Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso · Zimní a vánoční

BŮČKOVÁ POMAZÁNKA

Taková zimní záležitost na chleba

Možná už víte, že jednou z mých oblíbených pomazánek je škvarková. Ale pozor. Nepředstavujte si to, co se obvykle prodává v obchodech. Naše rodina má poněkud méně obvyklý recept, jak jsem zjistila, když jsem se někde nadšeně hnala po škvarkovce 😀 No a nevlastní sestrou škvarkové pomazánky je pomazánka bůčková. Víte proč? Protože je to vlastně hodně totéž, jen základem nejsou škvarky.

Zjistila jsem, že nemám ráda různé rilletes, kde je maso natrhané na kousky. Je zásadní maso namlít. Je to velký rozdíl. A přitom by to málem zase bylo skoro totéž. No a protože to přece jen není totéž, takže se tady obávám, že potřebujete mlýnek (protlačit skrze díry), nikoliv mixér (se sekacími noži). Nemuselo by to být ale vůbec stejné. Ale pokud to vyzkoušíte, přineste mi ochutnat, ráda to prověřím. Tady nejdu do rizika.

Výhoda bůčkové pomazánky je v několika možných přístupech:

  • upečete velké množství vepřového bůčku a….část sníte a z části uděláte pomazánku
  • upečete velké množství vepřového bůčku a….část sníte, část dáte do mrazáku a z toho časem uděláte pomazánku
  • upečete velké množství vepřového bůčku a…všechen sníte
  • upečete velké množství vepřového bůčku a….uděláte z něj jen pomazánku
  • jo a bůček můžete jíst teplý se zelím a knedlíkem
  • a samozřejmě nezapomeňme na studený plátkovaný bůček s chlebem a okurkou a hořčicí

asi jste pochopili, že bůček stavím na pečený piedestal dokonalosti a umím ho použít několik dní po sobě, aniž by si toho někdo všiml 😀 A tahle moje schopnost vznikla jednou omylem, když jsem jako mladinká kuchařinka šla koupit maso pro dva do masny. No paní řeznice mi poradila porci pro dva, ale asi pro dva slony. A tak jsem se naučila, že první den to bylo se zelím a s knedlíkem, druhý nastudeno s chlebem, třetí den pomazánka a zbytek do mrazáku 😀 Nevyhodilo se nic. A kromě toho teda znám vynikající recept na karamelizovaný bůček od Emanuela Ridiho, ale to asi zase jindy.

Nevýhoda tohoto receptu je, že ho zásadně (!) dělám od oka. Takže budiž mi nebe milostivo, že jsem ho nevážila ani posledně, snad se trefím 😀 Jenže ono to je dost v pohodě, i když to od oka uděláte vy…

BŮČKOVÁ POMAZÁNKA (pro hodně hladových krků)

Potřeby:

  • 500 g bůčku bez kosti, ideálně s kůží
  • sůl
  • drcený kmín (ledaže máte rádi celý)
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g sterilovaných okurek
  • 3 cibule
  • 2 lžíce hořčice

Postup:

Tak nejdřív se peče bůček. Já jsem ho jen vytáhla z mrazáku, takže fotky nebudou. Ale nic složitého.

Bůček ze všech stran osolte a okmínujte. Dejte do pekáče kůží dolů. Podlijte vodou. Pekáč zakryjte. Pečte v troubě na 180 stupňů hodinu a půl. Já občas kontroluji, jestli se nevypekla voda.

Upečený bůček nechte vychladnout.

Okrojte kůži (posílám zvířectvu). Maso z bůčku si nakrájejte na kostky, které se vám vejdou do mlýnku. Stejně tak okurky a oloupanou cibuli.

Složte si mlýnek a dejte si tu jemnější „šajbu“ (jak se tomu říká česky/mimo nářečí netuším).

Nejdřív melte maso. A já to občas proložím kouskem cibule a okurky.

Spotřebujte všechno maso, okurky a skoro všechnu cibuli. Jednu nakrájenou cibuli na kousky si nechte úplně nakonec. Ono totiž vždycky něco zůstane v mlýnku a když jako poslední dáte cibuli, tak to bude cibule (proto je jí tak tolik).

Ta jiná struktura nejsou křupky a hnusy, ale okurka a cibule…

Směs přendám do dostatečně velké mísy. Přidám hořčici. Osolím. Opepřím. Promíchám. Ochutnám…dochutím dle potřeby.

No a hotovo 🙂 Největší pruda tohoto receptu je pro mne umývání mlýnku, ale vlastně ani to není tak zlé.

Samozřejmě na tomto receptu je skvělé, že toho velmi jednoduše uděláte HODNĚ. S elektrickým mlýnkem (já to mám jako násadu na svůj robot) je to pohodička. Je to takový ten typ jídla, co je levný, hodí se ke slivovici, do zimy, po zabíjačce, vytažené z lednice udělané předem, s pivem, s čerstvým chlebem, s okurkou, klidně s čímkoliv dalším nakládaným….to je moje zima 🙂

Nestyďte se za bůček, ochutnejte to.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *