Pražené ořechy jsou dobrůtka, kterou před sebou radši hlídejte

To se mi tak nedávno stalo, že jsem koupila velké balení kešu ořechů a pak jsem ještě od dvou návštěv dostala dvě velká balení kešu ořechů. A protože to bylo před různých oslavným marathonem návštěv, tak jsem si řekla, že je ideální čas zjistit, jak udělat ochucené ořechy, které mi chutnají.
Jasně, že se dají ochucené ořechy koupit. Akorát já to mám tak, že jsou na mě buď moc slané, nebo moc sladké, nebo moc ostré Někdy i více věcí dohromady.
Takže jsem zkoušela pár verzí a vyšly mi z toho jako oblíbené tyhle a recept vlastně odpovídá. Kromě těchto jsem zkoušela jedny, kde se kešu předem namáčely ve slané vodě a pak se pražily v troubě – prodloužilo to dobu tepelné úpravy o strašně dlouho a výsledek nebyl nijak zajímavý. Pak jsem zkoušela recepty, kde byl med/cukr a různé koření, ale vždycky to bylo takové mastné a lepkavé a ještě v tom bylo sladké. Takže nic
Proč zrovna kešu? Na ty nejsem alergická. Oproti mandlím nemají tak brzký limit množství ke snězení pro děti (nemusím je hlídat jak ostříž). Nejsou to buráky, na které mám chuť spíš málokdy (nemluvíme o burákovém máslu, nebo o plněných sušenkách s burákovým máslem, nebo o brownies… to je chuť vždycky). Lískové a vlašské se na to asi ani nehodí a stejně je nemůžu Ale určitě byste nějakou směsku mohli použít.
Takže vzhledem k jednoduchosti ani nevím, jestli je tohle vlastně recept. Spíš výsledek mého výzkumu.
Když jsem to donesla ke kamarádům, vůbec je nenapadlo, že jsou ty ořechy nějak ochucované a opékané doma. Asi se to moc nedělá. Když se ptali, kde jsem to koupila, že jim to chutná, tak se teprve začali divit
Samozřejmě, že směs koření/bylinek si můžete přizpůsobit. Přidat třeba nějaké chilli a tak. Jak kdo má rád.
DOMÁCÍ OCHUCENÉ OŘECHY
Potřeby:
- 400 g nesolených kešu ořechů (nebo vaše oblíbená nesolená směska ořechů)
- 1,5 lžíce oleje
- 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu (sušený ujde, jen to není ono)
- 1 lžička soli
Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Promícháme v misce ořechy, sůl, olej a bylinky.

Rozložte na plech vyložený pečícím papírem (jde to i bez něj, jen budete víc umývat).

Dejte plech s ořechy do trouby.
Pečte cca 10-15 minut dozlatova.
Během pečení promíchávejte.
Hlídejte to po prvních pár minutách jako ostříži a mějte připravenou mísu/talíř, kam to hned přesypete, aby horký plech nepokračoval v pražení i mimo troubu. Protože ořechy jednu vteřinu nejsou hotové a druhou vteřinu už jsou moc

Takže nasypte na mísu, nechte vychladnout a máte hotovo.
Po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě. Týden to určitě vydrží, Možná déle, ale to se nepodařilo vyzkoušet
Kromě klasické pozobávání se to dá nasypat třeba na salát, nebo na polévku, nebo na slanou ovesnou kaši. Dá se to použít jako dost dobrý dárek. A taky se to dá dělat předem, což je vždycky skvělá komodita.