3 verze jednoduchých a skvělých muesli tyčinek, vegan verze
Upřímněm tohle začalo asi kdysi dávno, když jsem si pořídila od Tescomy „udělátor“ – Lis na zdravé tyčinky TESCOMA DELLA CASA a k tomu ještě 3 další tyčinkové nádoby. Funguje to na pečené tyčinky (ty orančové části mohou do trouby), ale i na nepečené (což už jsem vyzkoušela v rámci domácích proteinových tyčinek).
Takže už bylo v čem, ale proč? Když jezdím na takový dětský tábor rodičů s dětmi, tak vždycky děláme všechny rodiny nějakou buchtu, aby bylo na první svačinu/snídani. Tak mne napadlo, že by se mohly pro změnu hodit muesli tyčinky. Že je to takové fajn do ruky. Tak jsem začala zkoumat recepty. A moje podmínka byla vegan verze, protože tam máme pár lidí, co jedí rostlinně + já bezlaktozovka, takže vegan byla ideální verze. Největší legrace bude, když se nakonec rozhodnu, že na tábor udělám prostě klasicky buchtu 🙂 Ale to nevadí. Stejně jsem to chtěla vymyslet.
Edit – nakonec jsem je vyrobila a dělala jsem trojnásobnou dávku 🙂
Když jsem vymýšlela, které recepty použiju, tak jsem se zamyslela i nad těmi, které už sama používám. A vzpomněla jsem si na ovesné sušenky s banánem a na ovesné marokánky light. Absolutně skvělé, jen to vymyslet do nádobek. A pak jsme chtěla vyzkoušet ještě nějakou další variantu, takže jsem našla recept na tyčinky u mojí oblíbené MaruškyVeg. Recepty jsem upravovala minimálně, ale musela jsem vyzkoušet kolik čeho a kam 🙂 Co se asi nejvíc liší je to, že jsem nasekala i ořechy i rozinky, protože když to rovnou rozděluji to jednotlivých porcí, tak by to nemuselo být rovnoměrné, kdyby zůstaly větší kusy.
Pokud byste neměli formičky a chtěli si je kupovat, tak Vám budou stačit jen ty „mističky“ do trouby, nemusíte celou sadu s lisem, která je zásadní pro ty tyčinky zastudena.
A samozřejmě pak je tady ještě varianta bez formiček – že nějaký menší pekáček vyložíte pečícím papírem, umačkáte to tam a upečete. A po vychladnutí klasicky nakrájíte. Vždycky se vám to bude trochu drolit a zbude něco na snězení do pusy, to už k tomu patří 🙂
Původně jsem si myslela, že udělám několik receptů a vyberu jeden nejlepší. Jenže nakonec mi přišly nejlepší všechny. Takže je tady máte komplet.
Rozměry tyčinek (protože možná máte trochu jiné formy) jsou 3x10x2 cm a hmotnosti byly 40-45 g na 1 kus.
JEDNODUCHÉ MUESLI TYČINKY S BANÁNEM
na 8 tyčinek
Potřeby:
- 2 zralé banány
- 1 hrnek ovesných vloček
- 60 g rozinek
- 60 g kešu, nebo mandlí, nebo jiných oblíbených ořechů, nebo směs
Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Rozmixujte banány na kašičku.
Překrájet rozinky.
Posekat trochu ořechy dle výběru.
Všechno smíchat.
Rozdělte do misek na tyčinky a utlačte.
Pečte 20-25 minut v troubě na 170 stupňů.
Nechte vychladnout ve formičkách a pak jednoduše vyndejte.
Hotovo 🙂
JEDNODUCHÉ MUESLI TYČINKY Z OVESNÉ KAŠE
na 8 tyčinek
Potřeby:
- 100 g ovesných vloček
- 300 ml mléka (rostlinné, bezlaktozové, klasické….dle preferencí)
- 60 g rozinek
- 60 g kešu, nebo mandlí, nebo jiných oblíbených ořechů, nebo směs
Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Překrájet rozinky.
Posekat trochu ořechy dle výběru.
Smíchat mléko a vločky v hrnci.
Vařte několik minut do změknutí.
Vypněte a přimíchejte rozinky a ořechy.
Rozdělte do misek na tyčinky a utlačte.
Pečte 20-25 minut v troubě na 170 stupňů.
Nechte vychladnout ve formičkách a pak jednoduše vyndejte.
Hotovo 🙂
KŘUPAVÉ MUESTLI TYČINKY SE SEMÍNKY
na 7-8 tyčinek (ze čtyřnásobné dávky jich bylo 31, což je průměrně 7,5 tyčinky na dávku 😀 )
Potřeby:
- 1 banán
- 50 g rozinek
- 25 ml oleje
- 25 ml javorového sirupu
- 25 g tmavé čokolády
- 100 g ovesných vloček
- 50 g kešu, nebo mandlí, nebo jiných oblíbených ořechů, nebo směs
- 25 g směs semínek – lněná, slunečnicová, dýňová…
Postup:
Posekat trochu ořechy dle výběru.
Ořechy, vločky a semínka dejte do pánve a za stálého míchání opražte. Nasypte do mísy a nechte trochu vychladnout (budete pak přidávat čokoládu, tak ať zůstane v kouscích).
Překrájet rozinky.
Nakrájet čokoládu.
Rozmixujte banán.
Do ořechů s vločkami přidejte čokoládu, banán, čokoládu a rozinky. Přidejte javorový sirup a olej a vše promíchejte.
Troubu předehřejte na 170 stupňů.
Směs dejte do formiček a upěchujte.
Pečte 20-25 minut na 170 stupňů.
Nechte vychladnout ve formičkách a jednoduše vyndejte.
Hotovo 🙂
Tyhle tyčinky nemají dlouhou trvanlivost. Myslím si, že je to tak 5 dnů u těch prvních dvou a tak týden u toho třetího receptu. Tak s tím počítejte.
V sadě jsem dostala i takové „fency-šmency“ pytlíčky, do kterých se dají tyčinky dát. Ale to je jen tak. Normálně skladujte v nějaké uzavíratelné nádobě.
Neumím se rozhodnout, která mi chutná nejvíc. Nejdřív jsem myslela, že ta křupavá, jenže pak jsem ochutnala ty ostatní 😀 Tak si vyberte…
Ještě jeden tip – směs na křupavé muesli tyčinky se semínky můžete dát do plechu a péct úplně stejně. Budete mít křupavou granolu do ranního jogurtu. Vychladlé skladujte v uzavíratelné sklenici.
Před upečením
Po upečení
Před snězením 😀