Bezlaktózové · Bezlepkové · Podzim a halloween · Rychlé a snadné · Vegan

DOMÁCÍ SPICE PUMPKIN LATE

…a nebo cokoliv tomu podobné. Ve Starbucks už se honosí podzimní nabídkou (oproti loňsku je letos i vegan), ale ne vždycky máme chuť dát za kafe stovku. Na mě je to jejich navíc moc mléčné a málo kořeněné.

Dýňová mléčná káva na 1 hrnek
P: 2 lžíce dýňového dýňového pyré, půl lžičky dýňového koření (a nebo perníkového), hotové espresso, mléko dle výběru, cukr/med/agávový sirup dle preference
PP: Do hrnku, z kterého budete pít, dejte pyré, uvařenou kávu, koření, oblíbené množství mléka, sladivou věc dle chuti (pokud sladíte) a doplňte vodou na objem hrnku. Přelijte do hrnce, prohřejte a promíchejte. Proceďte přes sítko (ledaže byste měli dokonale hladké pyré) zpět do hrnku. Můžete to zdobit šlehačkou nahoře posypanou kořením, nebo si to udělat prostě jen tak a kdykoliv.

Poznámky
Pyré jsem si udělala z celé dýně, nastrkala do mrazáku do tvořítek na led. Teď si buď vzpomenu předem a vyndám si porci, nebo rozmrazím v mikrovlnce, nebo rozehřeju až v hrnci. A samozřejmě se pak dá použít na leccos.
Dýně mi v tom rozhodně chutná víc hokaido, než máslová – experimentálně ověřeno, ne že by to i nepsali 🙂
Dýňové a perníkové koření nejsou to stejné. Třeba od Antonína je dýňové skořice, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření a muškátový ořech, kdežto v perníkovém anýz, badyán, citrónová kůra, hřebíček, skořice, kardamom a nové koření. Samozřejmě tady složení není přesně dané. Chápu, že ne každý chce mít doma oboje kvůli jednomu testovacímu kafi, takže dejte dle vkusu bez výčitek. Já mám domácí dýňové koření od kamarádky 🙂

Loni jsem si dělala dýňáčka s použitím sirupu. https://www.koreni.cz/recepty/dynovy-sirup-a-latte.
Letos jsem přešla na variantu podle Gemmy https://www.biggerbolderbaking.com/pumpkin-spice-latte/
Také byste mohli udělat ochucenou smetanu do kávy, také podle Gemmy https://www.biggerbolderbaking.com/pumpkin-spice-coffee-cr…/

Dáte si taky, nebo tyhle americké vymyšlenosti nemůžete ani vidět?

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *