Ta nejlepší buchta s jahodami, kterou jste kdy mohli mít
Nikdy by mne nenapadlo upéct buchtu s jahodami. Je to takové to drahé a vzácné ovoce. Jenže kdysi se stalo, že jsem se dostala k velkému množství jahod za velmi nízkou cenu. A tehdy jsem hledala už opravdu „jak se toho dobře zbavit“. Jahody už byly i nasušené. Marmeláda hotová. Dort napůl snězený. Všichni přejezení jahodami. Tak jsem hledala ještě něco a padla mi do oka tahle buchta z Apetitu z července 2009. A tak se stalo, že jsem objevila nejlepší buchtu na světě. Teda minimálně si to vždycky myslím, když ji jím 😀 Absolutně ji doporučuji vyzkoušet.
Samozřejmě ji dělám jen tak 1- max. 2 x do roka v době, kdy je největší sezona jahod, takže třeba nějaké dostanu, nebo je zrovna dobrá cena. A nemusíte kupovat ty nejkrásnější. V buchtě se leccos schová.
JAHODOVÁ BUBLANINA S MANDLEMI
Potřeby:
- 150 g změklého másla
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 g jahod, omytých a očištěných
- 1-2 hrsti mandlových lupínků
- pečící papír / máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání pekáčku
Postup:
Umyté a očištěné jahody nakrájejte na nějaké přiměřené kousky – třeba na půlky, větší na čtvrtky.
Pekáček cca 30 x 20 cm buď vyložte pečícím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
Předehřejte troubu na 175 stupňů.
Máslo, žloutky a oba cukry ušlehejte do světlé pěny.
Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte.
Smíchejte mouku s práškem do pečiva.
Do žloutkovo-máslové směsi přimíchejte mouku s práškem do pečiva. Pak po částech vmíchejte bílkový sníh – spíše vkrajujte, než klasicky míchejte.
Těsto dejte do pekáčku a uhlaďte.
Poklaďte jahodami.
Nahoru posypte mandlovými plátky.
Dejte do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečte cca 30 – 40 minut. Upečenost zkoušejte špejlí. Nezapomeňte, že je tam hodně jahod, takže zkoušejte v místě, kde žádná není, protože skrz špejli to bude vždycky mokré.
Nechte vychladnout a pak…to před všemi schovejte.
Buchta je opravdu vynikající, takže se sní rychle. Přesto jsem ji ani nikdy nedělala v dvojnásobném množství (tedy v klasickém velkém vyšším plechu), protože tohohle se nesmí vyplýtvat ani kousek.
Pro vzácné hosty….nebo jen pro vás.