Sladké jsou, jen v nich není klasický cukr. A umí vtlačované vzory
Naše letošní cukroví je typické tím, že mi chutná, je sladké, ale není v něm klasický cukr. Tím mám na mysli sacharozu (disacharid). Nepoužívám tedy ani řepný, ani třtinový cukr. Je to proto, že jiné sladivé látky mají na nšeho juniora méně destruktivní účinky. Vlastně ne – junior je v pohodě, ale my máme nervy nadranc 😀 Takže pro sladké a veselé vánoce jsem se rozhodla pro alternativu. Navíc mi nepřijde ok se cpát sladkým a synovi říct, že je to pro dospělé, protože on by svítil. On sice občas nějaký cukr dostane, nejedeme to drsně, ale vždycky je to pak o tom, že milé dítě se cukrem mění na příšeru s chapadly a vuvuzelou…
Takže co používám, protože to u nás tolik nevadí
- březový cukr – strašlivý název xylitol, pod kterým to najdete v obchodech, ale je to cukr z březové kúry s nižším glykemickým indexem a také nižší kalorickou hodnotou, pozor, nesmí ho psi!
- čekankový sirup – důležité je dát si pozor na složení, jsou hodně různé verze
- javorový sirup
- med
- přirozeně nasládlé věci – mandle, kokos
Můžete namítnout, že tyhle věci jsou finančně náročnější. A já souhlasím. Na druhou stranu my cukroví ani tak moc nesníme + zejména to ořechové je sytější. Každý si vybere, co ho potěší. Můžete se inspirovat.
Jinak udělat moučkový březový cukr opravdu není problém…
Na tyhle pernčíky se vzorem jsem musela recept vymyslet a upravit. Bohužel totiž nikde nebyla kombinace alternativního slazení a vzorovaných perníčků. Tím, že jsem s receptem (nejlepší byl tento) pracovala poprvé, tak mi nedošlo, že měním poměry. Aha, takže já je mám trochu tužší, protože jsem zapomněla, že špaldová mouka víc váže tekutinu. Ale vy už to budete vědět 😀 A není to tak strašně, takže v pohodě. A obecně platí, že pokud zvolíte jinou než obyčejnou mouku, budete mít lepší výsledky (odtud poznámka, že ideálně ne Babiččina volba). Dříve bývala mouka dvojnulka, dneska se tomu říkává výběrová. Tak můžete zkusit.
PERNÍČKY SE VZOREM A BEZ CUKRU
Potřeby:
- 60 g másla
- 75 g medu
- 2 vejce
- 140 g březového cukru (xylitol), kdyby byl hrubý, rozmixovat, jemné krystaly nevadí
- 400 g hladké mouky (ne Babiččina volba, pokud to jde), nebo 200 g hladké mouky a cca 175 g špaldové hladké mouky
- 1/4 lžičky sody (není to chyba)
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 necelá lžíce kakaa (ne Granko)
- kakao (pokud chcete zvýraznit vzor)
- papír na pečení na plech
- zdobení dle preference (tipy pod receptem)
Postup: V kastrolku rozehřejte máslo a med. Směs nechte pochladnout, aby nebyla horká.
V robotu s hnětací metlou necháme rozmíchat mouku (mouky), kakao, cukr, sodu a perníkové koření.
Do sypké směsi přidejte rozšlehaná vejce a pochladlou máslovo-medovou směs. Nechte propracovat na těsto.
Těsto zabalte do folie a nechte odpočinou alespoň 2 hodiny, ale klidně třeba 24 hodin. Já málokdy peču cukroví ve stejný den jako dělám těsto.
Až jste připravení na pečení, tak pomoučněte vál a vyválejte těsto na cca 4 mm tloušťku.
Vykrajujte tvary dle vlastní preference. Určitě můžete i tvary s embosovaným vzorem. Teď je toho na internetu spousta 🙂
Pokud chcete, aby vzor víc vynikl, tak můžete vykrajovací část formičky „namočit“ v kakau, oklepnout a pak teprve razítkovat. Já jsem nedělala.
Pokud se vám formičky se vzorem k těstu lepí, tak máte buď moc teplé těsto, nebo zkuste před otištěním vzoru formičku „namočit“ do mouky, oklepat a pak teprve otisknout.
Perníčky dejte na pečící plech vyložený papírem na pečení kousek od sebe.
Pokud chcete, aby vzor víc vynikl, dejte vykrájené tvary i s plechem na 10 minut do lednice. Já jsem nedělala (přílišná logistika s malým asistentem).
Nechte si vyhřát troubu na 170-180 stupňů
Pečte cca 10 minut.
Teď máte hotovo.
A pokud jste použili embosované formičky, tak máte i ozdobeno. Pokud jste zvyklí zdobit, tak pak je to na vás. Samozřejmě na zdobení se obvykle používá cukrová směs, tím se to komplikuje. Jaké jsou varianty zdobení perníčků bez cukru
- poleva ze lněných semínek a březového cukru
- citronová poleva s kokosovým olejem a březovým cukrem
- klasická bílková poleva, kde moučkový cukr nahradíte namixovaným březovým cukrem, barvíte potravinářskou barvou dle preference
- čokoládová poleva (čokoláda bez cukru, ztužený nebo kokosový tuk)
- kokosový olej jako na těchto perníčcích
No a já ve zdobení trochu „podváděla“, protože jsem použila trubičky od Dr. Oetkera, kde samozřejmě cukr je. Ale stejně toho většina odpadala a moc toho tam nebylo 😀 Takže dobrý. Příště se na to asi vybodnu, protože nevím, proč to odpadalo – ještě se mi to nestalo. Stejně jsem vždycky měla pocit, že mi to moc nejde.
Perníčky jsou „normální“, sladké, skvělé. Takže doporučuji. A pokudu budu dělat perníčky, tak asi tyhle. Mají pro mě dost výhod. Stejně jako klasické perníčky doporučuji péct na začátku prosince.