Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso · Zimní a vánoční

CHILLI CON CARNE

Klasické jídlo z mletého masa a rajčat

Tohle jídlo inspirovala Lisa z Downshiftology se svým krůtím chilli. No jo, jenže oni zrovna neměli mleté krůtí. A znáte to – když nemáte krůtí, dejte tam vepřové s hovězím 😀 Nicméně mě se ty ingredience líbily, tak jsem to prostě zkusit chtěla.

Původní recept Lisy i s jejím videem pro poetickou krásu moderní kuchyně.

Co mi úplně nesedělo, byl počet porcí. My normálně nejíme tak moc, ale Lisa tvrdila, že je to pro 6 lidí a já jsem z dvojnásobku teda 12 porcí rozhodně neudělala. No…ještěže jsme nakonec na ty hory neodjeli, byl by snad hlad nebo co 😀 Na obrázku vidíte horskou výbavu – dvojnásobná porce masového chilli + jedna porce veganského s přidaným tofu + vegan brownies. To vše mělo rozmazlovat vzácnou společnost na chatě, ale nakonec se to pojedlo v domácích podmínkách.

Moje legendární „velká modrá nádoba“, která umí nasytit davy

Oproti původnímu receptu vynechávám chilli – aha, proč tomu teda tak říkám ?!? Takže, kdo má rád, tak ať si přidá například nasekané do základu se zeleninou. Nebo já si přidám do svojí porce chilli omáčku. No a taky jsem doslazovala, protože chuť prostě nebyla vyvážená, ale to záleží na druhu rajčat. Taky jsem přidala navíc ještě sušený česnek. A je pravda, že ona navrhovala i uzenou papriku, kterou já nepoužívám, protože mi nechutná.

To vegan chilli (sin carne) jsem vlastně dělala se stejným základem, ale vynechala jsem krok s masem. A nakonec jsem přidala s fazolemi nakrájené uzené tofu. A myslím, že by bylo ještě lepší ho tam dát pěkně opečené. Tak příště 🙂 Požadavek byl teda jen vegetariánské, ale mě nejčastěji teda vyjde vegan jídlo než vegetariánské 😀

CHILLI CON CARNE

4 porce s minimem přílohy, 6 porcí s rýží/bramborami

Potřeby:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 600 g mletého masa (já používám směs vepřového a hovězího)
  • 70 g rajského protlaku (ta malá plechovčička)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 2 plechovky červených fazolí
  • 500 ml vývaru (ideálně kuřecí, ale něco udělá i zeleninový, nejhůř i bujonová kostka)
  • pokud máte rádi, tak kukuřice z plechovky
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce cukru dle potřeby
  • věci nahoru….strouhaný sýr, kysaná smetana, chillies, koriandr…
  • přílohy…rýže, chleba, brambory…

Postup:

Nakrájejte si papriku na kostičky a cibuli taky.

V hrnci rozehřejte olej. Vsypte tam papriku a cibuli a opékejte cca 5 minut, až cibule zesklovatí.

Oloupejte a nasekejte si česnek.

Česnek přisypte do hrnce a další cca 1 minutu opékejte.

Když se podíváte, uvidíte i zbytky červené cibule. No, měla jsem zbytek v lednici.

Přidejte mleté maso. Promíchávejte a rozdělujte vařečkou, aby z toho nebyly hroudy. Opékejte, až je všechno maso světlé.

Do opečeného masa přidejte rajský protlak, kmín, oregano, sladkou papriku, sušený česnek. Promíchejte.

Do směsi přidejte vývar, plechovku krájených rajčat a také fazole z plechovky.

Fazole je nutné předem propláchnout vodou a rozhodně nedávat i s nálevem (někdy je totiž s kovovou příchutí). Pokud máte rádi, tak přidejte i kukuřici z plechovky. Já jsem trochu měla, tak jsem dala.

Nechte jemně vařit dohromady cca 20 minut. Pak ochutnejte. Dosolte, opepřete. A taky možná budete potřebovat 1 lžíci cukru na doladění chuti.

A teď je hotovo. A můžete servírovat hned, nebo vychladit, nechat zaležet a servírovat třeba druhý den.

Nahoru se dává třeba

  • strouhaný sýr
  • kysaná smetana
  • plátky čerstvých, nebo naložených jalapeňos
  • pár kapek chilli omáčky (protože u nás to jím jen já, tak s chilli „nekazím“ zbytek)
  • nasekaná petržel, nebo koriandr
  • tortilla chipsy

a k tomu můžete mít třeba

  • rýži
  • pečené brambory
  • chleba
  • tortillové placky
  • tortilla chipsy (je to otázka množství, ne?)
  • něco dalšího
  • nebo třeba nic

Tenhle recept si rozhodně udělejte. Já jsem to vlastně nikdy nevařila (dost překvapivé) a velmi mne to nadchlo. Příprava nebyla složitá. I přes to velké množství a současné tvoření další verze a brownies jsem to měla všechno do 1,5 hodiny hotové…pak už jen chladit a vytahovat z lednice. Protože tohle jídlo se skvěle ohřívá po porcích. A taková jídla já ráda vozím na nějaké akce na první „uvítací“ večeři. Není nic horšího, než přijet pozdě a ještě teprve začít vařit. Hladovou mne potkat nechcete 😀

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *