Bezlaktózové · Letní · Sladké nepečené

TVAROHOVÉ NOKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

Pokud chcete nočky, kde vám bude chutnat i těsto (nejen omáčka), zkuste tyhle.

Já si myslím, že mám recept z Albert magazínu, ale teď to u nich na webu nevidím. Každopádně recept se velmi osvědčil.

Přiznám se, jsem lenošná. Už roky jsem nedělala plněné knedlíky a ani nemám v plánu to měnit. mám naštěstí úžasné babičky, které jsou ochotné plné knedlíky s meruňkami a povidlím vařit a podělit se. to mne zachraňuje. Ale někdy se přece jen stane, že chci vyrobit něco,co se vzdáleně plněným knedlíkům podobá. Pak sáhnu po těchto tvarohových obláčcích.

TVAROHOVÉ NOKY S JAHODOVOU OMÁČKOU (pro 3-4 osoby jako hlavní chod)

P: 300 g hrubé krupice, 100 ml (bezlaktozového) mléka, 2 měkké polotučné (bezlaktozové) tvarohy, 4 vejce, špetka soli, 750 g jahod (mražené vůbec nevadí), krupicový cukr dle chuti, 2 lžičky kukřičného škrobu (Maizena), máslo na omaštění, (bezlaktozový) bílý jogurt, nebo kysaná smetana na doplnění

PP: V robotu nechám hnětacím hákem (nebo ručně ve větší míse) smíchat krupici, mléko, tvarohy a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, který přidejte k tvarohové směsi. V hrnci přiveďte k varu větší množství vody, osolte a polévkovou lžící nabírejte ne úplně plné lžíce přibližně stejně velké a sešupněte druhou lžící (nebo jako já prstem) do vody. Samozřejmě opatrně na vroucí vodu, ale dá se to dělat dost rychle. Vaří se na mírném varu (jen lehounké probublávání) cca 7-10 minut, i když plavou dřív.

Uvařené knedlíky v míse prokládám kousíčky másla, aby se mi neslepily.

Mezitím dám (mražené) jahody do hrnce, trochu podleju vodou a nechám rozvařit. Pokud jsou to jahody vcelku, promačkám je lehce mačkadlem na brambory, nebo vařečkou. Kolik škrobu použít, to záleží na tom, kolik jste podlili vody a kolik vody pustily jahody. Můžete zkusit jednu lžičku a kdyžtak pak přidat druhou. Každopádně škrob přidáte tak, že jej nejdříve rozmícháte bokem v nádobě ve skleničce a pak za stálého míchání vlijete do vařících se jahod. Je to vlastně jako pudink.

U nás doma je strávníků vcelku hodně a nadšení bylo veliké. Můžete si dát samozřejmě nočky jen s omáčkou.

Já ale doporučuji si přidat kopeček bílého jogurtu, nebo něčeho podobného. Pak je to mnohem lepší.

Tento recept opravdu není složitý a poměry ingrediencí mi už několikrát zabraly. Tak ať se osvědčí i vám. Posledně jsem dělala dvojnásobnou dávku a měla jsem hotovo do půl hodiny. Možná to nedělám vrcholně esteticky, ale zmizely tak rychle, že si ani nikdo nevšiml, že nočky neměly dokonalý tvar 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *