Bezlaktózové · Bezlepkové · Zimní a vánoční

PERNÍKOVÉ HVĚZDIČKY

Bez cukru a bez lepku, přesto jsou pořád moc dobré

No jo, já vím, že je to neobvyklé mít cukroví (základ ve slově cukr) bez cukru a náhodou i bez lepku. Ale zrovna letos mám chuť experimentovat i tímto směrem.

Nejsem samozřejmě první, kdo něco takového zkusil. Naopak mne přímo inspirovala Janina z Cukrfree. Má na webu dva podobné recepty (druhý jsou Speculaas), já jsem vyzkoušela její Perníkové hvězdičky (ve skutečnosti jsem zkoušela i kokosky, ale ty moje s tvarohem jsou MNOHEM šťavnatější). Co mi není jasné je to, jak docílila té jasně bílé polevy. Můj tip je, že by to musely být tak 4 vrstvy kokosového oleje, aby to vyšlo. Já jsem dala nakonec dvě.

PERNÍKOVÉ HVĚZDIČKY

Potřeby:

  • 1 hrnek mandlí (se slupkami jsem měla cca 115 g), když budete mít oloupané, budete rychlejší
  • 3 lžíce ořechového másla (použila jsem domácí burákové, ale podle mne by bylo super kešu)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • lžička rumu
  • kokosové máslo
  • vanilkový extrakt

Postup:

Uvařím vodu v rychlovarné konvici a zaliju s ní ve vhodné nádobě mandle. Vody dám výrazně víc, než jen na zakrytí mandlí. Pár minut tam nechám.

Z mandlí slijeme vodu a oloupeme slupky.

Pak nechám mandle dobře uschnout na čisté utěrce.

Suché mandle rozmixujte v mixéru úplně najemno.

Potud si to můžete udělat předem, protože tam prostě jsou nějaké prodlevy. No a nebo můžete koupit oloupané (říká se blanšírované) mandle a máte to taky. Já jsem si to připravila postupně den předem a dala jsem si to v krabičce do lednice.

Do robotu s hnětací metlou jsem dala mandle, skořici, koření a sodu. Nechala jsem promíchat.

Do promíchané suché směsi přidejte vejce, ořechové máslo a rum.

Nechte propracovat do homogenní hmoty, nebo aspoň takových drobečků, co už tak nějak opticky chtějí držet pohromadě.

Pak jsem z toho jednoduše rukou na pracovní ploše udělala těsto a schovala jsem ho na chvíli (třeba 30 minut) do lednice.

V původním receptu bylo vyvalování mezi dvěma pláty pečícího papíru. Já jsem to nepotřebovala, těsto se mi vůbec nelepilo. Takže po prvním pokusu na pečícím papíru jsem další rozvalování dělala už na lince jako vždy.

Vyvalovala jsem na cca 0,5 cm tloušťky.

K tomu dalšímu rozvalování – ničím se to nepodsypává, takže nevadí, že rozvalujete víckrát. Tady jsem opravdu musela, ne vždycky se mi hvězdička vykrojila pěkně (jakože se při vyndávání z vykrajovátka rozlomila). Je potřeba nemít moc detailní formičku, hvězdičky jsou tak akorát. I když kdybyste měli lepší mixér a jemnější mandle a burákové máslo, taky se to může chovat přívětivěji.

Každopádně jsem hvězdičky vykrájela a nebylo to tak zlé.

Dejte na pečící papír.

Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 6 minut, abyste to měli vláčné. Když to bude cca 8 minut, už to nakonec bude spíš křupavé.

Nechte hvězdičky vychladnout. A až byly vychladlé, tak jsem je dala na 15 minut do mrazáku, aby na nich hezky tuhla poleva.

Rozpusťte si kokosový olej ve vodní lázni (on je totiž i v pokojové teplotě tuhý…). A opravdu přidejte trošku vanilkového extraktu, dělá to moc. A pokud to pak máte moc tekuté, nechte to 10 minut v pokojové teplotě bez zahřívání a bude to tak akorát.

Hvězdičky jsem potopila horní stranou do kokosového oleje. Prostě jen vezmete do ruky a trochu potopíte.

A protože se mi to nezdálo dost bílé, tak jsem je šupla zase na 15 minut do mrazáku a dala polevě ještě jednu vrstvu. Šlo to totiž fakt rychle.

Asi kdybych udělala třetí vrstvu, bude to už opravdu fešácké. Ale zas tak moc se mi nechtělo 😀

Hotovo.

Pro ty, kdo mají rádi perníčky a nebojí se zabřednout do nového typu chutě, tak tohle prostě je fakt dobré cukroví. Opravdu mi to chutná, cukr nepostrádám. Jsem zvyklá i na „chuť použitých surovin“ bez přerážení solí a cukrem, takže se mi to líbí. A možná to potěší ty, kdo prostě klasické cukroví nemohou.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *