Piškotový korpus s obrázkem podle vlastního přání….s jakýmkoliv obrázkem
Už nějakou dobu experimentujeme doma s multifunkčním hrncem Combivar, který jsme dostali. Že zrovna já budu vařit v něčem, co má v sobě tlakový hrnec, to je dost nečekaná zápletka (rodinná historie, nesnáším tlakáče). Nicméně ještě více nečekané je, že se v tom dá upéct i buchta. A nějak nás to se synkem baví, takže si hledáme recepty na jejich stránkách a zkoušíme je. No, ne že by se do toho nedal dát jakýkoliv jiný recept, ale zatím nemám úplně v oku všechny ty hodnoty a nastavení a tam to mám jako tahák.
Takže odtud pochází tenhle piškotový korpus se vzorem. My už jsme ho pekli jednou a moc se povedl, přičemž měl vzor….krokodýla, z čehož budou i některé fotky 😀 Oproti standardnímu receptu jsem trochu ubrala těsta (poměrově), protože korpus byl už na mne hodně vysoký. A taky cukru, protože to by zas bylo moc sladké 🙂
Kdysi jsem už něco podobného zkoušela jako roládu. Myslím, že podle tohoto receptu od Moniky Brýdové.
DORT SE VZOREM
na 1 korpus o průměru cca 21 cm a výšce cca 5,5 cm
Potřeby vzor:
- 1 bílek
- 40 g polohrubé mouky
- 30 g rozpuštěné a pochladlé Hery
- 30 g moučkového cukru
- potravinářské barvy podle obrázku (já mám gelové Wilton)
- pečící papír
Potřeby korpus:
- 3 vejce
- 1 žloutek
- 130 g krystalového cukru
- 3/4 balíčku prášku do pečiva (prostě ne úplně celý)
- 4 lžíce vody
- 160 g polohrubé mouky
- dle potřeby máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy
Potřeby náplň (no jako mecháček):
- 250 g (bezlaktozového) mascarpone
- 200 ml smetany na šlehání
- 0-2 lžíce moučkového cukru (podle preference sladkosti)
- 6 lžic lemon curd (koupený, nebo i domácí)
Na dozdobení (nemusí být)
- cukrové dekorace na dozdobení
- zlatý prach
- barevné polevy na dozdobení (např. domácí jak na perníčky, nebo Trubičky od Dr. Oetkera)
Postup:
Smícháte v misce ingredience na vzor. Až je z toho jednolité těsto, tak si jdete barvit.
Podle potřebných barev si oddělíte nějaké množství (odhadem) a nabarvíte potřebnými potravinářskými barvami zvlášť v misce. Případně můžete dát těsto do kečupové nádoby, barvu taky a pořádně protřepat (musela jsem přidat lžičku mléka). Pokud nemáte ani kečupovou nádobu, ani zdobící sáček na perníčky, tak to dejte do obyčejného igelitového sáčku, kterému pak ustřihnete rožek.
Vystřihnete si pečící papír ve tvaru formy, kterou budete používat (možná bude fungovat si formu prostě obkreslit, vystřihnout a otočit tužkou dolů). Vyzkoušejte, že vám dobře papír padne DOVNITŘ do formy.
Pak si papír podložte něčím, na čem to budete přenášet (třeba prkýnko).
Na papír nakreslete barevným těstem potřebný vzor. Šlo mi to dobře, ani se to nerozjíždělo. Možná vám nějaké barevné těsto zbude – odtud ty tečky na krajích, což ale zpětně moc nedoporučuji kvůli manipulaci. Nepoužívejte žlutou barvu, nebude dostatečně žlutá oproti piškotu. Pokud budete chtít zobrazit něco žlutého, tak je to mnohem lepší vlastně nabarvit kolem jinou barvou a zůstane tam jen žlutá piškotová. A pokud chcete udělat dvoubarevný vzor, tak nesmíte barvy vrstvit. Typicky kdybych chtěla dělat krokodýlovi oko, tak oko nemůžu nakreslit na tu zelenou. Barevný vzor se musí vždycky dotýkat přímo papíru, aby byl vidět.
Prkýnko i s obrázkem na papíře dejte DO MRAZÁKU. Bude tam jen chvíli, než se udělá těsto, ale je to důležité. Není cílem ho nechat zmrznout, déle jak 15 minut ho tam nenechávejte.
Na hlavní těsto dáme do mixéru s šlehací metlou žloutky a cukr. Mixujeme až to zesvětlá, to je třeba tak 5 minut.
Pak přidáme po lžících vodu do jedoucího mixéru a mixujeme ještě pár minut. Tohle nejde přešlehat, nebojte.
Bílky ušleháme na sníh.
Smícháme si mouku s práškem do pečiva
Do žloutkové směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a sníh. Promícháme.
Pokud potřebujete, vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou stěny formy. Já nemusím, ta nádoba multicookeru je nepřilnavá.
Vytáhněte z mrazáku papír se vzorem. A přesuňte ho na dno formy. Jak? Já jsem ho opatrně zvedla a prostě ho jemně pustila ve formě, spadl na dno, hotovo. A protože ten vzor byl chvíli v mrazáku, tak to zvládne. Dokonce zvládl i moji nádobu, která je asi trojnásobně vyšší, než jsou klasické dortové formy. A zvládla jsem to i s tečkami na kraji, ale ty tam kvůli tomuto přesunu úplně nedoporučuji.
A další důležitá věc, proč má být vzor chvíli v mrazáku je ta, že teď na to nalijete shora těsto. A kdyby to nebylo trochu zatuhlé (a tužší materiál), tak se to rozplizne.
Teď už jen dejte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte…hmmmm…asi tak 30 – 45 minut. Podle vaší trouby. Já peču na „Cake“ 40 minut na 125 stupňů. Vyzkoušejte špejlí a pokud ji vytáhnete suchou, tak je hotovo.
Po upečení korpus uvolníme od stěn (tenkou stěrkou, nebo velmi opatrně příborovým nožem) a ještě teplý ho vyklopíme a sloupneme pečící papír ze dna.
Necháme korpus zcela vychladnout.
Pak do čistého mixéru se šlehací mixéru dejte VYCHLAZENOU smetanou a VYCHLAZENÉ mascarpone a cukr. Šlehejte cca 30 vteřin na nízký stupeň, pak cca 1 minutu na vysoký a pořád kontrolujte. Krém musí být hustý, ale ať ho nepřešleháte, zhrudkoval by se.
Korpus dvakrát prořízněte tzn. budete mít z něj 3 placky. Ta s obrázkem bude samozřejmě nahoře a nebude se ničím mazat.
Na spodní placku namažte 3 lžíce lemon curd a potom polovinu mascarpone krému. Přiklopte druhou plackou, zase lemon curd a zbytek mascarpone.
A pak nahoru placku s obrázkem, kterou můžete dozdobit podle preferencí. Třeba krokodýl dostal očičko. A stromeček dostal hvězdičky a trochu řetězů a hvězdu a zlatý prach.
Korpus sám o sobě je skvělý. Základní piškotový korpus. Určitě můžete promazat i marmeládou, nebo jak je libo. A obrázek nahoře…je prostě taková hezká věc. Jasně, že to můžete dělat i bez obrázku. Pochutnejte si alespoň tak, jako my. Zmizel hned….