Vývar se vším dobrým, na co si vzpomenete
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_175040-1024x413.jpg)
Když jsem přemýšlela, jak to jídlo reprezentativně vyfotit, nic mne nenapadlo kromě presentace velkého výběru dobrot. A tak to vlastně bylo. Vzniklo to tak, že já nemám moc ráda polévku s nudlemi. Je to jistě zvrhlost, ale mám raději čuistý vývar s (klidně gumovým) rohlíkem, než s nudlemi. Samozřejmě dokonalé polévky našich babiček jsou mimo soutěž. No a tak jsem si zvykla servírovat nudle zvlášť a vývar zvlášť. A pak už to bylo jen kousek k dalším ingrediencím. Takže u nás je běžné, že je v lednici nádoba s vývarem, nádoba s nějakou těstovinou, nádoba s nakrájeným masem, nádoba se zeleninou a někde (v mrazáku, nebo na stole ve sklenici vody) je petržel. A tohle je ještě povýšeno na vyšší level, což byl kreativní nápad mého přítele.
Z tohoto receptu si každý udělá, co bude potřebovat. Je to spíš jen koncept. Naprosto si můžet upravit ingredience na masové/nemasové/rostlinné/bezlepkové/bezlaktozové/dětské/ostré/kořeněné/jemné….cokoliv vás napadne. My jsme z toho udělali samovýběrovou manufakturu, kde hosté chodili postupně dokola…a dokola…a dokola…a nabírali si, dokud jsme toho většinu nesnědli. A protože si můžete vybrat, co chcete, klidně se nacpěte tím, co vám dělá dobře. A to je krása – zvlášť ve vánočním období, kdy toto bylo servírováno.
V tomto případě jsem měla mezi hosty masožravce, vegetariány, nesnášenlivce ostrých věcí, milovníky ostrých věcí, milovníky koriandru, nesnášenlivce koriandru, milovníky bílkovin, nadšence do zeleniny….a ono se to všechno vešlo k jednomu stolu (no, ke dvěma) a společně jsme si moc pochutnali. Ano, dělala jsem dva druhy vývaru, jedny chillies se semínky a jedny bez, spoustu věcí, co sama nejím (opečená slanina v polévce byla hit, který neocením). Ale naprostá většina se dá připravit předem. Takže v pohodě.
Takže jdeme na to…
Základní poznámky
- vývar během servírování dohřívejte (na sporáku, nad svíčkou), protože musí být opravdu horký, aby dostatečně prohřál všechny složky
- žádná složka nesmí být studená (nedejbože mražená), příliš by to ochladilo vývar
- vývar by měl být dochucený „přesně na jídllo“ tzn. akorát slaný a hutný
Vývar
- udělejte zeleninový, nebo masový (dělám podobně jako zeleninový, jen nedávám řasu)
- nebo nějaký opravdu dobrý kupte (existuje to), ale z kostky za mě fakt ne
- vývaru spotřebujete asi o půlku víc, než odhadnete 😀
Bílkovinová složka
- vařené maso z vývaru (já obvykle moc nepoužívám kvůli ztrátám chuti, sním to často při dokončování vývaru)
- zbytek pečeného kuřete (typicky prsa)
- pošírované kuře (na menší kousky, než jsem měla já)
- vařené hovězí nakrájené na kousky
- vařená vejce / vařená marinovaná vejce
- marinované tofu nakrájené na kousky a opečené
- pečená kořeněná cizrna (něco takového)
- strouhaný/krájený sýr
- opečené kousky slaniny
- vaječná omeleta nakrájená na kousky
- cokoliv máte rádi…
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_175045-1024x577.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_174032-1024x577.jpg)
Nějaké sacharidy a podobné věci
- vařené těstoviny preferovaného typu (nudle, mašličky, zvířátka, písmenka…), nudle se pro ten případ servírují v teplé slané vodě a vybíráte si sítkem
- opečené toasty
- topinky
- vařená quinoa (prodává se i v plechovkách už hotová), je to trochu i bílkovina no
- vařená slzovka
- rýže
- kapání a nočky
- svítek
- celestýnské nudle (vlastně tenká palačinka zarolovaná a nakrájená) a fritátové nudle (oslažené celestýnské)
- krutony (já preferuji opečené v troubě nasucho)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_174032-1-1024x577.jpg)
Zelenina
- opečené žampiony na troše oleje, posolené
- mražená zelenina rozehřátá na másle na pánvi (různé směsi, které máte rádi, hrášek,mrkev, kukuřice, fazolky…)
- brokolicové růžičky v páře / květákové růžičky v páře
- kostky cukety opékané na pánvi nasucho /kostky papriky opékané na pánvi na sucho (chutná to jako grilované)
- opečená cibulka (té radši víc)
- kukuřice z konzervy (už jsem si zvykla, že to děti milují)
- nakrájená syrová rajčata (to mě naučila babička…)
- cokoliv máte rádi…
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_174457-1024x577.jpg)
Bylinky a ochudovadla
- citron
- krájený koriandr
- krájená petržel
- další bylinky v květináči a nůžky k tomu / naklíčená semínka a nůžky k tomu
- krájené chilli se semínky / bez semínek
- nahrubo nastrouhaný zázvor
- kimchi
- chilli omáčky, sriracha atp.
- sůl, pepř (ale vývar by měl být už dochucený)
- cokoliv máte rádi…
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_174013-1024x577.jpg)
Jak vidíte, focení tady nebylo to hlavní, nechtěla jsem čekat svoje milé hosty. Ale myslím, že to nevadí, stejně si to nastavíte po svém.
Bylo to naprosto skvělé a doporučuji to bez problému pro větší společnost různorodého typu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_175040-1-1024x413.jpg)
Co nám přišlo jako nejlepší kousky
- vařená vejce
- citron
- koriandr
- žampiony
- cibulka
- slanina (ehm, neměla jsem)
- cizrna
Jsem zvědavá, jestli si to taky dáte. My určitě – v různých verzích.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_175050-1024x577.jpg)
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2024/01/20231210_175048-1024x577.jpg)