Mandle jsou taky ořechy….a závin je super!
Já už jsem to říkala, že mám ráda Marii Dunajovou alias MaruškuVeg. Inspiruje mě její usměvavý přístup k životu a rostlinná strava. Mám od ní i dvě kuchařky 🙂
Tenhle recept mě hodně překvapil. V mojí omezenosti nad nějakou kuchařskou fantazií. To jste věděli, že i mandle jsou vlastně ořechy?? To byl vtip. No, prostě mě nenapadlo, že můžu udělat ořechový závin i z jinýcch ořechů, když lískové a vlašské zrovna nemůžu. Naštěstí to napadlo někoho dalšího 🙂
Můžete klidně mrknout na její originální video, kde je po rozkliknutí i recept dole. Já jsem ho malinko upravila v tom smyslu, že nepoužívám čerstvé droždí. Ale jinak je to ono.
Jestli to bude rostlinná varianta, nebo ne, tak to si sami zvolíte podle toho, jaké vyberete mléko/nápoj.
OŘECHOVÝ ZÁVIN SE SKOŘICÍ
na 1 závin
Potřeby těsto:
- 1/2 sáčku instantního droždí (jestli nechcete druhou půlku vyhodit, tak leda zdvojnásobit a udělat záviny dva)
- 250 g hladké špaldové mouky
- 35 g hnědého cukru
- 100 ml mléka (sojové, mandlové, bezlaktozové, klasické…)
- 40 ml rostlinného oleje
- mouka na podsypání
- váleček
- pečící papír
Potřeby náplň:
- 200 g mletých mandlí (aha, mandlová mouka)
- 50 g ovesných vloček
- 50 g hnědého cukru (pokud chcete sladší náplň, tak 75 g)
- 200 ml mléka (sojové, mandlové, bezlaktozové, klasické…)
- 3 lžičky mleté skořice
- špetka soli
Ke krásnému dokončení:
- 0,5 lžíce jablečného octa (není nutné)
- mandlové plátky (není nutné)
Postup:
Do robota s hnětacím hákem dám mouku, droždí a cukr a nechám chvíli míchat. Pak přiliju ohřáté mléko a olej.
Nechám robotem vypracovat těsto (jasně, můžete to celé udělat ručně).
Těsto pak překryjte utěrkou a dejte na teplé místo (já pod peřinu s nahřívacím polštářkem do mikrovlnky).
Nechte hodinu kynout.
Mezitím si připravte ořechovou náplň.
Do mixéru se sekacími noži dejte ovesné vločky a rozmixujte najemno.
Pak do mixéru přisypte mleté mandle, cukr, skořici a sůl a znovu promixujte.
Ohřejte mléko do horka a smíchejte s mandlovou směsí. Nechte alespoň 15 minut stát.
Vykynuté těsto vypadá nějak takto.
Rozehřejte troubu na 170 stupňů.
Těsto dejte na pomoučněný vál (čistou linku) a rozválejte na cca 25 x 25 cm čtverec.
Těsto pomažte náplní. U kraje nechte jen malinký prostor.
Zarolujte zboku – tady jsem to brala zprava doleva. A ten větší kus těsta, co je teď nalevo, tak byl na spojení těst a v konečném závinu byste ho našli dole pod závinem (leží na tom, aby se nerozmotal).
Závin dejte na plech na pečící papír. Jablečný ocet smíchejte s vodou v poměru 1:1 a potřete s tím závin (ne, necítíte to potom). Pak posypte mandlovými plátky.
Pečte na 170 stupňů 32 – 35 minut.
Nechte vychladnout na mřížce a…nakrojte. A to teprve uvidíte, jaká je to dobrota! Vynikající. Šťavnaté. Ne moc sladké. Skoro bych řekla – perfektní. A krásné 🙂