Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Ostatní

PŘEDPEČENÉ LANGOŠE

Speciální recept na málo mastné langoše, které si můžete nachystat předem, nebo i zamrazit

To máte tak. Kdysi jsem měla recept na langoše, které se nějak pekly v troubě a pak trochu smažily. A nebyly tak mastné. A tenhleten recept jsem prostě nějak ztratila resp. teď ho nemohu najít. Tyhlety langoše totiž měly tu výhodu, že nebyly tak mastné. A to znamená, že je můžu jíst, aniž by mi bylo špatně. Takže když jsem dostala chuť na langoše, rozhodla jsem se, že recept znovu objevím. A když už, tak jsem zkusila udělat co nejvíc optimalizovaný recept. Je otázkou, jestli s tím není moc práce navíc, ale pokud je pro mne rozdíl „bude mi špatně“ a „nebude mi špatně“, tak to asi je spíš otázka, jestli se mi chce to vařit :-).

Tento objevený recept je hybrid více postupů z internetu – nejvíc asi Cuketkův a ještě jeden. Nikde jsem nenašla, že by někdo použil všechny doporučené zlepšováky
Mimochodem – langoš u pana Cuketky je jeden z více receptu z projektu Skromná kuchyně. Nahlédněte, je to moc hezké pokoukání.

  • vařená brambora pro delší vláčnost (když dojídáte druhý den, aby to nebylo hnusné),
  • jogurt pro snížení tučnosti,
  • předpečení pro snížení tučnosti.

Tak jsem to udělala sama. A opravdu to fungovalo úžasně. Pokud chcete klasický recept na langoše, rozhodně funguje třeba z Apetitu (a dokonce stačí voda místo mléka, tak jsme to dělávali doma). Akorát já sním tak půl langoše a tím končím. Konkrétně smažené sacharidy mi prostě nedělají dobře (topinky, krutony do polívky, langoše…).

PŘEDPEČENÉ LANGOŠE (cca 4-5 porcí)

Potřeby:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • sáček instantního droždí
  • 100 g uvařené brambory
  • 2 lžíce oleje do těsta (nevýrazný například slunečnicový, řepkový)
  • 150 g bílého (bezlaktozového) jogurtu
  • 100 ml (bezlaktozového) mléka (stačila by i voda)
  • hladká mouka na pomoučnění plochy
  • olej na smažení (nevýrazný například slunečnicový, řepkový)
  • sýr, kečup a česnek k podávání (nebo co si dáváte k langošům)

Postup:

Oloupejte brambory a až jich budete mít 100 g, dejte je vařit doměkka. Pak slijte a nastrouhejte jemným struhadlem.

Připravte si do jedné mísy mouku smíchanou s droždím, cukrem, solí. Pak ty nastrouhané brambory. A do nádoby zvlášť jogurt, olej a mléko.

Ano, vařím se synkem velmi často 😀 Ne vždy se povede fotka bez jeho rychlých rukou

Do mouky přidejte brambory a nechte v robotu hnětacím hákem třeba minutu promíchávat, až jsou brambory trochu rozptýlené..

Možná vám bude přidávat ingredience odborný asistent

Tekutou část ideálně nemějte studenou, ale vlažnou (například do horkého mléka rozmícháte studený jogurt a ono se to nějak ustálí). Pak do robotu přilijte tekutou část. Nechte prohnětat do hladkého nelepivého těsta. Mě to třeba vyšlo přesně, ale kdyby ne, tak přilijte trochu vody/mléka, nebo přisypte trochu mouky. Trochu lišit se to může kvůli různé vsakovitosti mouky, ale neměli byste dolévat hrnek…

Těsto bylo hladké, ale otočila jsem se a syn ho zmáčkl ručičkami, takže vypadá trochu hrbolatě. Vy ho ale mějte hladké.

Těsto zakryjte utěrkou a dejte do tepla cca 45-60 minut vykynout.

Vykynuté těsto – ano i zde už rovnou s otisky malých prstíků

Z vykynutého těsta lžící vykrájejte na pomoučněný vál/linku kousky.

Vykrajování těsta lžící jsem se učila už jako dítě odkoukávat 🙂

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Plech pomažte olejem/pošplíchejte olejem ve spreji. Stačí jen úplně tenounce.

Z kousků těsta pomoučněnýma rukama udělejte placičky – těsto se jakoby jemně vytahuje do stran. Můžete samozřejmě zkusit i válečkem, ale to mi přijde pomalejší a je z toho víc nádobí 😀

Placičky před upečením

Připravené placičky dejte péct 7 minut do trouby vyhřáté na 170 stupňů.

A samozřejmě, pokud prostě nechcete předpékat, tak klidně už teď můžete smažit a nic byste si nechystali na plech,a le rovnou vkládali do oleje.

Placičky po upečení
Placičky po upečení

Pokud máte troubu, která to umí hezky, tak samozřejmě pečte víc plechů naráz. Moje to neumí, takže jsem pekla postupně.

A teď si můžete vybrat, co budete s předpečenými langoši dělat. Je vám asi úplně jasné, že to ještě „něco“ chce. Ale v tomto stavu je můžete nechat zcela vychladnout a zamrazit – smažila jsem je nerozmrazovala nějak předem, jen chvilku ležely na lince, co si pamatuji. Já bohužel nemám na takové legrácky dost velký mrazák.
Nebo je samozřejmě rovnou smažit.
Nebo si je připravit předem třeba ráno (možná i den předem, ale to jsem zatím nezkoušela) a usmažit večer, až přijde společnost.

Na smažení vemte vyšší vrstvu oleje, rozpalte středně. V mých představách 170 stupňů olej, jenže nemám teploměr. A smažte dozlatova. Měly by se dělat takové velké „měkké“ bubliny, když langoš vložíte. Jde to rychle. A já nechávám samozřejmě ještě okapat na ubrousku.

Hotovo

Servíruji se s najemno nastruhaným sýrem, utřeným česnekem rozmíchaným v troše vody (pak se to maže štětečkem pro rovnoměrnost) a s kečupem dle obliby. Každý si dá sám, kolik chce. Dětem to teda ještě nedávám, smůla.

Jako jo, vypadají trochu jinak

Když jsem tady ty langoše začala smažit, tak jsem si byla úplně jistá, že je to naprosto špatně. Že budou hnusné, nenadýchané. Vypadaly totiž jinak, byly nižší. Jenže když do nich odvážný tester (moje maminka) kousla a ukázala palec nahoru, tak jsem zírala. A ono opravdu. Fakt byly skvělé. Není v nich cítit žádná brambora – no….i když jak se to vezme, ne na chuti. Ony nejsou tak smaženě křupavé (jako chipsy), jsou trochu vláčnější (třeba jako vyšší koblihy) a stále správně langošovité. Takže za mě absolutně super.

Vlastnost tohoto receptu je, že má několik fází a mezi nimi jsou mezery. Takže já jsem třeba ráno těsto nachystala se synkem. Pak když kynulo, tak jsme dělali něco jiného. Pak jsem předpekla placičky, to bylo někdy před polednem. A pak dlouho nic, placičky jsem „schovala“ do studené trouby, aby je někdo omylem nejedl. A smažila jsem večer a to byla otázka 10 minut. Můžete samozřejmě s touto vlastností pracovat tak, že vám vyhovuje, nebo ne 😀 A jak už jsem psala výš, tak můžete samozřejmě předpečení vynechat a využít jen vlastnost jogurtu a brambor, budou pak mastnější.

Rozhodně udělám znovu. Juch!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *