Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Ostatní

HOUSKOVÝ KNEDLÍK V PÁŘE

Nejjednodušší způsob přípravy houskových kynutých knedlíků

Vím, že houskové knedlíky jsou téma. Spousta lidí se o ně radši ani nepokouší. Někdo je koupí kdekoliv, jiní mají oblíbené „domácí“ koupené jedině v oblíbeném obchodě. V každém případě mám pocit, že to je pro spoustu lidí pěkný oříšek.

Já mám takovou rodinnou výhodu, že u nás doma všichni (maminka i obě babičky) pravidelně a často dělaly všechny typy kynutých těst včetně houskových knedlíků. Takže jsem neměla nikdy pocit, že je to nějaké téma. Naučila jsem se z hlavy a od ruky udělat hodně dobré knedlíky z čerstvého droždí a hnětané rukou.

A pak se stalo, že jsem si pořídila svůj milovaný robot s hnětacím hákem. Od té doby je pro mne jakékoliv těsto (včetně kynutého) prostě pohodička. Nic v tom nevidím, je to asi jako smíchat nejjednodušší buchtu na plech. Jenže tady ta moje pohodička prostě bude vytvořený spoustou zkušeností. Moje první knedlíky? Tipuju to tak na 12-13 let, kdy jsem začala výrazně vařit a vyšťouchávat maminku z kuchyně. Rodinná svatozář s mými pokusy byla opravdu velká – například ten pokus se salátem z pšenice v páře byl legendární. Bylo to dobré, ale strašně to nabylo a byla toho snad tuna 😀

Nicméně knedlíky jsem nějak vylepšovala a měnila. Teď se můj postup už dost liší od toho, jak to dělají mé rodové ženy. Co jsou asi největší rozdíly?

  • používám zásadně sušené droždí z pytlíčku
  • používám sušené rohlíky/veku
  • vařím v páře

Jestli umím vařit knedlíky i jinak, než v páře? Všichni říkají, že ano. Ale mě to prostě nekonečně vadí a kvůli tomu jsem už pár let knedlíky nedělala. Přišla jsem o ten správný napařováček. Teď jsem se rozhodla, že už to změním a půjčila jsem si od kamarádky hrnec na páru, abych vymyslela, kterou variantu si pak pořídím. Co tak jako můžete mít na knedlíky v páře? Je důležité, že budete mít rovné velké dno bez záhybů, jinak budete smutné pandy. Já si třeba myslím, že nejde použít pařáček na knedlíky, protože by těsto věhem vaření zalezlo do všech těch záhybů (střed jde obvykle vyndat) a byl by to smutek. Ale možná by to šlo i nějak ošidit tím, že se část podloží pečícím papírem, ale nevím, to jsou nějaké velké experimenty na mne 😀

  1. hrnec, která má nad sebou hrnec s dírami ve dně + poklice
  2. děravou kovovou vložku do hrnce jako tohle nebo tohle
  3. bambusový pařáček
  4. elektronický parní hrnec

Pro mě je nejlepší varianta kovové vložky do hrnce, nebo sada hrnce a hrnce s dírami. Dobře se to čistí a buď to není tak velké, nebo to je hrnec použitelný i na další účely. U bambusové vložky nemám zkušenosti, jak se to čistí. A elektronický parní hrnec je pro mne moc velká a pocitově jednoúčelová věc. Tak jsem si nakonec vybrala tu kovovou vložku do hrnce od Tescomy. Je dělaná do hrnce o průměru 22 cm uvnitř. Má to takový trochu podezřelý stojánek (kovový, takže nedávát do teflonových hrnců), ale s trochou opatrnosti se to v tom dalo dělat v pohodě. A stálo mě to jen 175 Kč a málo místa v polici. Na regálech to asi běžně neuvidíte, je to podpultovka, on je to totiž náhradní díl 😀

V čem je lepší vaření v páře než klasické vaření? Nemusíte hlídat teplotu varu, nikdy se nic nerozvaří! Prostě jen nastavíte minutku a odejdete si číst/dělat něco jiného. V čem je nevýhoda vaření v páře? Pokud máte jen jedno patro, pravděpodobně uvaříte pouze jeden knedlík naráz, což prodlužuje dobu přípravy. A taky knedlík v páře není slizký – to je spíš vlastnost, než výhoda/nevýhoda.

Můj recept je taková moje kombinace na recept od Kluků v akci a tipy na postupy z Kuchařky pro dceru.

