Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Letní · Ostatní · Rychlé a snadné · Vegan

KEŠU MOZZARELA

Nebo také slaný ořechový pudink

Usměvavá Maruškaveg mne inspirovala, abych vyzkoušela kešu mozzarelu. Má to být veganská verze tohoto jemného italského sýra. A víte jakou mám zkušenost? Když někomu jídlo pojmenuji tak, že si něco představí, tak to funguje lépe (jako tady). Takže když jsem posílala babičce a dědečkovi na ochutnání, tak jsem to nazvala slaný ořechový pudink. No ale…vždyťo to je 🙂 Kdybych jim řekla kešu mozzarela, asi by se toho báli. Takhle to bylo fajn.

Je pravda, že paní Maruška má jiné (většinou lepší) vybavení, takže já vždycky s tím receptem musím pracovat. Tak nějak se znalostí vlastního náčiní 😀 Jinak ale recept funguje podle mne perfektně a je velmi jednoduchý.

Taky bych ráda řekla, že tohle je zároveň pokračování seriálu „co já budu dělat s tou vlákninou“ 😀 Seriál má u mne samotné zatím velký úspěch. Ještě bych zvážila vyzkoušet to těsto na knedlíky, to zní dobře „zvrhle“. Takže ano, je to rostlinná vláknina, k dostání zcela běžně v lékárnách.

KEŠU MOZZARELA

na dva bochánky

Potřeby:

  • 50 g kešu ořechů
  • 20 g psyllia (mám Dr. Popov, to je ta rostlinná vláknina)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 200 ml vody
  • kousek potravinové folie (fresh folie)

k podávání klidně jako caprese….rajčata, čerstvá bazalka, olivový olej, mletý pepř, nebo jako součást obložené mísy s citronovým dresinkem z olivového oleje

Postup:

Ořechy namočíme přes noc do libovolného množství vody. Tu vodu totiž pak slijete, nepoužijete ji.

Psyllium namočíme na 2 hodiny do 200 ml studené vody.

Psyllium když nabobtná, tak vypadá nějak takto. V pořádku.

Normálně by se to dalo do mixéru všechno dohromady a smixovalo, ale ten můj to moc neuměl. Takže…

Ořechy, citronovou šťávu a sůl dejte do nádoby a mixujte tyčovým mixérem, až je to trochu víc ořechové máslo.

Přidejte namočené psyllium a rozmixujte společně dohladka.

Pak si 2 mističky (nebo hrnečky/skleničky) vyložte potravinovou folii a rozdělte směs. Uhlaďte, co to jde. Když si navlhčíte ruku/nástroj, tak vám to půjde líp.

Nevidíte fresh folii? Správně! Protože chybami se člověk učí.

Mističky překryjte (třeba fresh folií shora) a dejte chladit na 4 hodiny do lednice.

Vyklopte a dejte si s něčím dobrým.

Vidíte, že i moje první, nedokonalá verze, vlastně vypadá pěkně a vcelku homogenně.

Nedokonalost mixéru se projevila v tom, že se občas objevil kousek ořechu. Proto jsem upravila postup, Ale už takto to bylo ok.

Co se mi na tomto jídle líbí je to, že v sobě má vlastně slušnou výživnou hodnotu (vláknina, bílkovina, rostlinný tuk), je velmi jednoduché a zas je to něco zajímavého. Taky se to dá připravit předem + můžu nechat hosty hádat, co jsem tam dala. To mě bude bavit, ne že jim to řeknete 😀

Je to příjemné vychucené, akorát slané. Mě to moc chutnalo. Dala bych si to třeba i na opečenou chlebovou topinku s nějakou topinkovou směsí.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *