Bezlaktózové · Podzim a halloween · Sladké pečené · Vegan

OŘECHOVÝ ZÁVIN SE SKOŘICÍ

Mandle jsou taky ořechy….a závin je super!

Já už jsem to říkala, že mám ráda Marii Dunajovou alias MaruškuVeg. Inspiruje mě její usměvavý přístup k životu a rostlinná strava. Mám od ní i dvě kuchařky 🙂

Tenhle recept mě hodně překvapil. V mojí omezenosti nad nějakou kuchařskou fantazií. To jste věděli, že i mandle jsou vlastně ořechy?? To byl vtip. No, prostě mě nenapadlo, že můžu udělat ořechový závin i z jinýcch ořechů, když lískové a vlašské zrovna nemůžu. Naštěstí to napadlo někoho dalšího 🙂

Můžete klidně mrknout na její originální video, kde je po rozkliknutí i recept dole. Já jsem ho malinko upravila v tom smyslu, že nepoužívám čerstvé droždí. Ale jinak je to ono.

Jestli to bude rostlinná varianta, nebo ne, tak to si sami zvolíte podle toho, jaké vyberete mléko/nápoj.

OŘECHOVÝ ZÁVIN SE SKOŘICÍ

na 1 závin

Potřeby těsto:

  • 1/2 sáčku instantního droždí (jestli nechcete druhou půlku vyhodit, tak leda zdvojnásobit a udělat záviny dva)
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 35 g hnědého cukru
  • 100 ml mléka (sojové, mandlové, bezlaktozové, klasické…)
  • 40 ml rostlinného oleje
  • mouka na podsypání
  • váleček
  • pečící papír

Potřeby náplň:

  • 200 g mletých mandlí (aha, mandlová mouka)
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g hnědého cukru (pokud chcete sladší náplň, tak 75 g)
  • 200 ml mléka (sojové, mandlové, bezlaktozové, klasické…)
  • 3 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Ke krásnému dokončení:

  • 0,5 lžíce jablečného octa (není nutné)
  • mandlové plátky (není nutné)

Postup:

Do robota s hnětacím hákem dám mouku, droždí a cukr a nechám chvíli míchat. Pak přiliju ohřáté mléko a olej.

Nechám robotem vypracovat těsto (jasně, můžete to celé udělat ručně).

Těsto pak překryjte utěrkou a dejte na teplé místo (já pod peřinu s nahřívacím polštářkem do mikrovlnky).

Nechte hodinu kynout.

Mezitím si připravte ořechovou náplň.

Do mixéru se sekacími noži dejte ovesné vločky a rozmixujte najemno.

Pak do mixéru přisypte mleté mandle, cukr, skořici a sůl a znovu promixujte.

Ohřejte mléko do horka a smíchejte s mandlovou směsí. Nechte alespoň 15 minut stát.

Vykynuté těsto vypadá nějak takto.

Rozehřejte troubu na 170 stupňů.

Těsto dejte na pomoučněný vál (čistou linku) a rozválejte na cca 25 x 25 cm čtverec.

Těsto pomažte náplní. U kraje nechte jen malinký prostor.

Zarolujte zboku – tady jsem to brala zprava doleva. A ten větší kus těsta, co je teď nalevo, tak byl na spojení těst a v konečném závinu byste ho našli dole pod závinem (leží na tom, aby se nerozmotal).

Závin dejte na plech na pečící papír. Jablečný ocet smíchejte s vodou v poměru 1:1 a potřete s tím závin (ne, necítíte to potom). Pak posypte mandlovými plátky.

Pečte na 170 stupňů 32 – 35 minut.

Nechte vychladnout na mřížce a…nakrojte. A to teprve uvidíte, jaká je to dobrota! Vynikající. Šťavnaté. Ne moc sladké. Skoro bych řekla – perfektní. A krásné 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *