Když zastudena vylouhujete velmi silnou kávu, tak si ji pak naředíte na pití.
Nedávno jsem náhodně narazila u Mind over the Munch na článek, který povídal o kávovém koncentrátu. To jsem přece musela zkusit – takhle v létě. Kávu mám totiž opravdu moc ráda.
Základní princip je, že prostě vylouhujete kávu ve studené vodě dlouhou dobu. A pak takovou kávu můžete naředit, udělat z ní ledovou kávu (studená už je), nebo ji mít prostě po ruce na takové to letní popíjení kávy na balkoně. Výhoda pro matky – nevystydne!
Když jsem se nad tím zamýšlela, přijde mi tam poměrně velká spotřeba kávy tzn. finančně to výhodnější jak klasická káva nebude. Ale je to minimálně zajímavé a můžete to jednoduše předem ve větším množství nachystat třeba na piknik, nebo na rodinnou letní oslavu. A třeba moje babička, která to pro vás otestovala, tak neměla vůbec žádné námitky.
Co se týká mletí kávy, tak je potřeba ji mít opravdu hruběji mletou. Takže buď u vašeho kavárníka říct, na co to chcete. Nebo si přenastavit mlýnek, na kterém si doma melete kávu. Já jsem použila svůj mlýnek na mák, co ho nikdy nepoužívám na kávu (doufám, že to nikdo známý nečte) a umlela to lajdácky takto. Co mám za mlýnek už víte, kromě toho mám ještě ruční Hario, který obvykle používám, ale tohle množství se mi ručně nechtělo.
Použitá kávová zrna byla v mém případě 100% arabica koupená v Caffe del Saggio, určitě můžete použít i nějaký levnější model, ale věřím, že kvalita výsledku se projeví v použitých surovinách. Co se týká robusty, tu piju pouze z donucení situace.
ZÁKLADNÍ COLD BREW KONCENTRÁT
P: 1 hrnek vody, 1/2 hrnku hruběji mleté kávy (2 hrnky vody:1 hrnek kávy)
PP: Smíchat kávu s vodou. Vložit na 12-24 hodin do lednice.
Po vylouhování kávu scedit přes čistou utěrku, nebo přes cedníky na ořechová mléka, nebo přes kávový filtr.
Hotový koncentrát nařeďte s vodou 1:1 (nebo dle chuti) a pijte. Případně přecezený koncentrát uložte do lednice do uzavíratelné sklenice a pijte trochu později.
SILNĚJŠÍ COLD BREW KONCENTRÁT
P: 1 hrnek vody, 2/3 hrnku hruběji mleté kávy (3 hrnky vody:2 hrnky kávy)
PP: Stejný – smíchat, uložit do lednice na 12-24 h, přecedit.
Já jsem louhovala koncentrát cca 16 hodin, ředila jsem opravdu 1:1. Zkoušela jsem ten silnější, klidně bych příště dělala ten slabší (když je to léto). Připomíná mi to příjemnou filtrovanou kávu v chladné verzi.
Ještě to letos stihnete, ne? Tak si dejte.