HOUSKOVÝ KNEDLÍK V PÁŘE

(příprava 2 hodiny, ale včetně spousty času, kdy jen čekáte)

Potřeby:

  • 350 g + možná 50 g + na podsypání hrubé mouky
  • 250 ml (bezlaktozového) mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 veky (půjde to i s rohlíky, nebo třeba s toastovým chlebem)
  • olej na vymazání kovové nádoby / podložka na vyložení bambusového pařáčku atp.

Postup:

Ideálně už starší veku nakrájíme na kostičky a sušíme v troubě vyhřáté na 120 stupňů a necháme tam cca 10 minut. Pak necháme vychladnout. Toto si můžete udělat i pár dní předem a uchovávat v uzavřené nádobě (nebo udělat třeba celou veku a polovinu použít jako křupáčky do polévky).

Do hnětací nádoby dejte 350 g hrubé mouky, cukr, sůl a droždí. Nechte chvíli míchat „nasucho“, ať se ingredience promísí.

Do promíchané směsi přidáme vlažné mléko (musíte v tom příjemně udržet prst). Necháme hnětat a míchat. Výsledné těsto musí být trochu vlhké (asi tak jako na kynutý lívanec na plech), vidíte, že se ještě drží na stěnách.

Pokud by těsto bylo mokřejší, než vidíte, můžete přidat až 50 g mouky, protože každá mouka je jinak savá. Těsto se ale nesmí odlepovat od stěn nádoby, musí zůstat ještě mazlavé. Je to trochu jiný postup 🙂

Pak do toho přidáme vysušené rohlíky.

Teď s rohlíky promícháváme na nejnižší stupeň a jen třeba tak minutu. Aby se vám rozhlíky nerozbily. Takhle to stačí.

Teď je čas dát těsto do tepla. Já používám nahřívací polštářek do mikrovlnky a dám to společně na 45 minut pod peřinu. Jen nezapomeňte nádobu s těstem něčím zakrýt, například čistou utěrkou (já používám kryt na míchací nádobu).

polštářek v mikrovlnce, kdyby jako něco

Těsto po vykynutí násobí svůj objem a je takové mnohem jemnější.

Pomoučněte si pracovní plochu, vyklopte na to stěrkou (taková ta plastová, tvrdší je ideál) těsto. Vyrobte z toho jednu velkou šišku a rozdělte na poloviny, ať jsou podobně velké.

Tady vidíte syrové těsto

Pak je rozdělte na půlky a z každé poloviny vytvarujte knedlík. Nepřidávejte moc mouky. Těsto jakoby překládejte dovnitř a lépe, když jsou rohlíky uvnitř, než zvenku.

Teď je čas si nachystat parní potřebu dle výběru. Já jsem měla kovový hrnec s děravým kovovým hrncem, tam stačí nalít vodu a zapnout sporák. Taky je potřeba tu kovovou podložku pomazat olejem před každým knedlíkem, ať se to nenalepí. Pokud se vám zdá, že jsem tam mohla dát dva knedlíky, tak nemohla. Nebylo by dost místa na páru a navíc knedlíky se zvětšují.

Nádobu samozřejmě zaklopte pokličkou, ať se pára drží uvnitř a ideálně neodkrývejte.

Každý knedlík nechte v páře 25 minut. Jak vidíte, hotový knedlík je prostě mnohem větší.

knedlík po vaření

Jak je první knedlík hotový, vyndám, pomažu olejem a vložím druhý. Možná bude potřeba dolít vodu, tak na to pozor.

Vyndávací „udělátor“ na knedlíky nemám, používám třeba dvě dřevěné obracečky.

Hned po vyndání knedlík rozřízněte pilkovým nožem, aby z něj vyšla pára a nesrazil se. A někdo ještě k tomu knedlík párkrát probodá špejlí.

A je to, knedlík je hotový.

Přijde vám to složité? Mě ne jakkoliv je tam pár triků, které je dobré dodržet pro bezstresový postup 😀

Přijde vám, že to dlouho trvá? No mě ne. 45 minut a 2 x 25 minut vás to vůbec nepotřebuje. A ten zbytek….myslím, že mi déle trvá oloupat brambory pro 5-6 osob, což je tak toto množství.

A chuť? Pro mne absolutní rozdíl. Po dlouhé době jsem si opravdu vychutnala….martinskou husu. Takže MOC děkuji za zapůjčení napařovacího udělátoru, pořídím vlastní. Na 100%!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.