Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso · Rychlé a snadné

LOSOS S HOŘČIČNOU POLEVOU

Jednoduchý, rychlý a velmi chutný kus lososa

Škoda, že moje fotky nejsou tak dobré, jako byl samotný losos. to víte – pokud si mám vybrat mezi tím, že budeme jíst studenou rybu, nebo nebudou dobré fotky….tak to vždycky odnesou fotky 😀 To je ale asi ta dobrá zpráva. Stejně o sobě vždycky tvrdím, že nejsem foodblogerka, ale že prostě jen mám foodblog 🙂

Tenhle recept je zase od Natashy. A je prostě skvělý, i když s ním omylem provedu něco jiného. A na odkazech a videu alespoň vidíte, že umí být i estetický 😀

Natasha dávala losoa na místu a podkládala to pro krásu citronovými kousky. Rozhodně to můžete udělat a bude to krásné. Já ale rybu servíruji rovnou na talíře. V každém případě tenhle losos další citronové dochucení nepotřebuje, to by byl už moc kyselý, takže pokud další citron, opravdu jen na ozdobu.

Až když jsem se snažila napsat tenhle recept, tak jsem zjistila, že jsem z naprosto neznámých důvodů použila do polevy i česnek 😀 No….takže asi tak se mnou , ale chutnalo nám to, tak to máte i s česnekem.

LOSOS S HOŘČIČNOU POLEVOU

Potřeby:

  • 5 x 200 g filet lososa na kůži
  • 50 g hnědého cukru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky prolisovaného/utřeného česneku (bez vnitřního srdíčka ideálně), pokud chcete
  • 1 lžička soli
  • trocha čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce najemno nasekané petrželové natě (plocholistá petržel)
  • brambory/batáty/další zeleninu dle preferencí k podávání
  • olej na pokapání/posprejování brambor
  • sůl na osolení brambor

Postup: Troubu předehřejte na 200 stupňů.

Oloupejte brambory, omyjte, osušte, nakrájejte na měsíčky, rozložte na plech. Pokapejte/posprejujte olejem. Vložte do trouby a budete je péct cca 45 minut, nicméně po cca 30 minutách přidáte lososa.

Jak vidíte, měla jsem zrovna míň brambor, ale nějaké batáty. To vůbec nevadí 🙂

Až se pečou brambory, věnujte se lososovi.

Smíchejte hořčici, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, petržel a případně česnek.

Nevidíte petržel, že? To nevidíte správně, na poprvé jsem ji přidávala až na upečené a nebylo to ono.

Plech vyložte papírem a vyskládejte lososa.

Vidíte i „ohrádku“ na lososa bez ochucení pro juniory

Lososa potřete pomocí štětce ze všech stran marinádou/polevou.

Až budou brambory v troubě už 30 minut, tak přidejte lososa. Losos se bude péct 12 – 14 minut na 200 stupňů. Přesně se to říct nedá, to byste museli teploměrem, protože můžete mít různě vysoké kousky…

Když to vyjde přesně, tak budete mít nakonec zaráz lososa i přílohu.

K hotovému lososovi doporučuji ty pečené brambory (nakonec osolte dle potřeby) a nejlépe taky nějaký salát a třeba i dresink/jogurtový dresink/tatarku…

Rozhodně ho ještě budu vařit znovu. Bylo to rychlé, rybí, ochucené, dobré. Velmi jsme si to užili.

P.S. Přemýšlím, jaké jiné slovo použít, když ne „poleva“. Moc mi to nejde 😀 Marináda to není… chjo.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *