Vynikající a jednoduchá jablečná záležitost pro jakékoliv roční období
Když jsme byli na Silvestru, tak jsme s kamarádkou odpoledne seděly a pojídaly pistácie. A ona u toho jen tak mimochodem vystřihla vynikající jablečné taštičky (jablečné koláčky, jablečné miništrůdlíky….já nevím, jak tomu chcete říkat). A mě poprvé dávalo smysl, že bych mohla něco péct někde na dovolené 🙂
Proč se to hodí pro všechna roční období?
- jaro – jablka jsou to poslední ovoce, které ještě máte ve sklepě + když je kupujete, tak stojí nejmenší majlant
- léto – připravíte je tak rychle, že si možná ani nevšimnete, že jste zapnuli troubu + letní jablka
- podzim – jablka všude
- zima – zbylá jablka po rozkrajování na Štedrý večer + všechny párties, kam jste měli donést něco upečeného 😀
Celkově se mi líbí megarychlost, variabilita, křupavost lístkového těsta, chuť….a tak vůbec. Samozřejmě nemusíte použít rozválené těsto, ale prostě si koupit listové těsto a rozválet si ho. Nebo si dokonce listové těsto vyrobit. Stejně tak se můžete rozhodnout, že místo obalení ve skořici tam dáte skořicový sukr (skořici + cukr), nebo skořici a vanilkový cukr. Nebo můžete cukr doplnit „shora“ prostě tak, že hotové výrobky před konzumací pocukrujete moučkovým cukrem – pak vypadajíc taky zasněženě/zimně. A dovedu si představit, že pod jablko „podhodíte“ pár hrozinek, nebo kousky ořechů, aby to bylo ještě víc štrůdlovité. Mě každopádně oslovil ten originál, který jsem viděla. I když kamarádka sama přiznává, že cukr taky dává, ale nedala kvůli juniorům.
Listové těsto je nejčastěji vegan, takže tohle je až skoro přirozeně veganský recept. A ano, samozřejmě existují máslová listová těsta. Tak si vyberete to, které chcete 🙂
Jak je to s velikostí jablek?
Co dělám se slupkami od jablka a se vším tím, co z jablek vykrájím? No…nemáme doma králíka a nechce se mi to sušit na čaj, takže….z toho udělám rovnou čaj. Neboli jablečnou vodu. Prostě dám všechno do vody, přivedu k varu, nechám cca 3 minuty (nebo tak) vařit, vypnu. Servíruji teplé/studené/oslazené/nebo ne.
NEJJEDNODUŠŠÍ JABLEČNÉ TAŠTIČKY – 8 ks
Potřeby:
- rozválené listové těsto (vegan/máslové…)
- 1 hodně velké jablko, nebo 2 menší
- 1 lžíce mleté skořice
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Jablko/jablka oloupejte. Z velkého jablka (jako jsem měla já) udělejte osminy, z malých čtvrtiny. Intuitivně potřebujete 8 kousků jablka na 8 šátečků.
Můžete si všimnout, že nejdřív jsem čtvrtiny krájela podélně, ale osminy už příčně, aby ty kousky byly „čtvercovitější“
Kousky jablka posypte v misce skořicí a promíchejte/prohoďte/protřepejte, až se obalí skořicí.
Rozválené listové těsto o rozměrech cca 24 x 40 cm rozrádýlkujte (rozřežte) na 8 dílů. Výhoda toho už rozváleného těsta je v tom, že už tam máte i pečící papír… Na tom to pak rovnou upečete.
Na každý dílek dejte jeden kousek jablka.
Teď vezměte u každého kousku těsta protilehlé rohy a všechny postupně spojte. Nepotřebujete vajíčko, nai nic podobného, bude to držet.
Pokud jste už neskládali na plechu, tak přeneste pečící papír s šátečky na plech.
Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 16 minut.
A ano, trochu se vám můžou otevřít. Mě to neruší, ale kdyby to rušilo vás, tak typicky můžete dát šáteček spojem dolů, nebo pomašlovat vajíčkem. Ale to už by v případě tohoto receptu zavánělo něčím složitým 😀
Jestli si dokážu představit, co s tím? Jasně…..
- prostě sníst,
- pocukrovat moučkovým cukrem a sníst,
- počkat na druhý den a sníst na snídani,
- k ještě teplým taštičkám přidat vanilkovou zmrzlinu…sníst.
Tato geniální záležitost se u nás doma určitě ještě objeví. Moc děkuji za inspiraci.