Portské, třešně a čokoláda – mňam!
Neodolala jsem nádherným třešním a pak ještě téhle buchtě. Oproti původnímu receptu teď ubírám trochu čokolády a cukru, ale jako…mňam! Ve chvíli, kdy jsem si vedle sebe nachystala portské, třešně a čokoládu, objevila se vůně Mon Cheri….tak si dejte.
MON CHERI COP
Potřeby:
- 450 g polohrubé mouky + na vyválení
- sáček sušeného droždí
- 50 g cukru (hnědy/třtinový dělá karamelovitější chuť)
- špetka soli
- 2 vejce
- 185 ml vlažného mléka (jakékoliv chcete)
- 150 g rozpuštěného nikoliv horkého másla
- 220 g vypeckovaných a trochu nakrájených třešní
- 2 lžíce portského vína
- 150 g nasekané čokolády na vaření
Postup: Smícháme mouku, droždí, cukr a sůl v robotu s hnětacím hákem (v míse).
Když rozpustíte máslo a nalijete do studeného mléka, budete mít nejspíš teplotu akorát 🙂
Přidáme vejce, mléko a máslo a necháme těsto propracovat robotem dohladka (nebo ručně vařečkou šupito presto).
Zakryjeme a necháme 1-2 hodiny kynout na teplém místě. Těsto má v sobě hodně másla, takže je možné, že vám opravdu bude kynout 2 hodiny.
Vypeckování třešní rovnou na váhu. A pak trochu nasekat na prkýnku.
Příprava čokolády.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rozválíme na obdélník.
Obdélník posypeme čokoládou, třešněmi a pokapeme portským. Portského je trocha, neteče to.
Zarolujeme jako roládu. Netřeba pevně.
Na jednom konci necháme spojené a podélně rozřízneme.
Poloviny překládejte na střídačku přes sebe a otočte si je u toho náplní nahoru, těstem dolů. Nevypadává to tak moc, jak byste řekli (viz fotka).
Přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Naházejte na to kousky, které vypadly.
Pečte na 170 stupňů v troubě cca 45-50 minut.
Nechte vychladnout a dejte si! Je to opravdu krása – při pečení i při jídle.