Mám ráda klasickou masovou sekanou, ale klidně si dám i nějakou variantu bez masa. Zkusila jsem koupenou i dvě varianty domácích.

S tou koupenou to bylo celkem jednoduché. Ulovila jsem ji na rohlik.cz od značky Kalma. Chystala jsem se na ni vcelku dlouho. Základem je soja.

S touhle sekanou jsem udělala to, co bych tak běžně udělala – dala jsem ji na chleba s hořčicí. Neohřívala jsem ji, studená sekaná mi nevadila a nevadí. Jak vidíte, je poměrně jemně mletá. A i chuťově byla spíš jemnější. Samozřejmě to srovnání mám s klasickou masovou sekanou, kterou si dělám doma a dávám do ní hodně cibule a česneku a shora potírám hořčicí….takže to je pak těžké. Teď bych měla tendenci ji asi před podáváním opéct a doplnit nějakým výraznějším sosem (třeba houbovým). To pak teda trochu ztrácí ten princip hotového jídla. Nezatracuji, nenadchla mne. Dovedu si představit, že si ji koupím někam, kde budu potřebovat mít rychle k dispozici jídlo a z nějakých důvodů se nebude hodit vzít maso.

Když už jsem ale byla v těch bezmasých variantách sekané, tak jsem se zeptala kamarádky na doporučení na domácí bezmasou (konkrétně vegan) sekanou. Dostala jsem tento recept
https://www.jimejinak.cz/lahudkova-cockova-sekana/
V recept jsem měla rozhodně důvěru, protože už jsem třeba dělala čočkovou paštiku a velmi se povedla.
DOMÁCÍ SEKANÁ (VEGAN) s povidlím – na 1 srnčí hřbet
Tahle verze je pro milovníky věcí typu „maso na švestkách“. Dole pak máte verzi doslana.
P:
- hrnek uvařené hnědé čočky (tzn. 1/3 hrnku suché)
- 1 hrnek nahrubo mletých mandlí (není problém vynechat)
- 1 hrnek jemně sekaných ovesných vloček
- 1 hrnek najemno nakrájené cibule (nebo nasekané v robotu)
- 2 hrnky mražené míchané zeleniny na svíčkovou v nudličkách)
- 3 stroužky česneku
- 1/3 hrnku spařených rozinek
- 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka
- sůl
- pepř
- 3 lžíce oleje
- půl lžičky sušeného tymiánu
- lžička drceného kmínu
- povidla (nebo marmeláda bez cukru) na pomazání
PP: Na oleji osmahneme cibuli dosklovata, přidáme mrkev, celer a česnek a asi 5 minut smažíme. Přidáme jablko, koření a rozinky a chvíli společně dusíme. Stáhneme z ohně a přidáme mandle, čočku (bez vody) a zahustíme vločkami (vlastně taková vločková mouka). Ochutnáme (není v tom nic, co by vadilo ochutnávání) a dosolíme, případně okyselíme. Směs dáme do formy. Já nemám klasický srnčí hřbet. Používám už roky Královskou formu od Tupperware, takže nevymazávám ani nevysypávám.
https://www.tupperware.cz/cs/vyrobky/prehled-vyrobku/7543/SilikonovaformakralovskaL23
Povrch ve formě jsem pomazala z poloviny celkem tlustě povidly (originál)
Pečeme cca 45 minut na 180 stupňů. (Představujte si to celé pomazané povidly, já tady vyvíjela svůj hořčicový experiment)


Ve formě nechte trochu vychladnout. Vzhledem k tomu, že povrch je pomazaný, tak to není úplně strategické vyklápět vrškem dolů. Já navíc ve formě nemůžu krájet (ledaže plastový nůž), takže jsem po troše logistiky sekanou vyndala rukou z pružné formy na prkýnko a tam se krájelo. Pěkně držela pohromadě i při krájení, což jsem upřímně nečekala.
Kdo má rád třeba vepřovou panenku na švestkách, nebo kachnu na pomerančích, tak to bude fungovat. Je to opravdu příjemná bezmasá sekaná. Já jsem ale spíše na slané varianty, a tak jsem si vymyslela svůj upravený recept.
DOMÁCÍ SEKANÁ (VEGAN) s hořčicí – na 1 srnčí hřbet
P:
- 1 hrnek uvařené hnědé čočky (tzn. 1/3 hrnku suché)
- 1 hrnek jemně sekaných ovesných vloček
- 2 hrnky najemno nakrájené (nebo v robotu nasekané) cibule
- 2 hrnky mražené směsi na svíčkovou verze nudličky
- 4 stroužky česneku
- 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka
- sůl
- pepř
- 3 lžíce oleje
- půl lžičky sušeného tymiánu
- lžička drceného kmínu
- 4 lžíce kečupu (i pikantní)
- 1 lžíce majoránky
- 2 lžíce dijonské hořčice
- dijonská hořčice na pomazání
PP: Čočku doporučuji namočit přes noc.

Čočku pak normálně uvařte doměkka. Vodu nesolím a je to tak max 20 minut.

Mraženou zeleninu si nechte povolit, ať se pak rychle prohřeje a smaží na pánvi.

Cibuli můžete krájet, nebo sekat v robotu, je jí celkem dost, takže já robotem.


Na oleji osmahneme cibuli dosklovata.

Přidáme mrkev a celer a asi 5 minut smažíme.

Rozmixujeme si vločky na takovou hrubší vločkovou mouku.

Přidáme jablko, koření, kečup, hořčici, pepř a utřený česnek a chvíli společně dusíme. Stáhneme z ohně a přidáme čočku (bez vody) a zahustíme vločkami (vlastně taková vločková mouka). Ochutnáme (není v tom nic, co by vadilo ochutnávání) a dosolíme.

Směs natlačíme do formy.

Povrch ve formě pomažeme také hořčicí.

Pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.

Pokud pečete v silikonové formě jako já, musíte potom vyndat na prkýnko/talíř, kde se bude krájet. Nedává úplně smysl ji vyklopit, protože je nahoře ta hořčice 🙂
Pěkně držela pohromadě i při krájení, což jsem upřímně nečekala. Vzali jsme si ji na výlet a přežila bez úhony spoustu cestování.

Myslím, že domácí bezmasou sekanou můžete bez problému nabídnout i masoužroutům. Všechny verze testovalo víc lidí a byli spokojení. Jsem ráda, že mám nyní svůj osvědčený recept.