Mřížkový koláč s tvarohovou náplní – pavučiny volitelné
Mám vcelku oblíbený linecký koláč s ovocným tvarohem. Recept mám z nějakého časopisu, co jsem našla u babičky, ale bohužel ani nevím z jakého. Není to Apetit 🙂 A pak byly asi 4 pokusy, kdy mi zbývalo moc těsta, moc náplně, málo náplně, nechtěla jsem mít zbylý bílek/žloutek….a všechny varianty. No ale protože je recept dost skvělý, tak jsem vydržela a dají se s ním dají dělat i různé blbiny…a protože synek miluje pavouky, tak holt máme pavoučí koláč. Opakovaně ho pečeme a je to prostě oblíbenec. Je to tak asi jako když jsem dělala piškot se vzorem (kromě vánočního stromečku, uvidíte i krokodýla….), nebo různé mj. pavoučí vzorované palačinky 😀
Důležitý je můj malý asistent, který z balení 250 g tvarohu kus sní, takže mám pak tvarohu akorát a nezbude nic (ještě na tom nejsem tak zle jako Hercule Poirot, ale potěší mě to). A taky je důležité, že můžeme koláč (s nějakými drobnými záškyty) vyrobit celý rovnou, nebo si ho předchystat a pak ho dokončit a vyrobit pavouky a pavučiny…mám tenhle recept moc ráda.
PAVOUČÍ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
na koláčovou formu cca 19-20 cm v průměru
Potřeby těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru (nebo březového cukru a ten je jemnější, tak netřeba ani mixovat)
- 1 žloutek
- špetka soli
Potřeby náplň:
- 200 g (bezlaktozového) tvarohu
- pár lžic dobré marmelády, nebo trochu rozmačkaného ovoce s (březovým) cukrem, klidně trochu rozmraženého ovoce s (březovým) cukrem
Postup:
Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky, spotřebujeme oboje.
Do robotu s hnětacím hákem dáme žloutek, cukr, mouku, máslo a sůl a necháme propracovat. Možná z toho bude taková „drobenka“, možná kompaktnější hroudy.
Ale stačí to jen trochu zmáčknout rukou a bude z toho těsto. To dejte odležet do chladna. Stačí asi tak hodina. Když necháte déle, tak pak může být tužší, ale poradíte si.
Smíchejte dohromady ingredience na náplň. Pak můžete odložit připravené do lednice.
Až se rozhodnete zkompletovat koláč, předehřejte si troubu na 170 stupňů.
Uložené těsto rozdělte na cca poloviny. A jednu polovinu dejte do formy na koláč. Já to jen namačkám na dno, nevyvaluji to. Formu jsem ničím vymazávala ani nedávala papír na pečení.
A teď budete válet válečky ze zbylé části těsta.
Jeden váleček dejte kolem dokola. Nedoporučuji zapomenout, náplň pak zateče do spodního okraje a blbě se to umývá.
Teď na to dejte náplň.
Ornamenty zvolte podle svojí preference. Pokud budete taky muset dělat pavouka a síť (nejedna verze měla i svoje mouchy…doslova), tak opravdu dobrý prvek na vylepšení designu jsou ty tečky ve spojích.
A teď máte hotovo, jen dát péct.
Pečte na 170 – 180 stupňů 30 – 35 minut.
Pak vyndejte, nechte vychladnout chvíli ve formě. Já pak vyndám na talíř a nechám vychladnout úplně. Skladuji v ledničce, protože je tam tvaroh.
Koláč je to vynikající. Já takovéhle koláče prostě miluju. A u nás doma je to opravdu extra oblíbený koláč.