahnědlá krémovitá hmota. Smíchejte si sypé suroviny (mouka, kakao, škrob, prášek do pečiva a sodu), nasekejte čokoládu na vaření. A pokud budete chtít přidávat, tak nasekejte i arašídy. Já jsem sekala na prkénku, určitě to půjde i v mixéru, tam ale bývá vždycky problém s různě velkými kousky.

Místo šlehacího háku dejte hnětací. Do vaječné hmoty přijdete 1/3 moučné směsi a nechte promíchat. Přidejte nasekanou čokoládu (a případně nasekané arašídy), nechte promíchat. Přidejte zbytek moučné směsi a nechte promíchat. Těsto bude vypadat nějak takto – hodně měkké. Když ho dáte do lednice do misky vystlané fresh folií, bude to nejpohodnější, jinak to dejte do čeho chcete, ale dejte to do lednice tak aspoň na hodinu (já 4).

Vychlazené těsto zpracujte do koule (vypadá asi takto) a pak doporučuji rozdělit na čtvrtiny a každou čtvrtinu na 12 kousků (zase hada a nakrájet). Cílem je mít 48 kousků, z kterých uděláte kuličku a pak rozplacatíte na cca 1 cm tloušťku.

Na plech dejte 6-8 placiček z těsta s dostatečnými rozestupy. Na to dejte vždy po jednom „náplňovém penízku“.

Vezměte další placičky a každou shora přikryjte/obalte. Bude z toho taková šišoidní polokoule. Náplň má být zakrytá, ale není potřeba to utěsňovat jak plněné těstoviny. Studená náplň drží.

První dva plechy jsem si nachystala a protože víc plechu na pečení nemám, tak jsem zbylé předpřipravené sušenky dala do lednice a vyndala jsem je až postupně před pečením. Kdybych je nechala venku, tak by to bylo moc teplé a sušenka by se mi rozjela při pečení, což jsem nechtěla.

Dejte do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečte 12 minut. Pak nechte 5 minut odpočívat na plechu. Sundejte a nechte dochladnout, nebo se na ně vrhněte.

Rozestupy na plechu jsem dělala větší, protože Ivet mne varovala, že se jí poměrně rozplizly – víc placičky. Ona použila systém dle původního receptu. U mne byl rozdíl v tom, že těsto se do trouby dávalo studenější a v rovnoměrné vyšší vrstvě. Takže se to nerozjelo tolik, jak vidíte i v rozdílu mezi upečenou a neupečenou sušenkou – upečený obrys na recyklovaném papíru na pečení a na tom sušenka před vložením do trouby. Takže si můžete i sami zvolit, jak byste chtěli, aby sušenky dopadly. Jestli jako ty moje, nebo placatější.

Doma jsem se samozřejmě dověděla, že by to chtělo možná spíš marmeládovou náplň, aby to bylo šťavnatější (modří už tohohle remcala znají, ale zase je často autorem dobrých vylepšení…tentokrát si namazal marmeládu na sušenku a pak chválil a chválil), ale kdo má rád sušenky a burákové máslo, tak bude v sedmém nebi rovnou. Jsou opravdu skvělé. A taky neobvyklé, což mne baví. Každopádně uznejte, že to vypadá machrovsky, když jsou ještě teplé a vyteče tam kousek rozpuštěné čokolády 😀

P.S. Jestlipak jste si všimli, že ta buráková náplň poněkud připomíná tyto jednoduché sušenky ze 3 ingrediencí? Ty bych na vašem místě udělala, pokud vám tyhle přijdou moc složité.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *