Bezlaktózové · Bezlepkové · Vegan

SKVĚLÁ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

Prostě taková, jak si špenátovou představíte…

Mám velké štěstí, že přítelova maminka je skvělá kuchařka. Cokoliv uvaří, to mi opravdu chutná. Dokonce i jídla, která normálně nemám ráda, ona umí nějak očarovat 🙂 A tady z blogu připomenu třeba její recept na skvělé jablečné knedlíčky, nebo černou buchtu s kokosem.

Tentokrát mne zaujala její špenátová polévka. Doma jsme dělali spíš takovou hutnou, obědovou – ta se hodí jako hlavní chod. Tahleta zase je spíš jen jako součást kompletního oběda. A na čem jsem se shodla se všemi strávníky – tahle polévka prostě chutná tak, jak to od špenátové polévky čekáte. A to je správně.

V originálním receptu je, že se do ní zavařují krupicové nočky. Na to jsem byla lenošná, tak jsem přidala krutonky (u nás doma „kreténky“, protože mi zrovna vyschl jeden domácí rohlík, což by rozhodně bylo škoda vyhodit. Pokud dáte bezlepkové pečivo, bude to bezlepková polévka.

Špenátové pyré můžete koupit mražené (dorozmražení za vás udělá i vaření polévky), nebo prostě podusit/povařit/blanšírovat špenátové listy, což byl můj případ. Ze špenátových listů používám buď jen samotnou čepel (to velké placaté), nikoliv řapík (stonek), pokud jsou to starší listy. Ale pokud jsou listy mladší, vezmu to všechno. Tepelně uvařený špenát „zjihne“ a pak ho rozmixuji a třeba dám zamrazit….a za pár měsíců nadšeně objevím :-D.

Zeleninový vývar můžete použít z bujonu, pokud máte kvalitní. No a nebo můžete samozřejmě uvařit domácí jako někdy já.

Podle typu tuku, vývaru a pečiva bez problému uděláte veganskou verzi polévky.

SKVĚLÁ ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA – na cca 1,5-2 l polévky

P:

  • 500-600 g špenátového protlaku
  • 1 brambora
  • 300 g nakrájené kořenové zeleniny (klidně mraženou)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • několik lžic tuku (ghí, olej, sádlo)
  • 2-3 rohlíky na krutonky

PP: Rohlíky nakrájejte na kostičky/útvary a dejte je na plechu sušit do trouby na 50 stupňů, dokud nebudou křupavé. Já jsem je asi pekla 30 minut. Doporučuji kontrolovat po 15 minutách. Nepřidávám tuk ani nic. Kdyby se smažily na tuku, držely by více tvar v polévce, ale to řeším tím, že si vkládám krutony do polévky postupně, nikoliv naráz.

Nakrájejte cibuli a na tuku ji zpěňte. Přidejte kořenovou zeleninu a nakrájenou oloupanou bramboru, opečte. Přidejte špenátové pyré, vývar a vařte do změknutí všeho.

Jak je vše uvařeno, promixujte tyčovým mixérem.

Přidejte utřený česnek a já ještě nechám převřít, aby česnek nebyl ostrý. Dosolíme dle potřeby.

Servíruji polévku tak, že krutony jsou na stole a každý si nabírá podle chuti a preference míry křupavosti. Já si vhazuji max 3 kousky naráz, pokud zrovna nefotim 🙂

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *