Velkým letním hitem je teď Dalgona coffee, nebo také šlehaná káva. Jednoduchá a trochu magická záležitost.
I ke mě se dostal trend se studenou šlehanou kávou – takové skoro až instantní kouzlo, řekla bych. Takže jsem samozřejmě musela vyzkoušet, jak to pro mne funguje.
Ty základní recepty všude mluvily o instantní kávě, což….hmmm…standardně nepoužívám. Takže nejdřív jsem to zkoušela podle receptů s klasickým espressem (třeba zde). A ten hlavní rozdíl je v tom, že to prostě tak nenašleháte, nebo jsem něco minula. Je to vidět i v tom videu a na obrázcích. Pěna je méně pěnovitá, méně pevná. Chybí tam asi nějaké ty instantní chemikálie 🙂
Moje pokusy s šlehanou kávou tedy byly:
- z bezkofeinového espressa z Nespresso kávovaru (1 lžíce espressa + 2 lžíce cukru)
Trochu se to napěnilo, ale šlehaná káva podle obrázků tedy opravdu vypadá jinak. Byl to první pokus a říkala jsem si…asi je problém, že jsem použila bezkofeinovou.
Když se používá espresso, je postup trochu jiný proti receptu níže – šlehá se hotová káva s cukrem a to se dá na uvařenou kávou, dle preferencí se dolévá mléko a samozřejmě přidáte led.
- z klasického espressa z Nespresso kávovaru (1 lžíce espressa + 2 lžíce cukru)
Tady mne nejvíc překvapilo, že oproti bezkofeinové kávě se vlastně nezměnilo skoro nic. Takže zase nic moc.
Když se používá espresso, je postup trochu jiný proti receptu níže – šlehá se hotová káva s cukrem a to se dá na uvařenou kávou, dle preferencí se dolévá mléko a samozřejmě přidáte led.
- s jiným poměrem z klasického espressa z Nespresso kávovaru (2 lžíce espressa + 2 lžíce cukru)
No a ani když jsem změnila poměr, nic se nezlepšilo, jen jsem měla víc té polopěny. Tak jsem ji do hrnku nalila všechnu, ale….tím jsem to vlastně na jeden hrnek dost přehnala s tím vším cukrem, takže jsem to musela vylít. Já totiž kávu normálně nesladím.
Když se používá espresso, je postup trochu jiný proti receptu níže – šlehá se hotová káva s cukrem a to se dá na uvařenou kávou, dle preferencí se dolévá mléko a samozřejmě přidáte led.
- nakonec tu instantní…níže
Takže jak vidíte, nakonec jsem se „pokorně“ smířila s tím, že tady to holt z pořádného jídla nebude, pokud to chceme s plnou parádou 🙂 Ale musela jsem se přesvědčit.
Dobrý recept, který jsem celkem přesně použila je z Tchibo blogu. Pokud vám nevadí angličtina, tak tady jsem našla skvělý blog, kde je hodně různých variací na totéž – čím vším vyšlehat, různé slazení, bezkofeinovitost, příprava předem a další praktické tipy.
KÁVA DALGONA – 2 porce
Potřeby:
- 2 lžíce instantní kávy
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce krystalového cukru (klasický/třtinový/dle preferencí)
- led
- 300 ml oblíbeného mléka (klasické/bezlaktozové/rostlinné)
PP: Mléko mějte vychlazené. Led ve svých oblíbených kostkách. Instantní kávu dle vašeho výběru, nebo co zvládnete vyhrabat doma (můj případ).
Do vysoké a spíš užší nádoby, v které můžete šlehat, dejte kávu, vodu a cukr.
Vyšlehejte do tužší pěny. Netrvá to dlouho, pěna se formuje krásně a rychle.
Pokud máte, vemte 2 skleněné hrnky/sklenice. Rozdělte do sklenic mléko, přidejte led a na to dejte kávovou pěnu.
Hotovo 🙂
Káva/kofein a cukr jsou nahoře v pěně, takže cílem nebude sníst nejdřív pěnu a pak vypít studené mléko 🙂 Ale ono se to chová asi tak, jako když máte na kávě šlehačku, takže pohodička.
Na to, že je to z instantní kávy, tak mi to vlastně dost chutnalo. A ještě navíc je v tom cukr a já preferuji svoji kávu neslazenou. Takže recept je evidentně velmi dobrý, když mi to i přes tohle přišlo fajn. Pokud někdo instantní kávu s mlékem preferuje, bude to nejspíš jeho ideální letní pití. A když to naservírujete kávomilným hostům, tak to je hodně parády za málo peněz a času – poměr cena/výkon skvělý! Rozhodně doporučuji vyzkoušet a možná si to zamilujete.
Krásné léto, přátelé!
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.