Klasické jídlo z mletého masa a rajčat

Tohle jídlo inspirovala Lisa z Downshiftology se svým krůtím chilli. No jo, jenže oni zrovna neměli mleté krůtí. A znáte to – když nemáte krůtí, dejte tam vepřové s hovězím 😀 Nicméně mě se ty ingredience líbily, tak jsem to prostě zkusit chtěla.
Původní recept Lisy i s jejím videem pro poetickou krásu moderní kuchyně.
Co mi úplně nesedělo, byl počet porcí. My normálně nejíme tak moc, ale Lisa tvrdila, že je to pro 6 lidí a já jsem z dvojnásobku teda 12 porcí rozhodně neudělala. No…ještěže jsme nakonec na ty hory neodjeli, byl by snad hlad nebo co 😀 Na obrázku vidíte horskou výbavu – dvojnásobná porce masového chilli + jedna porce veganského s přidaným tofu + vegan brownies. To vše mělo rozmazlovat vzácnou společnost na chatě, ale nakonec se to pojedlo v domácích podmínkách.

Oproti původnímu receptu vynechávám chilli – aha, proč tomu teda tak říkám ?!? Takže, kdo má rád, tak ať si přidá například nasekané do základu se zeleninou. Nebo já si přidám do svojí porce chilli omáčku. No a taky jsem doslazovala, protože chuť prostě nebyla vyvážená, ale to záleží na druhu rajčat. Taky jsem přidala navíc ještě sušený česnek. A je pravda, že ona navrhovala i uzenou papriku, kterou já nepoužívám, protože mi nechutná.
To vegan chilli (sin carne) jsem vlastně dělala se stejným základem, ale vynechala jsem krok s masem. A nakonec jsem přidala s fazolemi nakrájené uzené tofu. A myslím, že by bylo ještě lepší ho tam dát pěkně opečené. Tak příště 🙂 Požadavek byl teda jen vegetariánské, ale mě nejčastěji teda vyjde vegan jídlo než vegetariánské 😀
CHILLI CON CARNE
4 porce s minimem přílohy, 6 porcí s rýží/bramborami
Potřeby:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 zelená paprika
- 3 stroužky česneku
- 600 g mletého masa (já používám směs vepřového a hovězího)
- 70 g rajského protlaku (ta malá plechovčička)
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 plechovka krájených loupaných rajčat
- 2 plechovky červených fazolí
- 500 ml vývaru (ideálně kuřecí, ale něco udělá i zeleninový, nejhůř i bujonová kostka)
- pokud máte rádi, tak kukuřice z plechovky
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce cukru dle potřeby
- věci nahoru….strouhaný sýr, kysaná smetana, chillies, koriandr…
- přílohy…rýže, chleba, brambory…
Postup:
Nakrájejte si papriku na kostičky a cibuli taky.


V hrnci rozehřejte olej. Vsypte tam papriku a cibuli a opékejte cca 5 minut, až cibule zesklovatí.
Oloupejte a nasekejte si česnek.

Česnek přisypte do hrnce a další cca 1 minutu opékejte.

Přidejte mleté maso. Promíchávejte a rozdělujte vařečkou, aby z toho nebyly hroudy. Opékejte, až je všechno maso světlé.

Do opečeného masa přidejte rajský protlak, kmín, oregano, sladkou papriku, sušený česnek. Promíchejte.

Do směsi přidejte vývar, plechovku krájených rajčat a také fazole z plechovky.
Fazole je nutné předem propláchnout vodou a rozhodně nedávat i s nálevem (někdy je totiž s kovovou příchutí). Pokud máte rádi, tak přidejte i kukuřici z plechovky. Já jsem trochu měla, tak jsem dala.

Nechte jemně vařit dohromady cca 20 minut. Pak ochutnejte. Dosolte, opepřete. A taky možná budete potřebovat 1 lžíci cukru na doladění chuti.
A teď je hotovo. A můžete servírovat hned, nebo vychladit, nechat zaležet a servírovat třeba druhý den.
Co jsem moc nevychytala, to byly servírovací fotky (protože jsem do toho řešila už jedno nemocné dítě). Takže si musíte jen představit, že se nahoru dává třeba
- strouhaný sýr
- kysaná smetana
- plátky čerstvých, nebo naložených jalapeňos
- pár kapek chilli omáčky (protože u nás to jím jen já, tak s chilli „nekazím“ zbytek)
- nasekaná petržel, nebo koriandr
- tortilla chipsy
a k tomu můžete mít třeba
- rýži
- pečené brambory
- chleba
- tortillové placky
- tortilla chipsy (je to otázka množství, ne?)
- něco dalšího
- nebo třeba nic
Tenhle recept si rozhodně udělejte. Já jsem to vlastně nikdy nevařila (dost překvapivé) a velmi mne to nadchlo. Příprava nebyla složitá. I přes to velké množství a současné tvoření další verze a brownies jsem to měla všechno do 1,5 hodiny hotové…pak už jen chladit a vytahovat z lednice. Protože tohle jídlo se skvěle ohřívá po porcích. A taková jídla já ráda vozím na nějaké akce na první „uvítací“ večeři. Není nic horšího, než přijet pozdě a ještě teprve začít vařit. Hladovou mne potkat nechcete 😀
