Filmy, knihy

Paulus a Ihnačák a další kuchařky

Nedávno se ke mě dostala kniha, kterou jsem kdysi chtěla, ale nějak jsem nevyvinula žádné úsilí. Je to 52 vs 52 Paulus a Ihnačák od Lidl Kuchyně (spoiler…Roman Paulus a Marcel Ihnačák jsou skvělí kuchaři). Některé věci vás prostě dohoní, takže si dejte pozor, co si přejete. Protože já musím říct, že…tahle kuchařka mi přijde fakt hrozná! Mají nadnesených několik cílů a naplnili jediný – Kuchyně Lidlu má i papírovou verzi kuchařky na poličce a má fakt zajímavé uspořádání.
Další cíl byl například představit Čechům slovenskou kuchyni a Slovákům českou. Netuším, čím to naplňovali, ale gnocchi s parmezánem a sušenými rajčaty, losos s bazalkovým ragů ani steak s hranolkami mi tam nezapadá (to jsem prosím vás nevybrala jediné „špatné verze“). 
Potom také chtěli, aby se lidé vrátili k domácímu vaření – neznám lepší způsob, než příjemné, domácké a jednoduché recepty. Například vykostěte celé kuře tak, aby vám v něm zbyly jen stehenní kosti, pak to zase složte a musí to vypadat jako celé kuře. Kdyby tohle nevyšlo, určitě můžete konfitovat kachní stehna, což hodně lidí považuje za sprosté slovo. Všechny recepty nejsou tak složité, ale vůbec nepůsobí dostupně.
Určitě to ale půjde spravit obrázky – spousta obrázků….nekonečno obrázků…Ihnačák ženoucí na louce ovečky, Ihnačák s kládou na rameni, Paulusu zamyšlený v lese, Paulus trhající celer v zahradě…je tam strašně moc obrázků. Asi chtěli kuchařku udělat tlustou a došly jim recepty.
Recepty samotné nepůsobí objevně, ani zajímavě, ani jednoduše. Vůbec jsem nenašla kategorii. A to je chyba. Nicméně kromě jiného jsem si uvědomila, že majitelé kuchařek se dělí na dvě skupiny – jedni z nich vaří a druzí kuchařky sbírají. Nešlo by to třeba nějak označovat? Pak budou všichni spokojení – sběračům obrázky a blbiny nevadí, my ostatní oceníme recepty.

Tak jsem se vypovídala, ale když řeknu A…měla bych doříct i B. Co takhle nějaké kuchařky, které za dobré považuji?

Nespoříte moc na ingrediencích? Nebudete jíst hnusy, ale nechcete trávit u sporáku mládí? Jste otevření se naučit nějakým novým postupům? Absolutně doporučuji Jamie Oliver 30 minut v kuchyni. Mám v angličtině, můžu půjčit k prozkoumání. Ještě má verzi 15 minut v kuchyni, tu mám taky, ale ta třicetiminutová se mi zdá trochu lepší.
https://www.cuketka.cz/?p=8160

Rádi občas prasíte, ale na domácí vaření nedáte dopustit? Ideálně, když to dlouho netrvá? Nějaký experiment taky může být? Doporučuji Domácí bohyni Nigellu Lawson a její Vaříme Expres. Tuhle mám bohužel v češtině, ale někoho to třeba potěší. Dokonce u nás vyšla podruhé.
https://www.kosmas.cz/knihy/193282/varime-expres/

Jste trochu ze staré školy a nejlépe vám chutná u maminky/babičky? Většina z nich má doma tuhle kuchařku (běžte jim to zkontrolovat-nekecám) a učily se vařit spoustu věcí podle ní. Je to Kuchařka pro začátečníky od kolektivu autorů. I tahle je u mne doma. Musíte si odmyslet to, že tam někdy používají ingredience té doby a nahradit je máslem/olejem a luncheonmeat prostě nejíst 🙂 Obrázky moc nečekejte.
https://muj-antikvariat.cz/…/kucharka-pro-zacatecniky-hejda…

Pokud máte zahrádku s úrodou (nebo tetičku se zahrádkou), nebo prostě jen rádi jíte obyčejné a velmi dobré zeleninové recepty v různých variacích, tady jich najdete opravdu hodně. A nejsou to žádné speciality, několik málo základních surovin a k tomu zelenina, kterou zpracováváte. Slanina a sádlo pro ně nejsou maso, ale to si jednoduše zregulujete. Velká sekce pro houby, brambory, dýně/tykve…go for it! Měla ji moje maminka, musela jsem ji mít taky. Obrázky moc nečekejte.
https://www.databazeknih.cz/…/ceska-kucharka-bezmasa-aneb-v…

Pokud chcete opravdu skvělou klasickou kuchařku, v které budou i složitější recepty, doporučuji cokoliv od Romana Vaňka. Co napíšou, to bude pravda a povede se vám to. Osobně jsem od něj nějakou dobu vařila z kuchařky Kouzlo, mám pár receptů z Klenoty, všechno fungovalo na jedničku s hvězdičkou. Do ostatních jsem nahlížela, všechno vypadá naprosto funkčně.
https://www.prakul.cz/product/?page=2&do=Page

Klidně doplňte vaše tipy, nebo mne opravujte. Všechny avizované kuchařky (kromě Romana Vaňka) mám a jsem ochotna zapůjčit. Pokud mi je pak nevrátíte, zauzlují se vám tkaničky u bot a křísne vás tyranosaurus po kebuli tak, že se vrátíte s botama od sněhu a banánem v ruce….

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *