Bezlaktózové · Bezlepkové · Letní · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Vegan · Zimní a vánoční

OVOCNÝ SALÁT

Jednoduchý ovocný salát vhodný i pro uchování v lednici na pár dnů

Tenhle salát jsem se naučila od Jamieho Olivera (jeden z prvních pořadů, myslím dokonce Šéfkuchař bez čepice – The Naked Chef). Je to už spoustu let a on k tomu dělal ještě nějak speciálně pečenou šalvěj v troubě. To by byla extra mňamka, ale já jsem do své praxe adoptovala „jen“ tu ovocnou část.

Tenhle salát se výborně hodí na Food prep/meal prep, tedy přípravu jídel předem na pár dnů. A taky se tím dá řešit přetlak citrusů po Mikuláši a Vánocích. Nebo i jiného ovoce…

OVOCNÝ SALÁT

Potřeby:

  • 1 naběračka krystalového cukru
  • 1 naběračka vody
  • 1 lžička vanilkové pasty (nebo klidně vanilkový lusk)
  • 500 g (nebo víc/míň) různého ovoce – grepy, pomeranče, mandarinky (i konzervované), ananas (i konzervovaný), kiwi, jablka, hrušky, broskve, meruňky, hrozny…

Postup:

Cukr s vodou a vanilkou v rendlíku vařte, až bude cukr zcela rozpuštěný a budou se dělat velké „měkké“ bubliny. Vypněte, nechcet vychladnout. Můžete připravit nějakou dobu předem.

Ovoce připravte, omyjte.
Z citrusů doporučuji okrájet kůru nožem (jako byste chtěli dělat filety), ale pak už nevykrajuji dílky, ale prostě to nakrájím na kousky. Tím pádem tam ještě jsou nějaké blanky, ale už mnohem méně a mě to stačí. Pak nakrájet na kousky.
Pokud máte pomelo, tak tam se oloupe kůra zvenku a pak i komplet blanky a nakrájí se na kousky.
Kiwi oloupat, omýt od chloupků, nakrájet na kousky.
Ananas….no podle nějakého návodu a na kousky.
Jablka a hrušky oloupat/nebo neloupat, vykrájet středy, nakrájet na kousky.
Broskve a meruňky vypeckovat, nakrájet na kousky.
Hrozny rozpulte, pokud vám vadí pecičky, odstraňte.

Kousky ovoce dejte do mísy, promícechejte s prochladlou zálivkou. Dejte vychladit.

V lednici vydrží několik dnů. Můžete jíst samostatně, nebo přidat k nějaké kaši, nebo jogurtu. Různé druhy ovoce, různá chuť. Je to prostě velmi variabilní a praktické. Také to řeší (až na nějaký cukr navíc) situaci, kdy „nikdo si nevezme ovoce z mísy“, ale nachystané už si dají všichni 🙂 Dá se udšlat v různě velké množství – násobte si zálivku i ovoce, všechno dělám od oka.

Dobrou chuť

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *