Maso · Podzim a halloween · Zimní a vánoční

VÝPEČKY S KROUPAMI A SE ZELÍM

Jednodušší a dokonalá variace na vepřo-knedlo-zelo

Nedávno jsem byla v Praze a zašla jsem na Letné na místní výroční biojarmark. Byla tam úžasná atmosféra a spousta dobrot. No a co se nestalo – zahlédla jsem tam výpečky s kroupami a se zelím. Sliny se mi sbíhaly jak psovi baskervillskému, ale říkala jsem si, že za cenu jedné porce bych mohla nakrmit celou rodinu. A že zrovna tohle bych mohla reálně zvládnout. A stalo se….

Nevím, jak kdo, ale já mám moc ráda kroupy. A vlastně mám zkušenost, že když někde vytáhnu kroupy, tak je překvapivé množství lidí, kteří je chtějí jíst s tím, že je mají rádi, ale vůbec je nevaří. Přitom mají všechny možné výhody – cena za suché kroupy, navaří se asi trojnásobně, chuť, zdravotní prospěšnost, musíte je jíst pomalu… 😀 A třeba oproti knedlíkům nekynou a nemusíte se s nimi crcat, jen hodíte do vody a vaříte. Já krup uvařím vždycky celý pytel naráz, použiju kus a zbytek si zmrazím. A potom na kubu, do polévky, nebo ke kaprovi…jako když najdeš. Hodně lidí mi říká, že mají rádi uzenou polévku s kroupami. Ano, tak to je jediné jídlo s kroupami, které mi nechutná – kroupy za to nemůžou 😀

Recept na výpečky jsem našla u Florentýny a je absolutně skvělý. Ona má obecně skvělé recepty. A já si říkám – proč mě nikdy nenapadlo použít něco jiného, než bůček? Chjo. Prostě je to tak, můžete použít i méně tučné maso a pořád je to skvělé. Děkuji.

Co se týká přílohového zelí, tak to se má tak. Já miluju dušené zelí jako přílohu. Jenže pouze a jedině v té verzi, v jaké se dělá v mojí rodině. Všechna ostatní zelí…jsou dobrá. Výjimečně dobrá nejsou (kedlubnové….brrr). Ale prostě můj miláček je jasný…a víceméně pochází z Kuchařky pro začátečníky z roku 1982. Neberu vám vaše verze, můžete zkusit tu moji. Myslím, že ta moje je málo „fency-šmency“ a spíš jako ze školní jídelny. No a? Každý máme nějakou úchylku… Takže jestli se vám nelíbí, udělejte si svoje oblíbené. Na tom to nestojí.

VÝPEČKY S KROUPAMI A SE ZELÍM

4 porce

Potřeby maso:

  • 800-1.000 g vepřové krkovice bez kosti
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1,5 lžičky soli
  • voda

Potřeby zelí:

  • sklenice 700 ml bílé zelí sterilované v kořeněném sladkokyselém nálevu
  • 1 cibule
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • voda
  • instantní jíška světlá (nebo váš oblíbený způsob zahuštění)

Potřeby kroupy:

  • 250 g ječných krup (prostě kroupy)
  • 1,25 l vody (vody má být cca 5 x tolik jako krup, klidně i víc)
  • sůl
  • 1 lžíce oleje

Postup: Maso nakrájejte na kostky 3-4 cm a dejte do pekáčku.

Cibuli nakrájejte na trochu větší kostky, nebo nějaké takové útvary jako na obrázku. Česnek na plátky.

Do pekáčku za masem přidejte cibuli, česnek a sůl. Promíchejte. Podlijte jen malinko. Zakryjte alobalem, nebo poklicí/vrchní částí pekáčku.

Dejte do trouby, zapněte na 120 stupňů (předehřívat zde netřeba) a pečte 2 hodiny bez jakékoliv pozornosti. Tady lze odejít.

Pak zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte 45 minut. Každých 15 minut promíchat! Tady nelze odcházet 🙂

Po upečení máte takovouhle nádheru.

Mezitím si uvařte kroupy – prostě jen dáte kroupy do vody, osolíte, přidáte olej a vaříte cca 50 – 60 minut (prostě podle návodu na obalu). Scedíte a máte.

No a v mezičase si samozřejmě připravte i zelí.

Cibuli nakrájejte na jemné kostky a zpěňte na oleji/sádle v hrnci.

Zelí přeceďte přes síto a propláchněte vodou. Dejte na prkýnko. Překrájejte nožem na segmenty cca 4,5 x 4,5 cm, abyste pak neměli na talíři špagety místo příjemného zelí.

Až je cibule taková trochu skleněná, tak přidáme zelí. Promícháme.

Přilijeme vodu těsně nad zelí a vaříme cca 15 minut.

Možná bude potřeba přidat trochu vody. Pak dohustíme instantní jíškou. A až tohle máme v konzistenci, kterou máme rádi, tak doladíme chuť – asi bude potřeba osolit a lžíci cukru. Ocet opatrně.

A teď už máte všechny kousky hotové. Výhodou je, že toto jídlo je naprosto úžasné. A taky se ho dá připravit hodně naráz bez velké námahy. A dá se bez problému ohřívat. A…už jsem řekla, že je úžasné?

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *