Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Jarní a velikonoční · Maso · Ostatní · Podzim a halloween · Vegan · Zimní a vánoční

VARIABILNÍ VÝVAR

Vývar se vším dobrým, na co si vzpomenete

Když jsem přemýšlela, jak to jídlo reprezentativně vyfotit, nic mne nenapadlo kromě presentace velkého výběru dobrot. A tak to vlastně bylo. Vzniklo to tak, že já nemám moc ráda polévku s nudlemi. Je to jistě zvrhlost, ale mám raději čuistý vývar s (klidně gumovým) rohlíkem, než s nudlemi. Samozřejmě dokonalé polévky našich babiček jsou mimo soutěž. No a tak jsem si zvykla servírovat nudle zvlášť a vývar zvlášť. A pak už to bylo jen kousek k dalším ingrediencím. Takže u nás je běžné, že je v lednici nádoba s vývarem, nádoba s nějakou těstovinou, nádoba s nakrájeným masem, nádoba se zeleninou a někde (v mrazáku, nebo na stole ve sklenici vody) je petržel. A tohle je ještě povýšeno na vyšší level, což byl kreativní nápad mého přítele.

Z tohoto receptu si každý udělá, co bude potřebovat. Je to spíš jen koncept. Naprosto si můžet upravit ingredience na masové/nemasové/rostlinné/bezlepkové/bezlaktozové/dětské/ostré/kořeněné/jemné….cokoliv vás napadne. My jsme z toho udělali samovýběrovou manufakturu, kde hosté chodili postupně dokola…a dokola…a dokola…a nabírali si, dokud jsme toho většinu nesnědli. A protože si můžete vybrat, co chcete, klidně se nacpěte tím, co vám dělá dobře. A to je krása – zvlášť ve vánočním období, kdy toto bylo servírováno.

V tomto případě jsem měla mezi hosty masožravce, vegetariány, nesnášenlivce ostrých věcí, milovníky ostrých věcí, milovníky koriandru, nesnášenlivce koriandru, milovníky bílkovin, nadšence do zeleniny….a ono se to všechno vešlo k jednomu stolu (no, ke dvěma) a společně jsme si moc pochutnali. Ano, dělala jsem dva druhy vývaru, jedny chillies se semínky a jedny bez, spoustu věcí, co sama nejím (opečená slanina v polévce byla hit, který neocením). Ale naprostá většina se dá připravit předem. Takže v pohodě.

Takže jdeme na to…

Základní poznámky

  • vývar během servírování dohřívejte (na sporáku, nad svíčkou), protože musí být opravdu horký, aby dostatečně prohřál všechny složky
  • žádná složka nesmí být studená (nedejbože mražená), příliš by to ochladilo vývar
  • vývar by měl být dochucený „přesně na jídllo“ tzn. akorát slaný a hutný

Vývar

  • udělejte zeleninový, nebo masový (dělám podobně jako zeleninový, jen nedávám řasu)
  • nebo nějaký opravdu dobrý kupte (existuje to), ale z kostky za mě fakt ne
  • vývaru spotřebujete asi o půlku víc, než odhadnete 😀

Bílkovinová složka

  • vařené maso z vývaru (já obvykle moc nepoužívám kvůli ztrátám chuti, sním to často při dokončování vývaru)
  • zbytek pečeného kuřete (typicky prsa)
  • pošírované kuře (na menší kousky, než jsem měla já)
  • vařené hovězí nakrájené na kousky
  • vařená vejce / vařená marinovaná vejce
  • marinované tofu nakrájené na kousky a opečené
  • pečená kořeněná cizrna (něco takového)
  • strouhaný/krájený sýr
  • opečené kousky slaniny
  • vaječná omeleta nakrájená na kousky
  • cokoliv máte rádi…

Nějaké sacharidy a podobné věci

  • vařené těstoviny preferovaného typu (nudle, mašličky, zvířátka, písmenka…), nudle se pro ten případ servírují v teplé slané vodě a vybíráte si sítkem
  • opečené toasty
  • topinky
  • vařená quinoa (prodává se i v plechovkách už hotová), je to trochu i bílkovina no
  • vařená slzovka
  • rýže
  • kapání a nočky
  • svítek
  • celestýnské nudle (vlastně tenká palačinka zarolovaná a nakrájená) a fritátové nudle (oslažené celestýnské)
  • krutony (já preferuji opečené v troubě nasucho)
My jsme měli jen jedny těstoviny 🙂

Zelenina

  • opečené žampiony na troše oleje, posolené
  • mražená zelenina rozehřátá na másle na pánvi (různé směsi, které máte rádi, hrášek,mrkev, kukuřice, fazolky…)
  • brokolicové růžičky v páře / květákové růžičky v páře
  • kostky cukety opékané na pánvi nasucho /kostky papriky opékané na pánvi na sucho (chutná to jako grilované)
  • opečená cibulka (té radši víc)
  • kukuřice z konzervy (už jsem si zvykla, že to děti milují)
  • nakrájená syrová rajčata (to mě naučila babička…)
  • cokoliv máte rádi…

Bylinky a ochudovadla

  • citron
  • krájený koriandr
  • krájená petržel
  • další bylinky v květináči a nůžky k tomu / naklíčená semínka a nůžky k tomu
  • krájené chilli se semínky / bez semínek
  • nahrubo nastrouhaný zázvor
  • kimchi
  • chilli omáčky, sriracha atp.
  • sůl, pepř (ale vývar by měl být už dochucený)
  • cokoliv máte rádi…

Jak vidíte, focení tady nebylo to hlavní, nechtěla jsem čekat svoje milé hosty. Ale myslím, že to nevadí, stejně si to nastavíte po svém.

Bylo to naprosto skvělé a doporučuji to bez problému pro větší společnost různorodého typu.

Co nám přišlo jako nejlepší kousky

  • vařená vejce
  • citron
  • koriandr
  • žampiony
  • cibulka
  • slanina (ehm, neměla jsem)
  • cizrna

Jsem zvědavá, jestli si to taky dáte. My určitě – v různých verzích.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *