Ostatní · Slané a pečení

FOCACCIA

Italský placatý chléb s rozmarýnem

Víte, existuje jedno nekonečno verzí tady tohohle pečiva. A já bych si vlastně nedovolila říct, že tohle je ta jediná správná. Už proto, že je to italské. A tam je vždycky dobře to, co si uvaří člověk sám, nebo….jeho babička 😀

Foccaciu obvykle dělám podle tohoto receptu. A ani já to nedělám pokaždé stejně – někdy s černými olivami, někdy s hrubou solí nahoře, jindy trochu nasekaných sušených rajčat. Samozřejmě někdo používá vodu, někdo různé druhy mléka. Stejně tak se používají různé druhy mouky – chlebová, klasická, pizza mouka. Někdo plech pod foccaciu maže oleje, někdo vysypává moukou, někdo dává pečící papír. Různé druhy kypřidel – čerstvé kvasnice, instantní droždí, kvásek…

Kromě toho můžete foccaciu krásně nazdobit, kdybyste měli náladu – mrkněte na různé obrázky foccacii.

Ať už si vyberete cokoliv, tak focaccia se naprosto hodí jako skvělá příloha.

FOCACCIA

Potřeby:

  • 500 g hladké mouky + možná trochu na podsypání
  • 1 pytlíček instantního droždí
  • 250 ml (bezlaktozového) mléka + možná trochu na doředění
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje do těsta + na pokapání
  • 2 větvičky rozmarýnu (doporučuji mladší a rozhodně čerstvý je velký rozdíl), umyjte
  • pečící papír

Postup:

Mouku smíchejte s droždím, cukrem a solí.

Moučnou směs dám do mixéru s hnětacím hákem. Přilijte vlažné (příjemně teplé na ponořený prst) mléko mléko a olej.

Samozřejmě můžete hnětat i ručně vařečkou, jen já už jsem si zvykla na mixér.

Nechte hnětat až je těsto hladké a prakticky se nelepí na stěny, cca 5 minut. Kdyby byla směs hustá, přilijte co nejdřív trochu mléka (čím později, tím hůř se to spojí do těsta). Protože každá mouka saje trošku jinak, tak se to může stát.

Zakryjte (třeba čistou utěrkou) a dejte do tepla na hodinu kynout. A žádný průvan.

Já to dělám tak, že když mám mléko v pokojové teplotě, tak ho ani nenahřívám a v mikrovlnce si jen nahřeju takový ten polštářek do mikrovlnky. A pak ho dám společně s těstem pod deku, jenom aby se polštářek nedotýkal přímo stěny nádoby s těstem.

Těsto po hodině kynutí

Vykynuté těsto dejte na pracovní plochu a trošku ho prohnětete, ať je kompaktní.

Plech vyložte pečícím papírem.

Těsto je dobré si trochu rozložit. než ho dáte na plech, ale jinak prostě těsto prostě roztahujte, nebo válečkem rozvalujte. Udělejte ho placaté na jeden celý plech. Pak zase zakryjte utěrkou a nechte 15-20 kynout.

Troubu předehřejte na 180 stupňů celsia.

Mezitím si nachystejte rozmarýn. Když se dobře podíváte, má na sobě takové shluky jehliček. A právě tady ty shluky trhejte.

Samozřejmě se nic nestane, když prostě otrháte jehličky náhodně a zapícháte, nebo nahrubo nasekáte a posypete s tím. Ale já mám focacciu nejraději takto.

Do odpočinutého těsta „nasázejte“ shluky rozmarýnu.

Pokapejte olivovým olejem.

Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů cca 15-20 minut.

Upečené vytáhněte a nechte ideálně vychladnout na mřížce bez papíru, ať vám focaccia nevlhne.

Teď už stačí ji nakrájet a pochutnat si.

Víte proč je dobré mít tam ty shluky jehliček? Protože ty se v troubě upečou do křupava a na jednotlivých kouscích máte nádherný křupavý ohňostroj rozmarýnové chutě. No a taky to baví děti „sázet“ 🙂

Focaccia je z kynutého těsta z droždí tzn. když ji budete jíst horkou, může vás bolet bříško. A když ji necháte do druhého dne, nikdy už nebude tak dobrá….takže něco mezi. V každém případě je to úžasné jako příloha ke všemu. Nebo prostě místo pečiva – namažte máslem/pokapejte olejem, obložte plátky rajčat.

A pokud dojde k tomu, že vám oschne/zestárne, tak prostě udělejte bruschety, nebo luxusní krutony pro panzanellu. Nevyhoďte ani kousíček.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *