Podzim a halloween · Sladké pečené

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Neboli famózní množství švestek pod názvem ZWETSCHGENDATSCHI…

Mám takovou teorii, že aneb neexistuje nic takového jako „moc švestek na koláči“. A to přesně splňuje tento švestkový koláč. Recept je z Apetitu a dělám ho na svoje poměry poměrně hodně přesně podle originálu 😀

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

P:

  • 500 g hl. mouky
  • cca 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 g cukru
  • špetka soli
  • sáček sušeného droždí
  • 60 g másla
  • cca 1,5 kg švestek

P drobenka:

  • 100 g polohrubé mouky,
  • 70 g moučkového cukru,
  • 70 g másla (tady Hera vadí)

PP: V robotu nechám rovnou hnětacím hákem smíchat mouku, cukr, sůl a droždí. Vliju rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo (ne horké – příjemné na prst). Pak přidám vlažné mléko (ne horké – příjemné na prst), ale nedám ho tam celé. Nechám si cca 50 ml a případně doliju. Někdy totiž jsou velká/malá vejce, jinak savá mouka, tak to tím vyrovnáte. Těsto má být příjemné, středně tuhé (povolí pod prstem, ale neteče) a hladce se odlepovat od mísy. Potom těsto zakryjeme (např. čistou utěrkou, nebo já jen víkem od hnětací mísy) a dáme do peřin/do deky kynout. Někdo dávám kynout nad hrnec s teplou vodu, někdo do zlehýnka vyhřáté trouby, já si pomáhám nahřátým polštářkem z mikrovlnky (něco jako toto, ale já mám starouška z Anglie), jen se to nesmí dotýkat přímo nádoby s těstem, ať se to neupeče dřív.

Vykynuté těsto

V mezidobí si umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme švestky. Krájení je zde jediný klíčový prvek. Výsledek má vypadat takto – spodek spojený a jinak 4 cípy.

Správné nakrájení je to tajemství koláče

Vykynuté těsto rozválejte na plech např. ručním válečkem (nebo skleněnou lahví) co nejvíc dotenka…pokryjte celý plech. a nezapomeňte to dělat na pečícím papíře.

Na těsto naskládejte švestky – spojeným koncem dolů a co nejtěsněji k sobě.

Koláč má vypadat jako borová šiška. No a pak ho posypeme drobenkou. A dáme do trouby a pečeme cca 25-35 minut na 175 stupňů.

Koláč je fenomenální a klidně ho podávejte se šlehačkou. To vůbec není na škodu.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *