Bezmasé a málomasé · Slané a pečení

ZAPEČENÝ LILEK

Tohle je jídlo toho typu, kdy ženu muž potom požádá o ruku (jak říkává Jamie Oliver)…tak pozor, kdy a komu je uvaříte 😀

Já nemám ráda lasagne, to se o mě ví. A tohle je vlastně taková verze lasagní (bez těstovin), kterou mám ráda. Je to zapečené, je tam sýr, jsou tam plátky něčeho, jsou tam rajčata….co jiného chybí, aby to bylo jako lasagne? Mě nic 🙂

Originální recept mám od Pohlreicha https://fresh.iprima.cz/videorecepty/zapeceny-lilek a myslím, že to fakt stojí za to.

„Když kdysi lilek dozrával pouze na vesnických zahrádkách, býval k podzimu už trochu hořký, proto se před přípravou hojně nasolil a nechal takzvaně vypotit – vytékající šťáva, která se pak opláchne, s sebou vyplavila i hořkost. Z velkokapacitního pěstování už lilek hořký nebývá, ale je fakt, že nasolení a vypocení zabrání nadměrnému nasátí oleje při další úpravě, a není tedy od věci.“ – Takhle jsem to slyšela a dokonce i četla, tak na tom něco bude. Nicméně neriskovala bych, jestli je lilek hořký, nebo není, takže ho vždycky nechávám vypotit.

ZAPEČENÝ LILEK

P: 3 lilky, 3 stroužky česneku, 2 plechovky krájených rajčat, hladká mouka, olej na smažení, sůl, 5 bochánků (bezlaktozové) mozzarely, parmezán (Gran Padano atp.), čerstvá bazalka (i bez ní to jde)

PP: Lilek nakrájíme na plátky, osolíme, chvíli necháme. Osušíme papírovou utěrkou. Otočíme a zopakujeme na druhé straně.

Vypocené plátky obalíme v mouce a opečeme na pánvi na oleji.

V rendlíku na oleji orestujeme tři celé stroužky česneku, pak přidáme loupaná rajčata, osolíme a opepříme a necháme prohřát.

Na dno pekáče nalijeme trošku rajčatové omáčky (nijak netřeba vymazávat) a na ni vyskládáme osmažená kolečka lilku.

Na ně rozprostřeme plátky mozzarelly a posypeme lístky čerstvé bazalky (pokud máme). Opět zakryjeme rajčatovou vrstvou a proces opakujeme, dokud pekáč nenaplníme. Já jsem měla 3 vrstvy lilku celkem.

Poslední vrstvou bude mozzarella a strouhaný parmazán.

Pekáč dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme dozlatova takových 30 minut.

Kraje nejsou spálené, to je bok lilku. Vyložila jsem i kraje.

Je to opravdu velká dobrota. Já na to používám bezlaktozovou mozzarelu. Sice to nebude nejkvalitnější na světě, ale když z toho člověku není špatně, tak to je prostě boží 🙂 Mají ji na rohlíku (rohlik.cz), bochánek 100 g za 29 Kč Galbani Mozzarella Lactose Free

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *