Bezlaktózové · Jarní a velikonoční · Sladké a pečení · Zimní a vánoční

SACHR DORTÍČKY

Představte si kakaové linecké s meruňkovou marmeládou a s polevou…tadááá

Když jsem si prohlížela vánoční Albert magazín, narazila jsem tam na recept na sachr dortíčky. No, to by bylo v pořádku. Jenže pak jsem nějak recept založila a vzpomněla si na něj po několika měsících. Co se dá dělat. Místo vánočních vykrajovaček jsem vzala králičí a čtyřlístkové vykrajovačky a bylo 😀 Koneckonců, o vánocích je cukroví spoustu, tak proč si ho neupéct i někdy jindy.

SACHR DORTÍČKY

P: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 40 g kakaa (ne Granko), 280 g másla, 4 žloutky (bílky spotřebujte třeba tady nebo tady), kúra z 1 bio citronu (nebo z pytlíčku), bílá čokoládová poleva, 150 g meruňkové marmelády

PP: Vytáhněte si cca hodinu-dvě předem máslo z lednice.

Mouku, cukr, kakao, máslo nakrájené na kousky, žloutky a citronovou kůru zpracujte v robotu hnětacím hákem na hladké těsto. Dejte na 1-2 hodiny do lednice zabalené ve folii, nebo v krabičce. A nebo to tam nechte třeba celý den.

Podle toho, jak moc jste nechali těsto ztuhnout, tak vyndejte cca 15 minut předem, abyste to byli schopní rozválet.

Těsto rozválejte na podsypaném válku (já použivám čistou linku) na tloušťku 2-3 mm tenké těsto. Vykrajujte.

Vykrájejte si polovinu s otvorem a polovinu plných tvarů. Dejte s nějakými rozestupy na pečící papír.

Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 10 minut (oni psali 7, to jsem je měla ještě neupečené). Jak poznáte u kakaového cukroví, že je upečené? Blbě, protože není vidět barva upečení! Ale jedna fajn paní mne kdysi naučila, že když do cukroví strčíte opatrně prstem, musí se nechat celé posunout a nepromáčknout se.

Nechte cukroví vychladnout a můžete zdobit.

Použila jsem hotovou bílou polevu (podvod!) a rozpustila ji podle návodu v horké vodě rovnou v pytlíčku. Pak abych mohla namáčet, tak jsem přelila polevu do mističky. Ale aby mi to nechladlo, mističku jsem umístila do talíře s horkou vodou – doporučuji!

Namáčejte tvary s otvorem a já si je skládám na pečící papír, protože se mi k němu nelepí.

Teď bude čas to všechno spojit.

A speciální trik. Věděli jste, že když promixujete meruňkovou marmeládu tyčovým mixérem, tak je z ní sice pořád oranžová, ale spíš sytě pastelová? A to právě doporučili v tomto receptu. A já se naučila něco nového. Určitě vyzkouším i s jinými marmeládami.

Marmeládou spojíme sušenky dohromady. Je fajn dát vrstvu na celé a trochu víc marmelády doprostřed tvaru, aby byl tvar uvnitř hezky naplněný marmeládou. A koneckonců…čím víc marmelády, tím lépe! Akorát pak nesmí celá sušenky nějak „odjet“, když do toho kousnete.

A je hotovo. Rozhodněte nechte alespoň pár hodin zaležet, aby se chutě spojily a proležely. Je to obrovskýrozdíl.

Tohle cukroví je fajn pro ty, kdo mají rádi linecké spíš sladší. Není tady nic kyselého (což třeba preferuji já), ale je opravdu moc dobré. Poměry správné, perfekt!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *