Bezlaktózové · Dárkové recepty · Jarní a velikonoční · Letní · Sladké pečené

ZELENÝ MECHOVÝ DORT

Moderní a málem zdravý dort…překvapivě jednoduchý

Tenhle dort myslím teď už pekli všichni, kdo se zajímají o jídlo. Já jsem odolávala strašně dlouho 😀 Nějak na to nedošlo. Tak jsem ho chtěla udělat víceméně „jen tak“ na jednu milou akci. Ta se bohužel zrušila, ale u dortu jsem si řekla, že tohle už se odkládat nedá 😀 A dodělala jsem, co už bylo rozpracované (mohla z toho v tu chvíli ještě být špenátové polévka).

Sama jsem tenhle dort už jedla ve vynikající cukrárně. A tehdy na tom měli ještě cvrčky. Berte to jako inspiraci 😀

Receptů se dá najít hodně. Já jsem použila ten z Laskominy od Maryny, jejíž blog znám už dlouho a peče mj. skvělý chleba. Recept byl na rohlíku, ale našla jsem ho přímo i u Maryny.

Dort byl pro hodně velkou formu (24 cm, což nemám), takže jsem musela ingrediencí ubrat, aby se mi to vešlo do formy + aby toho nebylo moc 😀 A taky jsem ubrala cukru a místo malin jsem použila granátové jablko kvůli trvanlivosti (pak jsem zjistila, že i v původním receptu je granátové jablko). Ono obecně na tom mechu prostě vypadá dobře modrá a červená.

Špenát můžete vzít i čerstvý, ale já jsem si říkala, že přece ten mražený nemůže fungovat, tak právě proto jsem ho použila. A taky proto, že to je cenově dostupnější surovina, kterou můžete mít vlastně kdykoliv „po ruce“/v mrazáku. Ano, mražený špenát obsahuje dost vody a s tím se v receptu počítá.

„Ztratit“ skoro půl kila špenátu v dortu, aniž by to bylo poznat, to mi přijde jako slušné kouzlo. Fakt to nepoznáte.

Jinak je lepší dort upéct den den předem, ať nestepujete kolem horkého korpusu, že už potřebujete kompletovat.

ZELENÝ MECHOVÝ DORT

množství na 1 formu o průměru 20-21 cm a možná nějaký muffinek navíc

Potřeby dort:

  • 450 g mraženého špenátu
  • 270 g polohrubé mouky
  • 170 g krupicového/krystalového cukru
  • 4 střední vejce
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 ml rostlinného nevýrazného oleje (slunečnicový, řepkový)
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy a polohrubá mouka na vysypání formy
  • papír na pečení

Potřeby krém:

  • 250 g (bezlaktozového) mascarpone
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru

Potřeby na ozdobu a dokončení:

  • 6 lžic lemon curd (koupený, nebo i domácí)
  • granátové jablko
  • borůvky

Postup: Špenát nechte rozmrazit. Nakonec potřebujete špenát i vejce v pokojové teplotě

Ano, původně s 5 vajíčky, ale udělala jsem k tomu 6 muffinu a stejně jsem ubírala hmoty.

Ze špenátu vymačkejte vodu. Pak ho rozmixujte s citronovou šťávou. Já jsem to dělala tyčovým mixérem, sekací s noži nefungoval.

Připravte si formu…

Do zaviratelné formy prostě jen „přivřete“ papír na pečení.

Ostříhněte pár cm okolo.

Potom vymažte stěny rozpuštěným máslem (co zbude, to přidejte do oleje a prostě použijte) a vysypte polohrubou moukou (co sesypete, to pak můžete dát do těsta).

Troubu předehřívejte na 170 stupňů celsia.

Vejce a cukr dejte do místy a šlehejte na vysoký stupeň cca 10 minut.

Až je z toho bílá pěna, tak šlehejte na vysoký stupeň a pramínkem přilévejte pomalu olej (s případným zbytkem přepuštěného másla z vymazávání).

Až je olej zašlehaný, tak ztlumte na nízký stupeň a do těsta přimíchejte špenátové pyré, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Já jsem pak vypnula a domíchala jsem ručně.

Těsto dejte do připravené formy. Vložte do trouby na cca 40-45 minut.

Upečené nechte vychladnout.

Až je vychlazený dort, můžete se pustit do zbytku.

Odřízněte z dortu kulatý vršek. Já jsem ještě odřízla úplně tenoučké vrstvy z okrajů, aby to bylo hezky zelené.

Korpus rozřízněte na poloviny, máte dvě kola.

Kraje a odříznutý vršek rozdrobte a za chvíli použijete.

Do čistého mixéru se šlehací mixéru dejte VYCHLAZENOU smetanou a VYCHLAZENÉ mascarpone a cukr. Šlehejte cca 30 vteřin na nízký stupeň, pak cca 1 minutu na vysoký a pořád kontrolujte. Krém musí být hustý, ale ať ho nepřešleháte, zhrudkoval by se.

Vyloupejte granátové jablko (jako jo, můžete koupit i vyloupané) a omyjte borůvky.

Formu po pečení omyjte a osušte. Dolů vložte jeden plát. Namažte polovinou lemon curd.

Na to namažte polovinu krému.

Pak přiklopte a znovu dejte lemon curd.

Na to druhou polovinu krému.

Nahoru dejte rozdrobený održíznutý korpus. Ozdobte ovocem.

Teď to máte ve formě, takže vám to nikam „neodjede“. Dejte to chladit aspoň na 2 hodiny.

No a už máte hotovo…

Dort je nádherný, neobvyklý a megadobrý. Korpus je hodně šťavnatý, citronová chuť dohromady s krémem a ovoce nahoru. Absolutně skvělé! A já doporučuji ještě misku s ovocem „na přidání“.

Vida, zapomněla jsem to vyfotit zboku, je to dort „naháč“

Dejte si ho taky!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *