Domácí bulky – protože ty běžně k dostání jsou fakt jen nouzovka
Náhodně jsem koupila mleté hovězí a zapomněla jsem, co jsem s ním chtěla vařit. Pravděpodobně to bylo chilli con carne, hovězí-lilkové nachos, masové ragů s mrkví, masové koule, lasagne rolky, shepherds pie nebo karbenátky v troubě. Ale když se mě přítel zeptal, tak jsem odpověděla – že burgery. A nevím, co mě to napadlo, že jsem ještě doplnila, že bych zkusila domácí bulky. Někdy sama sebe udivím 😀 Ale zrovna to nějak sedělo do odpočívacího dne, tak k tomu opravdu došlo.
Receptů na bulky najdete asi tak jedno nekonečno. Mě zaujal nejvíc recept od Florentýny, protože byl jeden z těch, co obsahovaly tang zhong. A to jsem neznala. Kdysi jsem totiž dělala bulky podle Koko a byly dobré, ale zas tolik nezaujaly, abych to opakovala, takže jsem chtěla změnu. No a recepty od Florentýny jsou obvyklě skvělé.
Co je to ten tang zhong? Čtu to tan(g)žon(g), snad správně. Jednoduše – hodně hustá kaše z mouky, mléka a vody. Trochu jako když máte moc hustou jíšku. A mělo by to dělat divy s vláčností těsta. To jsme bohužel moc neprověřili, protože jsme bulky prakticky snědli na posezení (v 6 lidech…, zbyla jedna).
Důležitá věc – než začnete přidávat jedno nekonečno mouky, protože se vám zdá, že těsto je hrozně řídké…. Mluví o tom i Florentýna a má krásné obrázky. Jde o to, že musíme prostě nechat těsto hnětat cca 15-20 minut (rozhodně jdetě cestou robota), než se z podezřelé nespojující hmoty stane něco, co vypadá jako těsto. Tohle není hrk-hrk těsto, ale většinu práce dělá robot, takže mi to nevadí. Ale je to typicky recept, kdy ráno zaděláte těsto, během dne se nějak „batolíte“ doma a večer máte burgery.
HAMBURGEROVÉ BULKY
výroba těsta cca 30 minut, kynutí 2 x 90 minut, další postupy cca 20 minut, pečení cca 18-80 minut
Potřeby na tang zhong:
- 20 g mouky
- 100 ml (bezlaktozového) mléka
Potřeby na bulky:
- 330 g hladké mouky (a rezerva cca 50 g, když vám rupnou nervy)
- 125 ml mléka
- necelý balíček sušeného droždí (asi tak jako 3/4 pytlíčku)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 vejce pokojové teploty
- 1 žloutek pokojové teploty
- 50 g másla pokojové teploty
Na potření a ozdobu
- 1 bílek
- maková semínka, nebo sezamová semínka, nebo co máte rádi
Postup:
Máslo si nakrájejte na kostky a nechte stát na talířku, ať má pokojovou teplotu.
Vyndejte vajíčka a jedno rozdělte na žloutky a bílky. Ať máte v pokojové teplotě (bíle můžete dát do lednice, budete potřebovat až za dlouho).
Smícháme mouku a mléko na tang zhong.
Promíchejte metličkou a pak za stálého míchání vařte. Rychle to zhoustne na kaši.
Dejte na talířek a nechte vychladnout.
V robotové míse nechte smíchat mouku, droždí, cukr, sůl.
Přidejte mléko, vejce, žloutek a zchladlý tang zhong. Nechte propracovat na těsto. Zabere to tak 15 minut určitě. Kdyby se těsto po těto době nějak nezpracovalo do hebka, tak přidejte nakonec mouku.
Až je těsto hebké, postupně přidávejte máslo. Jakože 1/5 každou minutu třeba 🙂
Teď by těsto mělo být hladké a hebké a spojené a máslové, takže ho zakryjte a dejte ho do tepla kynout.
Kynout by mělo cca 90 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 kousků.
Bochánky upravte dokulata – zahrnujte jakoby zvenku dovnitř, až jsou zvenku hladké. Dole bude šev.
Na plech dejte pečící papír, dejte na to bochánky, zakryjte utěrkou a nechte dalších 90 minut kynout.
Troubu předehřejte na 190 stupňů.
Prošlehejte bílek s lžící vody.
Potřete bulky a posypte.
Pečte 18-20 minut ve vyhřáté troubě.
Nechte vychladnout na mřížce.
Rozkrojené bulky vypadají nějak takto. A…chutnají skvěle.
Můžete je třeba taky…vyzkoušet 🙂 Fotku s burgerem nemám, ale byl skvělý.