Myslím, že to bude fungovat na jakékoliv karbenátky a je to úžasný zlepšovák, když nechcete stát u pánve a opékat…a opékat…a opékat…
To máte tak. Chtěla jsem dělat karbenátky a nechtělo se mi je v potřebném množství dělat na pánvi. Vlastně jsem na to ani neměla čas, protože toho není nazbyt. A tak mne napadlo (AHA, objevila Ameriku), že se podívám, jestli nejsou nějaké recepty na karbenátky pečené na plechu v troubě. Zjistila jsem, že rozhodně jsou a vlastně to nejsou ničím specifické recepty. Prostě evidentně kuchařky vzaly oblíbený recept na karbenátky a opekly je na plechu. Když to budete dělat ve větším množství, rozhodně to oceníte. Tak jdeme na to.
Posledně jsem nesehnala mleté vepřové, tak jsem koupila jen hovězí. No a nevšimla jsem si, že došla majoránka, dala jsem tam oregano – však jsou příbuzní. Takže určitě s receptem ještě můžete dál pracovat a vyladit jej podle svých preferenci. On to snese.
KARBENÁTKY PEČENÉ V TROUBĚ
P: 1,5 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 cibule najemno pokrájené (já nasekané v robotu a vyndané větší kusy), 4 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce majoránky, 2 vejce, 4 lžíce jemně ostrého kečupu (mám ráda Hellmans), 5 stroužků česneku, strouhanka na zahuštění a obalení, sůl, čerstvě mletý pepř, olej (olejový sprej)
PP: Ve větší míse smícháte maso, cibuli, hořčici, majoránku, vejce, kečup, utřený česnek, sůl a pepř.
Do směsi postupně přidáte trochu (třeba to bude hrst) strouhanky, aby směs nebyla moc řídká. Nedá se říct kolik, protože to záleží třeba i na velikosti vajec, či velikosti lžic hořčice a kečupu.
Ze zahuštěné masové směsi děláme podobně velké karbenátky, cca jako dlaň. Pořádně umačkáme, aby se nerozpadaly. Obalíme ve strouhance. Umístíme na plech s pečícím papírem, přičemž trochou oleje pomažte i ten papír. Papír nevynechávejte, jinak budete plech umývat…dlouho 🙂 Takhle to bylo bez problému.
Karbenátky shora potřete olejem, nebo nasprejujte olejem ve spreji. Existují na to i speciální produkty kromě toho, že si můžete dát olej do lahvičky se sprejem. Třeba tady ten jsem zkoušela kvůli jedné pečící formě, kterou mě nebaví vymazávat, ale moc dobře na vymazání nefungoval (bábovka se přilepila a roztrhala). Na postříkání karbenátků se ale dal využít skvěle.
Karbenátky pečte cca 15-20 minut, pak obraťte a pečte dalších 15-20 minut na 170 stupňů. Servírujte, jak máte rádi – třeba se salátem, chlebem, hořčicí, tatarkou, pečenými brambory…no cokoliv. Já jsem na rozdíly mezi opékáním a pečením v troubě dost citlivá. Nebývá to to stejné, ale tady jsem byla naprosto spokojená. Odteď už jen na plechu v troubě.