Maso · Slané a pečení

LASAGNOVÉ ROLKY

Vlastně skoro jako lasagne s masem a se sýrovou omáčkou uvnitř

Já už jsem posledně u pastýřského koláče a mušliček říkala, že jsem se zamilovala do nového blogu o vaření – Natasha´s kitchen. A tak teď odtud zkouším zase něco dalšího.

Co se týká lasagní, tak jsem je nikdy nevařila. Ano, dělala jsem zapečený lilek, což je pro mne dost příbuzná záležitost. Ale klasické lasagne nikdy. Koneckonců jsem dřív kolem sebe měla vždycky někoho, kdo je dělal skvělé. A já se do expertýz nikomu necpu – to totiž nevyhrajete, buď to nebude stejně dobré, nebo to bude nedejbože lepší :-D. No a taky další věc, do lasagní se dává bešamel a já vlastně…ho tolik ráda nemám. A taky mám pocit, že se mi určitě nepovede, což je asi zásadnější argument (teď bych potřebovala smajlíka „já nic“).

Můžete se pokochat receptem i sympatickým úsměvem od Natashy.

No a tenhle recept mi přišel velmi lákavý + původně jsem si říkala, že to provedu jako cannelloni (těstovinové trubky), které naplním. Ale nějak jsem to nezvládla vymyslet, tak jsem to holt zkusila podle receptu, i když mi nějaké rolování přišlo poněkud děsivé. Moc jsem si nevěřila. Ale Natasha to má fakt vymyšlené a je to super. Asi největší téma pak je, jak máte velkou zapékací nádobu a lasagnové nudle. Proto uvádím tyhlety rozměry – pro mne to bylo téma.

Lasagně jsem měla v rozměru 8 x 16 cm. V balení od Allnatura (lasagne no. 76) je jich 14. Což je úplně nanic, protože do mojí skleněné zapékací formy s víkem19 x 30 x 8, se jich vešlo 15. No…pokud potlačím svého vnitřního Poirota, tak můžu mít 2 řady po 5 a jednu po 4 rolkách 😀 A upozorním – do mojí formy to bylo úplně po vrch (ne, víko nepočítám), takže v menší to nezkoušejte, nebo budete mít dost čištění s troubou. No…nebo si pod formu dejte aspoň plech 😀 A oproti původnímu množství je náplně trochu víc, protože u nás nemáme ounce (oz) a asi byste trochu nadávali při odměřování.

LASAGNOVÉ ROLKY (6 – 8 porcí)

Potřeby:

  • 15 plátů na lasagne
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 500-600 g mletého masa (hovězí, nebo směs hovězí a vepřové)
  • 700-1000 g loupaných pasírovaných rajčat (passata), lépe u dolní hranice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce oleje
  • pepř
  • sůl
  • 300 g strouhané mozzarely (nebo i koupené mozzarela kostičky atp.)
  • 400 – 425 g ricoty
  • 100 g strouhaného parmezánu, nebo podobného sýra
  • 1 celé větší vejce
  • cca 1/4 hrnku nakrájené plocholisté petržele + na posypání hotového jídla

Postup:

Na lžíci rozpáleného oleje v hrnci, nebo pánvi opečte mleté maso, až není moc růžové (2-3 min). Během procesu rozmíchávejte kousky masa vařečkou/dřevěnou špachtlí, ať z toho máte kousíčky, ne velkou hromadu.

Pak přidejte nakrájenou cibuli.

Společně ještě opékejte (3 min?) až je opečeno a cibule není syrová.

Přidejte rajčatové pyré, oregano, sůl, pepř, utřený česnek. Chvíli provařte. A pokud máte větší množství rajčatové hmoty /tedy je to jakési řídké), tak to prostě chvíli provařte bez pokličky.

Smíchejte v misce ricotu, vejce, parmezán, petržel a polovinu (150 g) mozzarely.

Začínáte se blížit ke konci příprav.

I když na lasagních píšou, že netřeba předvařovat, tady to neplatí. Těžko byste je mohli zarolovat neuvařené…

Připravte větší hrnec, vroucí voda, osolte. Pak po jednom vkládejte lasagnové pláty. A vařte cca 3 minut. Lasagně musí být rolovatelné, ale chcete je co nejméně měkké.

Jakmile jsou lasagne správně uvařené, slijte vodu a nalijte k nim studenou. Tím se lasagně přestanou vařit a zároveň se vám neslepí.

A teď jdeme skládat.

Na dno formy dejte naběračku rajčatové směsi, aby se nic nepřilepilo. Foma se nevymazává.

Nachystejte si na pracovní plochu pláty těsta (vytáhnu z hrnce se studenou vodou, okapu). Na každý dejte 1/15 sýrové směsi 😀

Směs rozetřete na plát. Nejlépe mi to šlo spíš jako umačkáváním stěrkou.

Pak lžící naneste tak nějak doprostřed rajčatovou směs. Jak vidíte, nic z toho není dokonalé, protože to není potřeba.

Teď zarolujte. Ne moc pevně, ani ne zcela volně. Tak nějak….akorát 😀

Zopakujte se všemi pláty a naskládejte do mísy. První rolování jde pomalu, ale nakonec to vlastně šlo dobře.

Teď máte spotřebovanou všechnu sýrovou směs. Zbytek rajčatové směsi prostě dejte nahoru a rozprostřete.

Posypte zbytkem mozzarely (150 g).

A teď můžete pečení odložit (na odpoledne, na zítra…pro ty případy zakryjte a šup do lednice), nebo prostě rovnou péct.

Nahřejte troubu na 190 stupňů. Zakryjte vrškem formy, nebo alobalem. Pečte 40 minut.

Pak zapněte v troubě gril, odkryjte a cca 2-3 minuty grilujte. U toho pozorujte!

A je to hotové….na krajích to bublá, má to zlatohnědé puntíky nahoře….prostě všechno správně.

Jaké byly reakce na tohle jídlo? Maminka mne viděla, když jsem to připravovala a tvářila se velmi nedůvěřivě :-D. No nicméně, když všichni ochutnali, tak došlo na opakované přidávání a velké chválení jídla. Ano, je to naprosto úžasná záležitost! Můžete si to připravit třeba dopoledne/ráno/večer před (dát do lednice) a druhý den to jen dopéct a vychutnat si s návštěvou předkrm a skleničku vína. Nebo to prostě vyrobit celé a pak to jíst.

Mouka (bešamel) vám v tomhle jídle nikde chybět nebude. Sýrová omáčka to krásně zvládá. Celé je to úžasně příjemné jídlo, takové to, co umí i zlepšit náladu.

Jediné, co se u nás nepodařilo ověřit – Natasha presentovala metodu rolek jako lepší i v tom, že neřešíte krájení skrz vrstvy těsta jako u lasagní, ale prostě si můžete odebrat příslušný počet rolek. Tím je jednodušší a estetičtější servírování. To mi vůbec nešlo, ale mohlo to být tím, že jsem nacpala formu 15 kousky, místo 12 jako Natasha… Ale to by byl hlad. Nicméně i tak se nám to servírovalo vcelku hezky.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *