Vynikající a jednoduchá jablečná záležitost pro jakékoliv roční období

Když jsme byli na Silvestru, tak jsme s kamarádkou odpoledne seděly a pojídaly pistácie. A ona u toho jen tak mimochodem vystřihla vynikající jablečné taštičky (jablečné koláčky, jablečné miništrůdlíky….já nevím, jak tomu chcete říkat). A mě poprvé dávalo smysl, že bych mohla něco péct někde na dovolené
Proč se to hodí pro všechna roční období?
- jaro – jablka jsou to poslední ovoce, které ještě máte ve sklepě + když je kupujete, tak stojí nejmenší majlant
- léto – připravíte je tak rychle, že si možná ani nevšimnete, že jste zapnuli troubu + letní jablka
- podzim – jablka všude
- zima – zbylá jablka po rozkrajování na Štedrý večer + všechny párties, kam jste měli donést něco upečeného
Celkově se mi líbí megarychlost, variabilita, křupavost lístkového těsta, chuť….a tak vůbec. Samozřejmě nemusíte použít rozválené těsto, ale prostě si koupit listové těsto a rozválet si ho. Nebo si dokonce listové těsto vyrobit. Stejně tak se můžete rozhodnout, že místo obalení ve skořici tam dáte skořicový sukr (skořici + cukr), nebo skořici a vanilkový cukr. Nebo můžete cukr doplnit „shora“ prostě tak, že hotové výrobky před konzumací pocukrujete moučkovým cukrem – pak vypadajíc taky zasněženě/zimně. A dovedu si představit, že pod jablko „podhodíte“ pár hrozinek, nebo kousky ořechů, aby to bylo ještě víc štrůdlovité. Mě každopádně oslovil ten originál, který jsem viděla. I když kamarádka sama přiznává, že cukr taky dává, ale nedala kvůli juniorům.
Listové těsto je nejčastěji vegan, takže tohle je až skoro přirozeně veganský recept. A ano, samozřejmě existují máslová listová těsta. Tak si vyberete to, které chcete
Jak je to s velikostí jablek?
Menší jablko Hodně velké jablko
Co dělám se slupkami od jablka a se vším tím, co z jablek vykrájím? No…nemáme doma králíka a nechce se mi to sušit na čaj, takže….z toho udělám rovnou čaj. Neboli jablečnou vodu. Prostě dám všechno do vody, přivedu k varu, nechám cca 3 minuty (nebo tak) vařit, vypnu. Servíruji teplé/studené/oslazené/nebo ne.
NEJJEDNODUŠŠÍ JABLEČNÉ TAŠTIČKY – 8 ks
Potřeby:
- rozválené listové těsto (vegan/máslové…)
- 1 hodně velké jablko, nebo 2 menší
- 1 lžíce mleté skořice

Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Jablko/jablka oloupejte. Z velkého jablka (jako jsem měla já) udělejte osminy, z malých čtvrtiny. Intuitivně potřebujete 8 kousků jablka na 8 šátečků.
Můžete si všimnout, že nejdřív jsem čtvrtiny krájela podélně, ale osminy už příčně, aby ty kousky byly „čtvercovitější“
Kousky jablka posypte v misce skořicí a promíchejte/prohoďte/protřepejte, až se obalí skořicí.

Rozválené listové těsto o rozměrech cca 24 x 40 cm rozrádýlkujte (rozřežte) na 8 dílů. Výhoda toho už rozváleného těsta je v tom, že už tam máte i pečící papír… Na tom to pak rovnou upečete.

Na každý dílek dejte jeden kousek jablka.

Teď vezměte u každého kousku těsta protilehlé rohy a všechny postupně spojte. Nepotřebujete vajíčko, nai nic podobného, bude to držet.

Pokud jste už neskládali na plechu, tak přeneste pečící papír s šátečky na plech.

Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 16 minut.

A ano, trochu se vám můžou otevřít. Mě to neruší, ale kdyby to rušilo vás, tak typicky můžete dát šáteček spojem dolů, nebo pomašlovat vajíčkem. Ale to už by v případě tohoto receptu zavánělo něčím složitým

Jestli si dokážu představit, co s tím? Jasně…..
- prostě sníst,
- pocukrovat moučkovým cukrem a sníst,
- počkat na druhý den a sníst na snídani,
- k ještě teplým taštičkám přidat vanilkovou zmrzlinu…sníst.
Tato geniální záležitost se u nás doma určitě ještě objeví. Moc děkuji za inspiraci.