Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Slané a pečení · Uskladňování a zavařování · Vegan

DUKKA SMĚS

Směs ořechů a koření jako rychlý předkrm nebo zajímavé zobání

To se tak sešlo, že mi jedna kamarádka připomněla, že jsem kdysi dělala směs dukka (Apetit listopad 2013). A druhá kamarádka mi poslala recept (brzo tady taky uvidíte), kde směs dukka zase připomněli. Prostě osud, nedá se nic dělat. Musela jsem ji zase vyrobit.

Je to vlastně směs ořechů a koření, která se dá dobře použít jako předkrm/svačinka. A můžete to také dobře použít jako dárek a kromě toho si to můžete připravit (přiměřeně) předem….jak ořechy vydrží nežluknout. Originální směsi mají v sobě jiné ořechy, ale to mi teď nevyhovuje. Tak jsem to trošku změnila, abych si dala taky.

Jak se to jí? To abych vás navnadila, ať to vyrobíte…

Naservírujete do misky olivový olej, k tomu nějaké pečivo a misku s dukka.

Pečivo namočíte do oleje. Potom olejnaté (fuj to je slovo) pečivo namočíte do dukka směsi.

A teď už bude čas si kousnout, to vám fotit nemusím 😀

Do tohoto receptu patří vločková sůl. Nevím, jestli to znáte, ale jedna z variant je Maldonská sůl. Je to opravdu královská sůl, takže s ní solí i britská královská rodina. Na rohlik.cz ji seženete 250 g za 110 Kč. Není to tedy rozhodně na osolení guláše. Mě vydrží balení roky (vlastně jsem ji znovu ještě nekupovala). Dávám ji třeba na steaky, na slaný karamel, na grilovanou zeleninu. Všude tam, kde si sůl reálně vychutnáte. Ona totiž umí mj. to, že místo jednotné slané chuti máte v puse sem tam malé ohňostroje slanosti. A to je panečku věc. A navíc….má tvar nádherných malých pyramidek. Takže ano, recept zvládnete i s obyčejnou solí, ale bude chutnat jinak.

Tahle směs samozřejmě nemá přesně dané ingredience, lze použít fantazii. V původní receptu píšou, že můžete použít jiné druhy ořechů (což jsem udělala, v originále jsou místo kešu lískové ořechy), praženou cizrnu, sušené bylinky, chilli, sušenou citronovou kůru, fenykl, skořici, hřebíček, kurkumu, cukr atd. Tak si hrajte – kdo si hraje, nezlobí.

DUKKA SMĚS

P: 4 lžíce loupaných pistácií, 6 lžic kešu ořechů, 4 lžíce sezamových semínek, 2 zarovnané lžíce římského kmínu, 1 zarovnaná lžíce koriandru, 1 lžička vločkové (nebo jemné mořské) soli, čtvrt lžičky čerstvě mletého pepře, k podávání pečivo a olivový olej

PP: Troubu předehřejte na 160 stupňů. Pistáciové a kešu ořechy rozložte na plech a pečte asi 10 minut.

Pak přidejte sezamová semínka a pečte ještě 5 minut. A doporučuji dát ta sezamová semínka někam na roh plechu, abyste je pak měli zvlášť.

Na pánvi nasucho opražte římský kmín a koriandr a pak lehce podrťte v hmoždíři (asi nouzově neublíží krátce prohnat malým sekacím mixérem, nebo mlýnkem na koření, ale preferujte hmoždíř).

Tenhle krasavec je po mojí prababičce a velmi si ho vážím.

Pochladlé ořechy nasekejte nahrubo.

Smíchejte oříšky, sezam, sůl a pepř. Až vše bude úplně vychlazené, dejte do vzduchotěsné dozy, nebo do dárkových pytlíčků a udělejte někomu radost.

Není to nic složitého, že? A je to taková neobvyklá, ale velmi příjemná dobrota. Asociuje mi to, co se obvykle podává v čajovnách. Směs prý původně pochází z Egypta a slavnostně se spolu s ní ochutnával olivový olej z nové sklizně.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *