Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Vegan

HLÍVOVÝ GULÁŠ SE SOJOVÝM MASEM

Já mám moc ráda hlívový guláš. Když ho udělám, ujedla bych se ho. Koneckonců, to platí i o klasickém guláši. Asi je to nějaké magické spojení papriky a cibule 🙂

Nicméně vždycky jsem s hlívovým gulášem měla trochu problém v tom, že byl takový „hladový“. Chyběly mi tam bílkoviny. No a co byste řekli. Napadlo mne snad, že bych tam přidala něco jako sojové maso? No neeeee. Ale napadlo to naštěstí aspoň MaruškuVeg a dala to do svojí v kuchařky. Takže jsem to vyzkoušela a pak to přizpůsobila svojí chuti (mínus pivo, plus česnek, kmín, majoránka…) a rozhodně to zařadím do svého běžného repertoáru.

Jídlo odpovídá veganskému stravování, ale pokud nejíte vyloženě rostlinně, můžete třeba použít na zahuštění třeba instantní jíšku (to dělám já). No, ale na druhou (opět veganskou a bezlepkovou) stranu můžete zahustit třeba i najemno nastrouhanou bramborou.

HLÍVOVÝ GULÁŠ SE SOJOVÝM MASEM

Potřeby:

  • 2 lžíce rostlinného oleje (něco neutrálního)
  • 300 g cibule
  • 250-300 g hlívy ústřičné
  • 100 g sojových kostek
  • 2 lžíce/70 g rajčatového protlaku (taková ta malá plechovka)
  • 1 l + 0,75 l zeleninového vývaru (domácí, nebo hůře z kostky)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu + 200 ml vody (nebo zahušťovadlo podle výběru)
  • 1-2 lžíce sladké papriky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • chléb a nakrájená cibule k podávání

Postup: Sojové kostky uvaříme v 1 l zeleninového vývaru dle návodu.

Po uvaření scedíme a vymačkáme co nejvíce tekutiny z nich.

Nakrájejte cibuli a osmahněte ji trochu.

Pak přidejte nakrájenou hlívu a ještě dále opékejte.

Pak přidejte sojové kostky, sladkou papriku, drcený česnek, majoránku, kmín, sůl, pepř, rajčatový protlak. Promíchejte.

Přidejte 750 ml vývaru a vařte 30 minut.

Zahustěte preferovaným způsobem. Kukuřičný škrob rozmíchejte v 200 ml vody, vlijte do hrnce a za stáého míchání vaříme 1 minutu, než omáčka zhoustne.

Hotovoooooooooooooooo. A klidně můžete uvařit den předem, protože i tady se chuti krásně proleží a můžete si to dát ohřáté.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *