Jarní a velikonoční · Sladké pečené

JARNÍ KVĚTINOVÉ SUŠENKY

A když říkám květinové….tak doopravdy 🙂

Nenapadlo by mne, že by tenhle recept opravdu mohl fungovat. A vidíte. On jo 😀 Originál je z Albert magazínu a asi můj jediný problém s ním bylo pečení a tloušťka sušenek.

Chuťově jsou to vlastně „normální“ shortbread sušenky. Tedy máslové, lehce slané záležitosti. A já bych asi příště konvergovala k citronové kůře a udělala z toho promazané „skorolinecké“ šťavnatosti, takže jsem podle toho recept rovnou poupravila. Ale to není problém, protože tady jde o to, že květinový trik nahoře funguje. Takže ano, bude to nějak fungovat s jakýmkoliv sušenkovým těstem bez kypřícího prášku, nebo bez sody. Tohle těsto je vhodné proto, že má v sobě víc tekutých přísad, takže je měkší. Úplně klasické linecké by mohlo hůře akceptovat kytky, ale podle mne by to pořád bylo nějak použitelné.

Na recept potřebujete jedlé květy. Ano, rozhodně by byly lepší nějaké velké macešky, jako byly v originálním receptu. Ale ty jsem neměla. Jedlých květů existuje víc, záleží, co budete mít k dispozici. Já jsem dostala od přítelovy maminky „na pokusy“ právě fialky, sedmikrásky a malé macešky. Nejméně se hodí fialky kvůli tvaru květu, s kterým jsem si neuměla vždycky poradit. Ale jak vidíte na fotkách, ne že by to nebylo taky hezké.

JARNÍ KVĚTINOVÉ SUŠENKY (cca 20-30 slepených kusů, nebo 40-60 neslepených)

Potřeby:

  • 340 g másla
  • 270 g cukru
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 480 g hladké mouky + mouka na rozvalování
  • lžíce citronové kůry (nebo pytlíček dobré)
  • 20 – 40 jedlých květů
  • rybízová marmeláda bez peciček, nebo jiná vhodná na linecké, pokud budete slepovat

Postup:

V robotu vyšlehejte změklé máslo s cukrem, špetkou soli, vanilkovým extraktem a žloutky. Pak bych přehodila metlu na hnětací a přidala mouku a citronovou kůru. Nechte propracovat na těsto.

Těsto můžete zabalit a schovat do lednice do chladna třeba do druhého dne (a to já zrovna dělám), pak jen musíte počítat s tím, že to cca – minut trvá, než těsto změkne na rozvalovatelnou konzistenci. Já to mám ale teda raději, než to měkké hned po zpracování.

Omyjte si květy a nechtě je osušit. Tohle samozřejmě musíte dělat, až plánujete těsto válet, proto to nepíšu na začátku, kdybyste si dělali těsto předem.

Na pomoučněném vále těsto těsto rozválejte.

Tloušťka rozváleného těsta bude cca 1,5 cm. Pak na to umístěte čisté a suché květy.

Světlé fialky moc dobře nefungují.

Položte nahoru pečící papír a vyválejte. Tím se kytky zatlačí do těsta a těsto by se mělo ztenčit cca na 1 cm tloušťku.

Vezměte formičky a standardně vykrajujte tvary. Samozřejmě květy by měly být uprostřed těch tvarů 😀

Teď bude neobvyklost. Nepředehříváte troubu, ale chystáte místo v mrazáku. Já jsem si na plastové prkýnko dala papír na pečení (kvůli lepivosti) a na to jsem dala připravené vykrájené tvary. A teď na 12 hodin do mrazáku! To má fungovat na zachování barevnosti květin. Srovnání nemám, ale barevné po pečení vcelku zůstaly.

Vykrájené sušenky vypadají naprosto famózně. Nicméně upozorním na negativum situace…. Minimálně mě (tzn. ještě to může být rukama) z toho vycházely poměrně velké odkrojky. Samozřejmě existují postupy, kdy by se to dalo eliminovat, ale já jsem to vyřešila tím, že jsem pak zbylé těsto znovu vyválela, vykrájela, upekla, ozdobila, slepila….naservírovala taky 😀

Po 12 hodinách (jakože přibližně, klidně déle…) předehřejte troubu na 170 stupňů. Vyndejte kvítečkové těsto z mrazáku. Přímo mražené dejte na plech a vložte do vyhřáté trouby

Pečení mi vyšlo jinak, než v receptu tzn. zkuste péct v troubě vyhřáté na 170 stupňů 8 minut, pak otočte plech a pečte ještě 4 minuty. Tedy celkem 12 minut z rozmraženého do hotového. Vliv na dobu pečení má samozřejmě druh trouby, tloušťka sušenek i velikost sušenek. Moje byly cca 0,8 cm tlusté a 4-5 cm v průměru tvaru velké. Každopádně to hlídejte a pečte dle zkušeností s vlastní troubou. Já bych je preferovala o trochu méně upečené, než se mi povedly.

No a pokud nebudete slepovat, tak hotovo!

Není to nádhera? No jeeeeje. Je! Příště budu vykrajovat i tvary neozdobené květinami a celé to slepím marmeládou a bude to takové hezčí linecké.

Nakonec by servírovaný talíř mohl vypadat nějak takto, protože jsem udělala tu druhou část bez květin prostě politou čokoládou ozdobenou a uvnitř s rybízovou marmeládou.

Co vám udělá radost tyhle Velikonoce? Ať je vaše jaro šťastné!

P.S. S tím šťastným jarem je to něco jako s dobrým ránem z Hobita.

Bilbo Pytlík: Dobré ráno.
Gandalf: Co tím myslíte? Přejete mi dobré ráno? Nebo tím myslíte, že je dobré, ať o to stojím, nebo ne? Či že se právě dnes ráno cítíte dobře? Anebo že je jitro jako stvořené, aby byl člověk dobrý?
Bilbo Pytlík: Asi všechno najednou.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *