Další recept bez klasického cukru, jednoduchý a opravdu skvělý
Tenhle recept jsem našla, když jsem hledala nějaké další recepty bez použití klasického cukru na Vánoce. No jo, já vím, teď už budou Velikonoce. Jenže ne vždycky mám chuť psát blog, i když recepty vyzkoušené a připravné mám i s fotkami…několik měsíců 😀
Původně je z nějakého lednového Apetitu, ale netuším, který je to rok.
Recept jsem upravovala jen trošku. Původní recept samozřejmě nepoužíval březový cukr a místo skořice tam byl skořicový cukr.
Trochu mi výsledné rohlíčky připomínaly kynuté rohlíčky, co dělá moje maminka. A dokonce si myslím, že tyhle by mohly potenciálnísoutěž i vyhrát, protože jablka je dělají vláčnějšími a není to úplně klasická chuť, ale vlastně jsou klasice dostatečně podobné, což je přesně ta variace, kterou já ráda.
Obalení v březovém cukru (chemicky děsivý název xylitol) doporučuji, protože ono to má takovou „chuť“ jak ledová čokoláda, takovou jakoby studenou. Asi v kombinaci s těmi jablky uvnitř, je to opravdu geniální. Zrovna když jsem dokončovala, tak přišel kamarád a jestli může ochutnat. Říkam: „No jasně!“. Ochutnal, vyvalil oči a říká: „WOW!“. Tak asi tolik k recenzi produktu… Jo a tyhle chutnají i mě, jakkoliv klasické vanilkové rohlíčky skoro nejím a obecně nepeču.
JABLEČNÉ ROHLÍČKY JAKO VANILKOVÉ
Potřeby:
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 150 g nahrubo strouhaných oloupaných jablek
- 200 g másla nastrouhaného nahrubo
- mouka na rozvalování a práci s těstem
- trochu březového cukru tedy xylitolu (lze i klasický moučkový, ale je to jiné) na obalení
- papír na pečení
Postup:
Oloupejte jablka, vyndejte jaderníky a nastouhejre nahrubo (já jen vyndám jaderníky a čtvrtiny strouhám slupkou do ruky, až mi zůstane jen slupka…zbytek se vystrouhá).
Máslo nastrouhejte nahrubo. Zjistíte brzy, že strouhat půjde jen studené 🙂
V míse robota s hnětacím hákem smíchejte skořici, mouku, kypřící prášek.
Přidejte jablka a máslo a nechte prohnětat do spojeného těsta.
Těsto zhmotněte v kouli, nebo podobný útvar a dejte cca 20-30 minut do lednice. Na tu chvilku to asi ani netřeba speciálně zakrývat.
Pokud budete používat březový cukr, tak ho nejspíš nemáte moučkový. Rozmixujte najemno v mixéru se sekacími noži – otevřete až po chvilce, až se „usadí prach“.
Z těsta pak vyválejte váleček a tvořte rohlíčky.
Rohlíčky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Pečte cca 12-15 minut (v originální receptu je 15-20 minut).
Rohlíčky ještě teplé obalujte v práškovém sladidle (xylitol/cukr). Já neobaluji vyloženě horké, protože nemám ráda vrstvu cukru, takže chvilku počkám. Taky potom tolik nepálí ruce.
No a máte hotovo. Ať už děláte rohlíčky na podzim (spousta jablek), nebo na Vánoce (cukroví), nebo na jaře (ještě pořád jsou aspoň jablka), nebo v létě (letní jablka, kam s nimi)…věřím, že si pochutnáte.